Még több energiára vadásznak a bitcoinbányászok

spot_img

A tavalyi év utolsó negyedében a bitcoinbányászok tömegesen rendelték elő a legújabb, leghatékonyabb bányászgépeket, majd az idei év elejére lelassúlt ez a tendencia. 2024 második negyedévének végén leginkább az újabb villamosenergia vásárlási szerződések megkötésére és energia kapacitások beszerzésére fókuszálnak, amihez az első negyedévben nagyjából 1 milliárd dollárt gyűjtöttek össze.

A Bitcoin felezést követően a texasi Iris Energy, a pennsylvaniai Mawson és a kanadai Bitfarms újabb energia- és telephelybővítési terveket jelentett be, amelyek ha megvalósulnak, plusz 270 MW kapacitást fog jelenteni a Bitcoin hálózaton. Emellett a CleanSpark, a Northern Data és a Cipher Mining már meglévő telephelyeket vásárolt meg Wyomingban és Texasban, ami együttesen 445 MW-nyi kapacitást jelent.

A múlt héten a Bitfarms nyilatkozott úgy, hogy Pennsylvaniában már meglévő telephelyét 12 MW-ról 120 MW-ra fejleszti saját részre történő bányászathoz. Napokkal később a CleanSpark jelentette be, hogy megállapodásokat írt alá öt kulcsrakész létesítmény megvásárlására Georgia államban, amivel újabb 60 MW-tal bővítette portfólióját.

Kapcsolódó cikkünk:

Mindemellett a bitcoinbányászok továbbra is a AI felé nyitnak, diverzifikálva ezzel működésüket és bevételeiket. Elemzők szerint a megnövekedett energiaigény valószínűleg az AI telephelyek kiépítéséhez is szükségesek, illetve az átgondolt energiakapacitás elosztáshoz. 

2024 első felében hosszú ideig a CleanSpark volt az egyetlen olyan bitcoinbányászrészvény, amely felülmúlta a bitcoin teljesítményét. Ez a trend azonban júniusban egyelőre megváltozott, ugyanis az első három helyen a Core Scientific, az Iris Energy és a Terawulf papírjai állnak a CleanSpark előtt. 

Mindhárom vállalat nemcsak jelentős bányászflottával büszkélkedhet, hanem aktív AI kapacitással is. Június eleje óta ezek a részvények erős rallyt produkáltak, amit a Core bejelentése hajtott. A Core Scientific egy 200 MW-os hosting megállapodást kötött 12 évre az Nvidia érdekeltségébe tartozó CoreWeave AI számítási kapacitására.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 3. rész

/datacenterdynamics, blocksbridge/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img