A Microsoft és a BlackRock 30 milliárd dolláros AI befektetési alapot indít, amiből a bitcoinbányászok is profitálhatnak

spot_img

A világ legnagyobb vagyonkezelője és spot Bitcoin ETF kibocsátója a BlackRock, a Global Infrastructure Partners (GIP), a Microsoft és az Abu Dhabiban alapított MGX 30 milliárd dolláros AI befektetési alapot indít. A Global AI Infrastructure Investment Partnership (GAIIP) névre keresztelt kezdeményezéshez a chipgyártó órás, az Nvidia szakértelmével is társulni fog.

A pénzügyi alap által új és kibővített adatközpontokba fognak befeketetni a felek, hogy kielégítsék a számítási teljesítmény iránti növekvő keresletet, valamint energetikai infrastruktúrába, hogy új energiaforrásokat hozzanak létre ezeknek a létesítményeknek. Az infrastrukturális beruházások elsősorban az Egyesült Államokban lesznek megvalósítva, a fennmaradó részt pedig az Egyesült Államok partnerországaiba fektetik be.

Az NVIDIA is támogatni fogja a GAIIP-t az AI adatközpontok és AI gyárak létesítésében szerzett szakértelmével. A GAIIP aktívan együttműködik majd az iparág vezető szereplőivel is, hogy segítse az AI ellátási láncok és az energiabeszerzés fejlesztését ügyfelei és az iparág javára. A partnerség kezdetben 30 milliárd dolláros tőkéből fog gazdálkodni, viszont később akár 100 milliárd dollárig is ki lehet majd tolni adósságfinanszírozás bevonásával.

Kapcsolódó cikkünk:

Larry Fink, a BlackRock alapítója és vezérigazgatója idén úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi területen eltöltött 50 éve alatt nem látott ilyen szintű keresletet az AI iránt. Véleménye szerint az adatközpontokba és energiaforrásokba történő befektetés hatalmas, hosszú távú befektetési lehetőség, ezek a beruházások több billió dolláros piacot nyithatnak meg.

“Az adatközpontok a digitális gazdaság alapját képezik, és ezek a beruházások elősegítik a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremtenek és ösztönzik az AI technológiai innovációt” – nyilatkozta Fink.

Az alap létrehozásának a mozgatórugója az, hogy az AI rendszereknek hatalmas mennyiségű villamos energiára van szükségük, de a jelenlegi energiainfrastruktúra egyszerűen nem áll készen ennek támogatására és kiszolgálására.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint az adatközpontok globális villamosenergia-fogyasztása 2026-ra elérheti az 1000 terawattórát, ami kétszerese a 2022-ben felhasznált mennyiségnek. A Grid Strategies jelentése szerint az Egyesült Államokban a villamosenergia-kereslet növekedése a következő öt évben várhatóan majdnem duplázódni fog 2,6%-ról 4,7%-re.

A bitcoinbányászok és az AI

A kezdeményezésből és az alapból a bitcoinbányászok is profitálhatnak, hiszen egyre több bányász fordul az AI infrastruktúra felé tevékenységük és bevételeik diverzifikálása miatt, amit egyébként a közös energiaigény is hajt. A VanEck nemrégiben számolt be tanulmányában arról, hogy a bitcoinbányászok évente akár 13,9 milliárd dollár bevételhez is juthatnak AI és HPC feladatok támogatásával.

Olvasd el ezt is:

Az értekezés szerint 2027-re a bányászok energiakapacitásuk 20%-át mesterséges intelligenciára és HPC-re is fordíthatják, stabilizálva ezzel működésbeli és pénzügyi mérlegüket, amivel akár potenciálisan megduplázhatják részvényeik értékét. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a már most AI/HPC-vel foglalkozó bányászok részvényei, mint például a Core Scientific és a TeraWulf, jobban teljesítenek, mint az AI/HPC stratégiával nem rendelkező cégek (például a Marathon Digital és a Riots Platform).

Korábbi hírösszefoglalónkban már közöltük, hogy az egyik legnagyobb észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász, a Core Scientific júniusban 3,5 milliárd dolláros szerződést írt alá az Nvidia által támogatott CoreWeave-vel. A szerződés célja a mesterséges intelligenciával és a nagy teljesítményű számítógépekkel (HPC) kapcsolatos feladatok ellátáshoz szükséges létesítmények korszerűsítése.

Az AI infrastruktúra integrálása a már meglévő bitcoinbányász telephelyekre egyre vonzóbbá vált a befektetők számára, hiszen a bitcoinbányászok egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy kielégítsék az AI energiaigényét az amúgy is energiaigényes működésüknek köszönhetően. Érdemes megjegyezni, hogy a BlackRock és a Vanguard a bitcoinbányászat legnagyobb befektetői, amit korábbi cikkekben már kifejtettünk.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Mesterséges intelligencia felé nyitnak a bitcoinbányászok

/microsoft, cnbc, cryptobriefing, vaneck/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img