10 indikátor, ami erős őszre utal

spot_img

Bemutatunk tíz technikai indikátort és mindegyikhez három-három példával, amelyek azt jelzik, hogy a Bitcoin 2024 ősze folyamán emelkedni fog!

200-napos mozgóátlag (200-day Moving Average, MA)

A 200-napos mozgóátlag a hosszú távú trendet jelzi, ha a Bitcoin ára tartósan a 200-napos MA fölött van, az általában emelkedő trendet jelez.

Most azt látjuk, hogy 2023 szeptembere óta a BTC árfolyama a 200 napos mozgóátlag felett van, de lássuk a példákat a múltból, azokra az esetekre, amikor ugyanez volt a helyzet, és a bitcoin jelentős emelkedését produkált!

Példák:

2019 eleje: A Bitcoin ára tartósan a 200-napos MA fölé emelkedett, ami 2019 közepéig tartott, amikor az árfolyam megduplázódott.

2020 októbere: A Bitcoin ára a 200-napos MA fölött maradt, és az árfolyam új csúcsot ért el 2021 áprilisában, elérve a 63 000 dollárt.

2021 áprilisa: A Bitcoin ára a 200-napos MA fölött maradt, és az árfolyam új csúcsot ért el novemberben, elérve a 68 000 dollárt.

Aranykereszt (Golden Cross)

Magyarázat: Az aranykereszt akkor fordul elő, amikor a rövid távú mozgóátlag (pl. 50-napos MA) keresztezi a hosszú távú mozgóátlagot (pl. 200-napos MA) felfelé.

Fontos tudni, hogy nem csak aranykereszt, de halál kereszt is létezik. A jelenséget könnyű átlátni, hogy a rövidebb távú mozgóátlag hirtelen emelkedésbe kezd, akkor alulról felfelé áttörheti a hosszabb távú mozgóátlagot, ahogy említettük, például az 50 napos a 200 naposat. Ennek fordítottja is igaz, ha felülről lefelé keresztezi, akkor az rossz jel, az árfolyam közelgő letörésére utal.

Példák:

2020 május: Az aranykereszt kialakulása után a Bitcoin árfolyama jelentős emelkedést mutatott, elérve a 20 000 dollárt az év végéig.

2015 október: Az aranykereszt kialakulása után a Bitcoin ára folyamatosan emelkedett, végül 2017 decemberében elérve a 20 000 dollárt.

2019 áprilisa: Az aranykereszt megjelenése után a Bitcoin ára több hónapon keresztül emelkedett, elérve a 12 000 dollárt júliusra.

Relative Strength Index (RSI)

Magyarázat: Az RSI egy oszcillátor, amely a 70 feletti értéknél túlvett, míg a 30 alatti értéknél túladott állapotot jelez.

Az RSI egy eszköz ár-változásának mértékét és sebességét méri, ebből vonhatunk le következtetést a közeljövő ármozgásaira. Amikor ezt a videót készítjük, a BTC RSI 51-nél jár. De inkább nézzük a múltbéli példákat!

Példák:

2020 március: A COVID-19 járvány kezdetén az RSI 30 alá esett, majd gyorsan emelkedni kezdett, jelezve a túladott állapotot, ami után a Bitcoin árfolyama jelentős emelkedést mutatott.

2018 december: Az RSI 30 alá esett, majd emelkedni kezdett, ami jelezte a túladott állapotot, és a Bitcoin ára 2019 első negyedévében emelkedett.

2021 július: Az RSI 30 alá esett, majd visszapattant, ami vételi jelzést adott, és a Bitcoin árfolyama új csúcsot ért el novemberben.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)

Magyarázat: A MACD indikátor két mozgóátlag közötti különbséget méri. Ez is könnyen átlátható, ha a rövidebb távú mozgóátlag közeledik a hosszabb távúhoz, az azt jelzi, hogy az árfolyam ereszkedésnek indulhat, ha viszont nő a távolság a két mozgóátlag között, mégpedig úgy, hogy hogy a rövidebb távú elkezd emelkedni, vagyis távolodni a hosszabb távútól, az az árfolyam emelkedését vetíti előre. A MACD ugyanúgy a mozgóátlagokkal operál, mint például az aranykereszt, viszont ez egy kicsit összetettebb indikátor, hiszen ez az úgynevezett konvergenciát és divergenciát, vagyis a közeledést és távolodást vizsgálja a két mozgóátlag, vagyis a két grafikon összefüggésében.

