Telegram: vége az anonimitásnak, a hatóságok a jövőben kikérhetik a felhasználók adatait

spot_img

A kriptósok körében is rendkívül népszerű, több mint 900 millió felhasználóval rendelkező Telegram üzenetküldő alkalmazás frissítette a felhasználási feltételeit. Az új szabályok értelmében az eddig teljes anonimitást garantáló app a jövőben átadja a felhasználók IP-címeit és telefonszámait a hatóságoknak, ha azok erre érvényes jogi kérelmet nyújtanak be.

“A szolgáltatási feltételek és az adatvédelmi irányelvek változásának célja, hogy visszatartsa a bűnözőket” – mondta Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója.

„Bár a Telegram felhasználóinak 99,999%-a semmilyen bűncselekményben nem érintett, az illegális tevékenységekben részt vevő 0,001% rossz képet fest az egész platformról, és veszélyezteti közel egymilliárd felhasználónk érdekeit” – folytatta.

Pavel Durov

A bejelentés jelentős fordulatot jelent az eddig képviselt, minden hatósági kérelmet elutasító  állásponthoz képest. A változásban szerepet játszhatott, hogy Durovot a francia hatóságok néhány héttel ezelőtt letartóztatták egy Párizshoz közeli repülőtéren.

Néhány nappal később a francia ügyészek vádat emeltek ellene, amiért a Telegram bűnözői tevékenységet tesz lehetővé. A vádak szerint a Telegram üzemeltetésével Durov közreműködött gyermekbántalmazó felvételek terjesztésében és kábítószer-kereskedelemben, és a felhasználók személyes adatainak visszatartásával gátolta az ezek feltárását célzó hatóságok munkáját.

Durov tagadta a vádakat. Szerinte teljesen ésszerűtlen, hogy felelőssé akarják tenni őt olyan bűncselekményekért, amelyeket harmadik felek követtek el a platformon. Ez olyan, mintha Franciaország elnökét azért tartóztatnák le, mert az országában valaki megsértett egy törvényt.

A kritikusok szerint a Telegram azért válhatott a gyermekpornokgráfia és más bűnözői csoportok és terroristák kedvelt találkozási helyévé, mert eddig teljes anonimitást biztosít és akár 200 000 fős csoportok létrehozását is engedélyezi, ami lehetővé teszi az illegális tartalmak gyors terjedését. Ugyanezen tulajdonságai miatt ugyanakkor már több autoriter rezsim elleni tiltakozó akcióban, forradalomban is fontos szerepet játszott, melyek során a helyi hatóságok blokkolták az interneten az információk szabad áramlását, így csak a tőlük független Telegram tudta biztosítani a résztvevők közötti kommunikációt.

“A Telegram, mint olyan platform, amely ellenáll a kormányzati követeléseknek, vonzotta azokat az embereket, akik biztonságban akarták érezni magukat a politikai nézeteik miatt olyan helyeken, mint Oroszország, Fehéroroszország és a Közel-Kelet” – mondta John Scott-Railton, a Torontói Egyetem témákkal foglalkozó kutatója.

“Sokan attól tartanak, hogy a platform a jövőben együttműködhet az elnyomó rendszerek hatóságaival.”

A Telegram sajtóforrások szerint eddig csak kifejezetten terrorcselekményekhez köthető személyekkel kapcsolatban adott ki adatokat, a jövőben viszont már mesterséges intelligenciával és dedikált moderátorcsapatokkal fogja vizsgálni a felhasználók tevékenységét.

A Telegramon elérhető illegális szolgáltatások gyakran kriptovalutás fizetési lehetőségek biztosításával ígérnek felhasználóiknak névtelenségét. A jövőben mindenki, aki interakcióba lép ezen közösségek tagjaival, azt kockáztatja, hogy egy hatósági akció során az ő ip-címe és telefonszáma is a vizsgálódó szervek látókörébe kerül.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img