A Bitmain legújabb fejlesztése energiahatékonyabbá és skálázhatóbbá tette a bitcoinbányászatot

spot_img

Múlt héten csütörtökön a szingapúri Token 2049 eseményen mutatta be a Bitmain legújabb fejlesztésű bányászgépét, az Antminer U3S21EXPH modellt, amivel ipari méretekben lehet bitcoint bányászni, akár HPC adatközpontokban is. Ez lett az első olyan ASIC bányászgép, amely ötvözi a klasszikus rack modulos AI/HPC adatközpont megoldásokat a bitcoinbányászathoz használt technológiával, mivel közvetlen folyadék chiphűtéses technológiával van ellátva.

A bányászgép alakja és formája is merőben eltér az eddigi ASIC megoldásoktól, közvetlenül hasonlít egy nagy teljesítményű HPC szerverhez. Ha egy adatközpont úgy dönt, hogy kriptovaluta bányászathoz is kíván hosting szolgáltatást nyújtani, nem kell átépítenie csak ezért a telephelyet, hagyományos adatközponti hardverhez hasonlóan rack kész az új Antminer modell. Ez fordítva is igaz. 

Egyre több bányász fordul AI infrastruktúra felé tevékenységük és bevételeik diverzifikálása miatt, amit egyébként a közös energiaigény is hajt. A VanEck nemrégiben számolt be tanulmányában arról, hogy a bitcoinbányászok évente akár 13,9 milliárd dollár bevételhez is juthatnak AI és HPC feladatok támogatásával.

A legújabb Antminer bányászgép bejelentése a Token 2049 rendezvényen

Az értekezés szerint 2027-re a bányászok energiakapacitásuk 20%-át mesterséges intelligenciára és HPC-re is fordíthatják, stabilizálva ezzel működésbeli és pénzügyi mérlegüket, amivel akár potenciálisan megduplázhatják részvényeik értékét

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a már most AI/HPC-vel foglalkozó bányászok részvényei, mint például a Core Scientific és a TeraWulf, jobban teljesítenek, mint az AI/HPC stratégiával nem rendelkező cégek (például a Marathon Digital és a Riots Platform).

Kapcsolódó cikkünk:

A Bitmain valószínűleg erre a trendre készült fel legújabb fejlesztésével. A bányászgép akár 860 terahash (TH/s) számítási kapacitást is képes lesz leadni 1,2 kilowatt energiafelvétel mellett, mindezt 13 joule per terahash (J/T) hatékonysággal, ami elképesztő teljesítmény. Az eddig piacon lévő legújabb generációs bányászgépek kapacitása átlagosan 200-300 TH/s között mozog. 

A fejlesztések az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányásszal, a Hut 8-el közösen történtek. A Hut 8 egyik telephelyén lesz kialakítva egy 15 EH/s kapacitású hosting telephely, amit már ezekkel az új bányászokkal fognak felszerelni. A Hut 8 szerint 2025 második negyedévére fog elkészülni az új telephely a kívánt fejlesztésekkel. 

“A Bitmainnel való együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy az ASIC számítási kapacitással kapcsolatos terveinket továbbfejlesszük, és skálázhatóbb modellt hozzunk létre az adatközpontok tervezéséhez. A Bitmain új DLC hűtéssel rendelkező modellje a hagyományos adatközponti hardverekhez hasonlóan rack kész. Ez az innováció áthidalja a mérnöki szakadékokat a bitcoinbányászat és az AI adatközponti infrastruktúra között mind formai, mind hűtési technológia terén. Úgy gondoljuk, hogy ez a konvergencia jelentős szinergiákat és rugalmasságot tesz lehetővé a jövőben” – nyilatkozta Asher Genoot, a Hut 8 vezérigazgatója.

A tárhely telepítés, amelyet a Hut 8 által házon belül kifejlesztett, egyedi építésű adatközponti infrastruktúrára épül, kulcsfontosságú része a vállalat stratégiájának, hogy kiterjessze vállalati hashráta teljesítményét a bitcoinbányászat és az AI szektorok között.

Irene Gao, a Bitmain bányászati ​​részlegének alelnöke és Michael Ho a Hut 8 stratégiai igazgató a két cég közötti fejlesztési megállapodás aláírása utáni kézfogón

A Hut 8 és a Bitmain között létrejött kezdeti megállapodás fix tárhelydíjat és vásárlási lehetőséget tartalmaz a Hut 8 számára. Ennek értelmében az észak-amerikai bányász később megvásárolja a tárolt gépeket akár három részletben. Ha a Hut 8 élni fog ezzel a vételi lehetőséggel, akkor vállalati bányász ​​kapacitása 5,6 EH/s-ról 20,6 EH/s-ra is nőhet.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A Microsoft és a BlackRock 30 milliárd dolláros AI befektetési alapot indít, amiből a bitcoinbányászok is profitálhatnak

/bitcoin magazine, hut 8, theminermag/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img