Ennél a gyakorlatban azért egy kicsit összetettebb, hiszen a MACD két mozgóátlag, jellemzően a 12 és a 26 napos exponenciális mozgóátlag különbözete, így egy grafikont alkot, de ennek részleteiről majd máskor. Azt viszont fontos tudni, hogy a MACD egy u.n. jelző vonallal is rendelkezik, ha ezen alulról felfelé áthalad, az egy erős vételi jelzés.

Példák:

2021 október: A MACD vonal keresztülhaladt a jelző vonalon alulról felfelé, ami erős vételi jelzést adott, és a Bitcoin árfolyama új történelmi csúcsot ért el novemberben.

2019 február: A MACD vonal keresztülhaladt a jelzővonalon alulról felfelé, ami erős bullish jelzés volt, és a Bitcoin árfolyama 2019 közepéig jelentősen emelkedett.

2020 április: A MACD kereszt bullish jelzést adott, ami után a Bitcoin árfolyama tovább emelkedett, elérve a 12 000 dollárt szeptemberre.

Bollinger Bands

Magyarázat: A Bollinger-szalagok egy eszköz túl, vagy alukértékeltségéről adnak információt, a mozgóátlag körül húzódó sávokat jelölnek. Három vonalról van szó, ami az árral együtt mozog, a középső az adott eszköz 20 napos mozgóátlaga, a másik kettő pedig az ettől történő eltéréseket jelzi.

Ha az alsó és felső szalagok széttartanak, az növekvő volatilitást jelez, ha közelednek egymáshoz, az csökkenő volatilitásra utal. Amikor ezt a videót készítjük, akkor jelentősen nő a széttartás, vagyis rövidtávon egy volatilisabb időszak következik.

Ha a BTC ára megérinti, vagy akár meg is haladja a felső szalagot, akkor túlvett, ha pedig az alsót, akkor túladott.

Példák:

2020 július: A Bitcoin ára elérte a Bollinger-szalag alsó sávját, majd visszapattant és emelkedni kezdett, jelezve a vásárlási lehetőséget.

2018 december: Az árfolyam elérte a Bollinger-szalag alsó sávját, majd visszapattant, ami után 2019 első negyedévében emelkedni kezdett.

2021 június: Az árfolyam elérte a Bollinger-szalag alsó sávját, majd visszapattant, és az év második felében jelentős emelkedést mutatott.

On-Balance Volume (OBV)

Magyarázat: Az OBV indikátor az ár és a volumen kapcsolatát méri. Pontosabban azt mondja, hogy ha az ár jelentősebb mozgása nélkül a forgalom, vagyis a piacra érkező tőke mennyisége hirtelen nő, akkor joggal feltételezhetjük, hogy az árfolyam hamarosan emelkedni fog, hiszen friss tőke érkezett.

Joseph Granville, az indikátor alkotója megfogalmazása szerint a hirtelen beáramló volumen, vagyis tőke úgy hat a piacra, mint egy jó erősen összenyomott rugó, a szétugrás, vagyis az árfolyam megugrása borítékolható.

Az OBV azért is hasznos indikáció, mert megmutathatja, mit csinál az úgynevezett smart money, vagyis a felkészült, szofisztikált befektetők. Ők lehetnek azok ugyanis, akik hirtelen nagy tőkét visznek a piacra, ha eközben az ár -még- változatlan, az hasznos információ lehet mindenkinek.

Példák:

2020 vége: Az OBV emelkedett, miközben az ár is növekedett, ami erősítette az emelkedő trendet, és a Bitcoin emelkedést mutatott 2021 elején.

2017 június: Az OBV emelkedett, miközben az ár stagnált, jelezve a vételi nyomást, ami után a Bitcoin árfolyama jelentősen emelkedett az év végéig.

2019 július: Az OBV emelkedett, miközben az ár oldalazott, ami előre jelezte az árfolyam emelkedését 2020 elején.

