Kamala Harris nyerhette az első elnöki vitát

spot_img

A kora reggeli órákban ért véget az amerikai elnökjelöltek első nyilvános vitája. A kripto piac fokozott várakozással és emelkedéssel várta az eseményt.

A két fél nem tett utalást a kriptókkal kapcsolatos álláspontjára. Főbb témáik az adózás, a megélhetés, az infláció, a bevándorlás, a bűnözés és az abortusz voltak. A legtöbb korai közösségi médiás komment szerint Harris felkészültebb volt és többször is sikerült kizökkentenie Trumpot, aki ahelyett, hogy a saját terveiről beszélt volna, ráharapott a csalikra és a választások szempontjából érdeketelen dolgokról kezdett beszélni. Harris egyszer pédlául utalt arra, hogy Trump kampányrendezvényein egyre kevesebben jelennek meg, mire Trump a beszédeinek szórakoztató értékéről kezdett értekezni.

Viszonylag sok kommentelő vélte úgy, hogy a vita moderátorai Harris pártján álltak és míg Trump állításainak valóságtartalmát többször (a kommentelők szerint hibásan) megkérdőjelezték, Harris tévesztéseit elengedték.

Érzésre tehát ezúttal Harris bizonyult erősebbnek, de az ezt alátámasztó, vagy megcáfoló közvéleménykutatások órákon belül megjelennek a nagyobb híroldalak hasábjain. A választások tekintetében legnagyobb forgalmat bonyolító kriptós fogadó platform, a Polymarket viszont szintén Harris győzelmét látszik alátámasztani. Az ezen a novemberi választások végkimenetélére megtett közel 250 millió dollár összértékű tét a tegnapi cikkünkben jelzett 52 – 46% arányú Trump győzelmi várakozásról ma reggelre 50 – 49%-ra módosult.

Elképzelhető, hogy Trump és Harris egy második vitára is kiállnak majd a kamerák elé, amire akár már a jövő héten sor kerülhet. Harris stábja az ezzel kapcsolatos szándékát a vita után megerősítette, Elon Musk pedig egy X / Twitter üzenetben jelezte, hogy ő maga is szívesen teret adna egy vitának a közösségi platformján.

A vita kapcsán egyes elemzők kiemelték, hogy bár a Trump által tett kripto barát ígéretek miatt őt szívesebben látnák az ágazat képviselői az elnöki székben, Harris szintén tett olyan kijelentéseket (pl.: első lakásvásárlás támogatása 25 000 dollárral), amelyek a megválasztása esetén, ha közvetve nem is segítik a kripto piacot, de közvetett módon lecsoroghatnak más ágazatokba, és egy rövidebb időszakban, amíg a piac be nem árazza az állami támogatásokat, talán segíthetik több gazdasági ágazat, köztük a kriptók emelkedését is, a Covid után osztogatott kormányzati mentőcsomagokhoz hasonlóan. Ez ugyanakkor ismét megugró inflációt idézhetne elő, ami hosszabb távon mindenki számára ártalmas lenne.

A bitcoin árfolyama a vita kezdete előtti késő esti órákban 58 000 dollárig ugrott, majd némileg visszaesett, cikkünk írásakor 56 400 dollár környékén járt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img