Történelmi mélyponton az Ethereum gázdíjak: itt lenne a bikás fordulat?

spot_img

A történelmi mélypontra esett gázdíjak jelenthetik a következő bullish jelet az ETH számára.

Az Ethereum hálózat tranzakciós költségei ezen a héten ötéves mélypontra zuhantak, ami egyes elemzők szerint pozitív jelzés lehet az ETH tokenek jövőbeni árfolyamára nézve.

Az Ethereum hálózatán végrehajtott tranzakciók díjai több mint 95%-kal estek vissza a márciusi 83,1 gwei szintről, amikor is a hálózat aktivitása hirtelen megugrott. Ezen a héten a gázdíjak 0,6 gwei-re csökkentek, ami azt jelenti, hogy alacsony prioritású tranzakciók esetén mindössze 1 gwei vagy annál is kisebb költséggel lehetett végrehajtani egy tranzakciót. Ilyen csekély díjakra az elmúlt években alig volt példa.

Ethereum median gas price
5 éve nem voltak ilyen alacsonyak az Ethereum hálózat gázdíjai | Forrás: hildobby@Dune Analytics

Bullish jel a közeljövőre nézve

Ryan Lee, a Bitget Research vezető elemzője szerint az az Ethereum gázdíjainak historikus mélypontja gyakran jelezte az ETH árfolyamának közelgő emelkedését. 

„Minden alkalommal, amikor az ETH gázdíjak a mélypontra süllyednek, az középtávon gyakran egy árfolyam mélypontot jelez” – mondta Lee a CoinDesk-nek adott pénteki nyilatkozatában. 

„Az ETH árfolyamok általában erőteljesen visszapattannak ezen ciklus után, és amikor ez a pillanat egy kamatcsökkentési ciklussal egybeesik, a piac gazdasági hatásai számtalan lehetőséget rejtenek.”

Az alacsony díjak okai

A gázdíjak csökkenése valószínűleg annak köszönhető, hogy az Ethereum hálózat blockspace iránti kereslete visszaesett, valamint a felhasználók és alkalmazások más, gyorsabb és olcsóbb blokkláncokra, például a Solanára és Layer 2 megoldásokra migráltak. 

Lee szerint a márciusi Dencun frissítés is hozzájárult a hálózat hatékonyságának javulásához, így csökkentve a gázdíjakat. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Dencun frissítés két jelentős változtatást is hozott az Ethereum hálózat tranzakcióinak feldolgozási és érvényesítési módjában. 

Július óta mellesleg több alkalommal is előfordult, hogy egyetlen Solana-alapú alkalmazás – a shitcoinok indítására létrehozott Pump.fun -, egy 24 órás időszak alatt több díjat zsebelt be, mint az egész Ethereum hálózat – legutóbb pl augusztus 13-án.

Az ETH kínálatának növekedése

Az alacsonyabb gázdíjak miatt kevesebb ETH-t égetnek el, ami az ether kínálatának növekedéséhez vezet. Az adatok szerint az elmúlt héten közel 16,000 ETH, vagyis körülbelül 42 millió dollár került hozzáadásra az ether teljes kínálatához, és az előrejelzések szerint az éves kínálat 0,7%-kal fog növekedni.

ETH supply growth statistics
Az ETH kínálatának növekedése | Forrás: ultrasound.money

Ez a fejlemény érdekes kihívásokat vet fel az Ethereum ökoszisztémájának és az ETH árfolyamának jövőbeni alakulása szempontjából. A csökkent Ethereum layer 1 használat ugyan csökkentheti az ETH égetését is, de egyben jelezhetik a hálózat újabb növekedési hullámának lehetőségét is. Továbbá jó hatással lehet a blokklánc adaptációjára, ha olcsóbbak a tranzakciók a főhálózaton.

Az ETH/BTC árfolyam alakulása

Benjamin Cowen elemző is elképzelhetőenk tartja, hogy az ETH/BTC csökkenő trend végre fordulatot vesz szeptemberben, azonban egy decemberben bekövetkező dupla alj lehetőségére is felhívja a figyelmet, ahogy az 2019-ben is bekövetkezett. 

Az elemző szerint elképzelhető, hogy az ETH végre megtöri a csökkenő trendjét a legnagyobb kriptovalutával szemben, azonban ezután is oldalazásra számít egészen addig, amíg a FED neki nem áll a mennyiségi lazításnak (quantitative easing), és el nem kezdi újra likviditással (azaz pénzzel) elárasztani a piacot – ezzel további inflációt generálva természetesen.

ETH/BTC price analysis
Benjamin Cowen elemzése szerint az ETH végre megtörheti csökkenő trendjét, azonban utána is számítani lehet egy dupla aljra december környékén, ahogy a chart közepén nyíllal jelzett időszakban is történt ez 2019-ben | Forrás: Benjamin Cowen

Az pedig, hogy az Ethereum mikor kezdi felülteljesíteni a Bitcoint azért is fontos, mivel általában ez jelenti az altszezon kezdetét is, amelyről itt írtunk korábban:

Mikor kezdődhet az altcoin szezon?

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/CoinDesk, Benjamin Cowen/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img