Accumulation/Distribution Line:

A felhalmozási / elosztási vonal az ár és a volumen kapcsolatával foglalkozik. Vagyis a volumen, és az ár közötti eltérésre fókuszál, ebből von le következtetést.

Az akkumuláció, vagy ha úgy tetszik a “felhalmozás” a keresletet jelenti, a disztribúció pedig a kínálatot. Vagyis a keresleti-kínálati nyomás elemzéséből megállapítható egy eszköz, esetünkben a bitcoin közeljövő-béli árfolyama. 

Ha mind az ár, mind az A/D vonal újabb és újabb csúcsokat ér el, akkor a felfelé trend jó eséllyel folytatódni fog. Ha ennek fordítottja igaz, vagyis mind az ár, mind az A/D vonal újabb és újabb mélypontokat mutat, akkor a lefelé tartó trend fog folytatódni.

Ha pedig az A/D vonal erősödik, akkor az előre jelezhet egy kitörést, természetesen itt is igaz a fordított szituáció.

Példák:

2017 eleje: Az A/D vonal és az árfolyam együttes emelkedése jelezte a Bitcoin jelentős árfolyam növekedését, amely az év végére elérte a 20 000 dollárt.

2020 nyara: Az A/D vonal emelkedése az árfolyam növekedésével párhuzamosan jelezte a bullish trendet, ami később új csúcsokat eredményezett.

2021 március: Az A/D vonal és az árfolyam együttes növekedése megerősítette az emelkedő trendet, és a Bitcoin új csúcsot ért el áprilisban.

Fibonacci Retracement Levels

Magyarázat: A Fibonacci visszahúzási szintek támasz- és ellenállási szintek azonosítására szolgálnak.

Példák:

2020 szeptember: A Bitcoin ára visszapattant a 61,8%-os Fibonacci szintről, ami megerősítette az emelkedő trend folytatását és az árfolyam későbbi növekedését.

2018 február: Az árfolyam visszapattant a 50%-os Fibonacci szintről, majd emelkedni kezdett, jelezve az emelkedő trend folytatódását.

2019 június: Az árfolyam visszapattant a 38,2%-os Fibonacci szintről, majd emelkedni kezdett, ami megerősítette az emelkedő trendet.

Volume Weighted Average Price (VWAP)

A volumennel súlyozott átlagár, arányosítja egy adott időszak alatt egy eszköz árát, az azonos időszak alatt megfigyelt volumennel. 

Példák:

2021 első negyedév: A Bitcoin ára folyamatosan a VWAP fölött maradt, ami bullish jelzés volt, és az árfolyam 2021 áprilisában elérte az új csúcsot.

2020 július: Az árfolyam a VWAP fölött maradt, ami bullish jelzést adott, és az árfolyam jelentős emelkedést mutatott az év második felében.

2019 április: Az árfolyam a VWAP fölött maradt, ami bullish jelzés volt, és az árfolyam jelentős növekedést mutatott a következő hónapokban.

Ichimoku Cloud

Az Ichimoku Kinko Hyo indikátor több vonalat tartalmaz, amelyek a trend irányát, a támasz- és ellenállási szinteket és a lendületet mutatják. Ha az ár a “felhő” fölött marad, és a felhő alatti vonalak is támogatják az emelkedést, az bullish jelzés.

Példák:

2020 nyara: A Bitcoin ára az Ichimoku felhő fölött maradt, és a felhő alatti vonalak is emelkedő trendet jeleztek. Ezt követően a Bitcoin jelentős emelkedést mutatott, amely az év végére és 2021 elejére új csúcsokat ért el.

2017 eleje: A Bitcoin ára az Ichimoku felhő fölött maradt, és a kijun-sen vonal is támogatta az emelkedést. Az árfolyam jelentős növekedést mutatott, amely 2017 decemberében elérte a 20 000 dollárt.

2021 márciusa: A Bitcoin ára az Ichimoku felhő fölött maradt, és a tenkan-sen vonal is emelkedett. Az árfolyam új csúcsot ért el áprilisban, elérve a 63 000 dollárt.

Ezek az indikátorok mind arra utalnak, hogy 2024 ősze során jelentős emelkedés elébe nézhet a bitcoin, természetesen garancia semmire sincs, viszont a múltbéli tapasztalatok adhatnak némi önbizalmat a hitelesség kapcsán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img