Bitcoin és altcoin-piaci helyzetjelentés

spot_img

Jelen cikkünk Benjamin Cowen elemző friss átfogó kriptopiaci elemzését tartalmazza, külön figyelmet szentelve a Bitcoin dominanciának az altcoin piacra gyakorolt hatásáról.

A cikk nem pénzügyi tanácsadás szándékával készült, és természetesen nincs garancia rá, hogy az itt leírtak szerint fog alakulni a kép. Azonban úgy gondoljuk, egy kiváló összképet kaphatunk a lentiekből, ami nagyban hozzásegíthet saját stratégiánk kialakításához.

Ben Cowen egy ismert kriptovaluta elemző és YouTube tartalomkészítő, aki különösen a technikai elemzés és a piaci ciklusok vizsgálatával foglalkozik. Csatornája, az “Into The Cryptoverse” széles körben követett, és közismert az alapos és részletes kriptopiaci elemzéseiről. Cowen fizikus és mérnök végzettséggel rendelkezik, és ezt a tudományos megközelítést alkalmazza a kriptovaluta piacok elemzésében is. Videóiban gyakran használ különböző grafikonokat, matematikai modelleket és statisztikai módszereket a piaci trendek és árfolyammozgások elemzésére.

Cowen elkötelezett a hosszú távú befektetések iránt, és gyakran hangsúlyozza a türelem és a stratégiai gondolkodás fontosságát a kriptopiacon. Tartalmait azok számára ajánlja, akik mélyebb megértést szeretnének szerezni a kriptovaluták világáról, és akik érdeklődnek a tudományos alapú piaci elemzés iránt.

Cowen a hosszú távú piaci ciklusokra és a bikapiacok és medvepiacok váltakozására összpontosít. Hangsúlyozza a kriptovaluták, különösen a Bitcoin, történelmi árciklusainak vizsgálatát, hogy ennek segítségével előrejelezze a jövőbeli piaci mozgásokat.

Főbb pontok Ben Cowen általános megközelítéséről

1. Piaci Ciklusok: Cowen szerint a kriptopiac ciklusokban mozog, amelyek bikapiacokból (amikor az árak emelkednek) és medvepiacokból (amikor az árak csökkennek) állnak. Ezek a ciklusok több évig is eltarthatnak, és a történelmi adatok elemzése segíthet előrejelezni a jövőbeli trendeket.

Cryptomarket cycles
Egy szemléletes ábra a kriptopiac ciklikusságáról | Forrás: Caleb & Brown

2. Türelmes Hozzáállás: gyakran hangsúlyozza a hosszú távú befektetési stratégia fontosságát. Szerinte a türelem kulcsfontosságú, mivel a piac idővel mindig visszatér a növekedési pályára, még ha rövid távon jelentős volatilitást is tapasztalhatunk.

3. Technikai Elemzés: Cowen a technikai elemzést használja, hogy grafikonok és matematikai modellek segítségével elemezze a piaci trendeket. Gyakran használja a mozgóátlagokat, a logaritmikus növekedési görbéket és más technikai indikátorokat.

4. Makrogazdasági Hatások: figyelembe veszi a globális makrogazdasági tényezőket is, amelyek befolyásolhatják a kriptopiacot, mint például az infláció, a kamatlábak és a gazdasági növekedés.

5. Altcoinok és Bitcoin Dominancia: gyakran elemzi az altcoin piacot is, különösen a Bitcoin dominancia szempontjából. Szerinte a Bitcoin dominancia (a Bitcoin piaci részesedése az összes kriptovaluta piacán) fontos mutatója lehet az altcoinok jövőbeli teljesítményének.

BTC dominance chart
A Bitcoin dominancia felső sávjában érdemes altcoin akkumulációban gondolkodni BTC ellenében, míg az alsó sávban érdemes realizálni altocin profitunkat BTC-be is akár

6. Kockázatkezelés: hangsúlyozza a kockázatkezelés fontosságát is, és gyakran beszél a portfólió diverzifikációjáról és a megfelelő befektetési stratégiák alkalmazásáról.

Az elemző jelenlegi meglátásai

Ben Cowen jelenleg arra figyelmeztet, hogy bár a kriptopiac hosszú távú kilátásai pozitívak, rövid távon volatilitásra és a jelenlegihez hasonló korrekciókra kell számítani. A jelen korrekcióról egyébként hónapok óta beszél már. Úgy véli, hogy a befektetőknek türelmesnek kell lenniük és stratégiájukat hosszú távú perspektívában kell tartaniuk, mivel a kriptopiac ciklikus természete idővel továbbra is lehetőségeket kínál.

A jelenmostani helyzetről az álláspontja, hogy egy egészen gyakori, 25-27%-os korrekciót látunk, amit többek között a “sell in May and go away” (híres mondás a tőzsdén, melynek lényege: “adj el májusban, ls gyere vissza ha vége a nyárnak”) elve alapján már hónapok óta jósol.

BTC/USD price

Fontos támasz szintként tételezi az általa “bull market support band-ként” (bikapiaci támasz sáv) emlegetett zöld és piros sávokat, amelyek a 20 week SMA (zöld) és a 21 week EMA(piros). (20 hetes szimpla mozgóátlag és 21 hetes exponenciális mozgóátlag.) Teóriája szerint amikor az ár hetes charton ezek felett jár, akkor bikapiacon vagyunk, alatta pedig medvepiacon.

Úgy véli, az alábbi ábrán behúzott aljakat tesztelnie kell a BTC-nek mielőtt eldöntené merre veszi az irányt a továbbiakban. (Ezt június 24-én történetesen egy nagyjából $58600-os leszúrással, majd onnan visszapattanással meg is tette.)

BTC local bottom

Ben teóriája az altcoin piacról

Ami az altocoin befektetéseket illeti, Ben Cowen teóriája egyszerű és – az eddigiek alapján – nagyszerű: amíg a Fed nem lazít monetáris politikáján, addig szerinte nem érdemes jelentős altcoin pozíciókat felvenni a Bitcoin ellenében, mivel úgy véli, addig a BTC felül fogja teljesíteni az alt piac igen jelentős részét.

Ahogy a lenti ábrán látható, úgy véli, hogy a jelenlegi nagyjából 0.38-as szintről a három legnagyobb altcoin (az USDT-t nem belevéve) leeshet a 0.25-ös range low szintre a BTC-vel osztva. Ez igen jelentős leértékelődést jelentene a legnagyobb kriptovalutával szemben!

BTC vs altcoins

A Bitcoin dominanciája, amennyiben az ETH-et kivesszük a számításból jelenleg új magaslatokban jár az idei ciklusban, és ez a trend töretlenül tart.

BTC dominance vs alts

Az altcoin piactól (kizárva a BTC-t és az ETH-et a képlettől) egyelőre további lejtmentet vár a 2019-es helyzetre apellálva, ahogy az alábbi ábrán jelzett hosszú nyíllal is illusztrálja.

Crypt total market cap chart

Összességében tehát Ben Cowen bullish a Bitcoin árfolyamával kapcsolatban a nyári korrekciótól eltekintve. Úgy gondolja azonban, hogy az alt piacból továbbra is jelentős tőke fog átáramlani a BTC-be egyelőre, tehát szerinte nem érdemes jelenleg az alt piacra fogadni a legnagyobb kriptovalutával szemben.

/Benjamin Cowen/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img