Egymást vásárolják fel az amerikai bitcoinbányászok

spot_img

Néhány napja jelentette be a Bitfarms, hogy a három évig tartó folyamatos megbeszéléseket követően megállapodásra jutottak a Stronghold Digital Mininggal, miszerint a két amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász egyesülni fog. Ehhez hasonló nagymértékű egyesülés bő egy éve történt, akkor a Hut 8 és az USBTC vállalatok olvadtak össze. 

A megállapodást Ben Gagnon, a Bitfarms vezérigazgatója jelentette be. A sajtónyilatkozat szerint a Bitfarms megvásárolja a Stronghold részvényállományát, amelynek értéke körülbelül 175 millió dollár lesz, ebből 50 millió dollár feltételezhetően adósság. Az ügylet részeként a Stronghold eladja energiatermelési és bányászati kapacitását egyaránt.

A Stronghold 2024-es második negyedéves jelentése szerint a társaság 4,1 EH/s vállalati hashráta kapacitást üzemeltet Pennsylvaniában, 165 megawatt szabadalmaztatott erőművekkel hajtva. A Stronghold 3,1 EH/s-ot biztosított saját részre történő bitcoinbányászatra, a fennmaradó 1 EH/s-ot, pedig hosting szolgáltatásra fordította.

A Stronghold Digital Mining környezetrekultivációs tevékenységéről ebben a cikkben írtunk. 

A Stronghold egy oylan bitcoinbányász társaság, amely környezeti kármentesítésre és helyreállítási szolgáltatásokra fókuszál bitcoinbányászattal. A bányászt elismerik Pennsylvania államban, mint másodlagos energiaforrást és szorosan együttműködnek a Pennsylvaniai Környezetvédelmi Minisztériummal. 

A Stronghold több ezer hektáron elterülő Scrubgrass és a Panther Creeki létesítményei eddig több százezer tonna hagyományos bányászati hulladékot dolgozott fel (főként kőszén bányászatból), és egy rendkívül speciális folyamat révén energiává alakítja át, amit aztán tovább értékesít az állami energiaszolgáltató felé.

A részvény egyesülési megállapodás részeként a Stronghold részvényesei 2,52 Bitfarms részvényt fognak kapni, Stronghold törzsrészvényénként 6,02 dollár ellenértékként. A Stronghold részvényeinek az árfolyama a múlt heti szerdai kereskedési napon közel 80%-ot emelkedtek, míg a Bitfarms papírjai 7%-ot gyengültek ugyanazon a napon. A tranzakció várhatóan 2025 első negyedévében fog lezárulni.

A csavar a történetben az, hogy időközben a Riot Platforms szemet vetett a Bitfarmsra és mindent megtesz azért, hogy bekebelezze. Az agresszív felvásárlási ajánlatról szóló pletykák és hírek még májusban láttak napvilágot. A Riot akkori ajánlata a Bitfarms összes részvényének a megvásárlásáról szólt 2,3 dolláros árfolyamon, ami 950 millió dolláros vételárat eredményezett volna. 

A Riot egyébként már így is a Bitfarms többségi tulajdonosa, közel 15%-os részesedést szerzett a bányászcégben, amivel a legnagyobb részvényesnek számít és beleszólása lett a Bitfarms igazgatótanácsának a működésébe is. A Bitfarms az ajánlattételt követően kijelentette, hogy a Riot által ajánlott felvásárlási ár jelentősen alulértékeli az iparágban betöltött pozíciójukat. 

Kapcsolódó cikkek:

Az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász óriás, a Riot júliusban sem tétlenkedett, 92,5 millió dollárért vásárolta fel a Kentucky-i székhelyű Block Mining bányászcéget. A felvásárlási ügylet részeként a Riot 18,5 millió dollárt fizetett készpénzben, valamint 74 millió dollárt Riot törzsrészvényekben. 

A Block Mining két telephellyel rendelkezik Kentuckyban 60 megawatt (MW) összkapacitással, amit a Riot 2024 végéig 110 MW-ra kíván bővíteni és azt akár 300 MW fölé is lehet fejleszteni. Az akvizícióval körülbelül 1 EH/s-al fog nőtt a bányász vállalati hashráta kapacitása.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Újabb bitcoinbányász óriás születhet

/Bitfarms, Stronghold Digital Mining, Riot Platforms/ 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img