Megindult a kamatcsökkentési ciklus, de vajon mire lesz ez elég?

spot_img

Első pillantásra a piac vegyes, de inkább pozitív jeleket küld, a Bitcoin azonban továbbra is stagnál. Bár a kamatcsökkentésre vonatkozó hírek és a politikai fejlemények kedvezőnek tűnnek, a kriptopiac különösen kihívásokkal teli időszakon megy keresztül.

A legutóbbi Federal Open Market Committee (FOMC) ülés pozitív üzeneteket hozott, ahol Jerome Powell, a Fed elnöke hangsúlyozta, hogy az 50 bázispontos kamatcsökkentés nem fogja megszabni a jövőbeni kamatvágások ütemét. Azonban a piac egyre inkább arra számít, hogy további csökkentések következnek. Erre a Bitcoin árfolyama először lassan reagált, azután elérte a 63 000 dolláros szintet, ami a legmagasabb értéke augusztus vége óta, és azóta is ezen a szinten mozog.

A politikai térben is pozitív fejlemények bontakoztak ki. Ahogy arról korábban beszámoltunk, végre Kamala Harris alelnök is támogatását fejezte ki a kriptoszektor iránt egy New York-i adománygyűjtő eseményen, ami régóta várt elismerés volt a 2024-es elnökválasztás egyik potenciális jelöltjétől. Ezzel egy időben Donald Trump, aki szintén szimpatizál a kriptovalutákkal, erősíti pozícióját a választási kampányban. Az egyik legfrissebb felmérés szerint Trump vezet több kulcsfontosságú államban, például Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában. Ennek ellenére a Bitcoin árfolyama továbbra is változatlan maradt.

Trump a Bitcoinban látja az államadósság probléma megoldását

A piaci folyamatok szintén biztatóak. A digitális eszközökbe történő befektetések már a második egymást követő héten mutatnak növekedést, 321 millió dollárnyi beáramlással. Ebből 284 millió dollár a Bitcoinra jutott, míg az Ethereum ötödik hete szenved el folyamatos kiáramlást, 29 millió dolláros veszteséggel.

Mi tartja vissza a Bitcoint?

Ugyan a politikai és makrogazdasági környezet javuló tendenciát mutat, még mindig sok a bizonytalanság. Bár megkezdődött a kamatcsökkentési ciklus, nem világos, meddig tart, és milyen mélyre mennek a csökkentések. Továbbra sem biztos, hogy recesszióba sodródunk, vagy sikerül egy enyhébb, „puha landolást” elérni a gazdaság számára. A politikai fronton sem tisztázott még, ki fogja elfoglalni a Fehér Házat jövő januárban. Amíg ezek a kérdések nyitva maradnak, előfordulhat, hogy a Bitcoin piaca továbbra is langyos marad.

Miért pánikol a piac?

A BlackRock narratívája

Mindeközben azonban Robbie Mitchnick, BlackRock digitális eszközökkel foglalkozó részlegének vezetője azonban a népszerű Bankless youtube streamjében úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Bitcoin “digitális arany” – tehát alacsony kockázatú értéktartó funkcióval rendelkező eszköz – narratíváját kéne figyelembe vennie a befektetőknek.

“Nem gondolom, hogy szándékosan, de a kripto-elemző közösség terjesztette és erősítette azt a narratívát, mely szerint a Bitcoin egy “risk-on” [ = magas kockázatú] eszköz. Ez pedig nagyon káros és zavarkeltő, ugyanis sok intézményi befektető hallotta, és megértette a ‘digitális arany’ narratívát, és ennek köszönhetően látja ennek a helyét a portfóliókban. Kicsit olyan, mint az arany, de volatilisabb, magasabb kockázattal, magasabb várható nyereséggel és veszteséggel; de ezzel együtt is úgy kell gondolnunk rá, mint egy eszközre, ami megvéd a fiat pénz nyomtatástól, geopolitikai zavaroktól, az amerikai politikai-fiskális nyomástól, stb.

Ugyanakkor az emberek úgy beszélnek róla, hogy ‘hát, a Bitcoin beszakadt, mert a nem-mezőgazdasági ágazatok fizetései csökkentek, vagy gyengült az ipari termelékenységi index’. Ez pedig bámulatos, ugyanis a kripto ipar fogta ezt a narratívát, aminek nem igazán van alapja, és elégszer ismételgették vakon ahhoz, hogy elkezdjen valóban meglátszani ez a hatás a kripto-kereskedési adatokban is.

Így most az a kérdés, hogy a piacot az mozgatja-e, aminek alapvetően van értelme, vagy az, hogy mit mond az aktuális narratíva. Így válik egy adott nézőpont valósággá.”

Az, hogy a BlackRock ezt a narratívát igyekszik erősíteni arra utalhat, hogy a Bitcoin a nem túl távoli jövőben elszakadhat a technológiai részvények és egyéb kockázatosabb eszközökkel való korrelációjától, és elkezdheti betölteni az eredetileg neki szánt értékmegőrző funkcióját.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block, Bankless, Kriptobetyár/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img