A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 3. rész

spot_img

Többrészes cikksorozatunkban megvizsgáljuk a legutóbbi Bitcoin felezés közvetlen hatását többek között a hashrátára és a bitcoinbányászok költségszerkezetére. Az első részben a Bitcoin hálózat növekedésével és fenntarthatóságával kapcsolatos ismereteket osztottuk meg olvasóinkkal, a második részben a bányászat hatékonyságának a javulásáról esett néhány gondolat, a harmadik részben, pedig arról lesz szó, hogy a Bitcoin hozzájárulhat-e a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. 

A szénhidrogén bányászat során felszabaduló fáklyázandó gáz egyre komolyabb problémát okoz Földünkön, amit a BBC nemrégiben megjelent jelentése is kiemeli. Az Arab-öbölben folytatott kitermelési tevékenységek és a fáklyázandó gáz gyakorlatilag emberek millióira jelent veszélyt, mint azt korábban gondolták.

A fáklyázás környezetvédelmi szempontból előnyösebb, mintha csak szabadon a légkörbe engednék. (A Mesa Solutions szerint 92%-kal csökkenti ez a fajta metódus a szén-dioxid-kibocsátást.) A SkyTruth által készített kép szemléletesen mutatja be ennek a globális problémának a nagyságát, a sárga pontok jelölik ki a fáklyázandó gáz tevékenységgel érintett területeket.

A Világbank becslése szerint 2022-ben világszerte mintegy 139 milliárd köbméter fáklyázandó gázt égettek el. Ez a mennyiség Közép- és Dél-Amerika összesített gázfogyasztásának felel meg. A fáklyázandó gáz legnagyobb problémája abban rejlik, hogy olyan energiát tartalmaz, amelyet nem lehet gazdaságosan tárolni vagy szállítani, és ezért égetik el a legtöbb esetben.

Ez jellemzően olyan távoli helyeken történik, ahol az elektromos hálózatra vagy csővezetékekre való csatlakozás nem lehetséges vagy erősen korlátozott. A CoinShares úgy véli, hogy a bitcoinbányászat jelentősen hozzájárulhat a fáklyázandó gáz által okozott kibocsátás csökkentéséhez. A bányászhardvereket a szükséges generátorokkal együtt konténerekben lehet elhelyezni és üzemeltetni ezeken a messzi területeken, távol a kiépített elektromos hálózatoktól. 

Kapcsolódó cikkek:

Jelenleg a gázfáklyázással évente körülbelül 406 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak a lékörbe. Ha azonban az összes jelenleg fáklyázandó gázt bitcoinbányászatra használnák fel, akkor ez a kibocsátás potenciálisan 152 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásra csökkenhetne. A globálisan fáklyázandó gáz jelenleg a világ szén-dioxid-kibocsátásának az 1,1%-át teszi ki, így a bitcoinbányászat 0,41%-ra csökkenthetné fáklyázandó gáz által okozott károsanyag kibocsátást.

Jelenleg körülbelül 120 megawatt (MW) bitcoinbányász kapacitás ismert, amely a fáklyázandó gázból származó energiát hasznosítja, ezért a bitcoinbányászat jelentős potenciállal, növekedési lehetőséggel rendelkezik a globális károsanyag kibocsátás csökkentéséhez. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 2. rész

/coinshares, Daniel Batten, Jaran Mellerud, hashrate index/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img