Euró alapú stabilcoinok: lassú, de folyamatos a növekedés

spot_img

Az uniós szabályozás életbelépésének közeledése jelentős változásokat hozhat az európai stabilcoin piacon. A Binance a múlt héten jelentette be, hogy korlátozni fogja azokat a stabilcoinokat, amelyek nem felelnek meg az Európai Unió Markets in Crypto Assets (MiCA) szabványainak. Rajtuk kívül a Kraken is aktívan vizsgálja, mely stabilcoinok felelnek meg az uniós előírásoknak, míg az OKX már ki is vonta a legnagyobb stabilcoinnak számító USDT-t az európai forgalomból.

Bár az európai kripto kereskedelem volumene általában elmarad az Egyesült Államokban és az ázsiai térségben mértek mögött, az euró stabilcoinok népszerűsége lassú, de folyamatos növekedést mutat.

A piac legfőbb szereplői:

  • az USDT-t kibocsátó Tether EURT stabilcoinja,
  • a Stasis EURS-je,
  • a Société Générale EURCV-je,
  • a Binancehez köthető Anchored AEUR,
  • és az USDC-t kibocsátó Circle EURC-je.

Ezek együttes heti volumene március óta folyamatosan meghaladja a 40 millió dollárt, amire az euró stabilcoinok esetében korábban még soha nem volt példa. A terület éllovasa az AEUR, aminek kereskedése a teljes forgalom több mint 50%-át teszi ki.

Az amerikai dollár alapú stabilcoinok persze továbbra is dominálják a kriptopiacot. A kripto tranzakciók közel 90%-át USD alapú stabilcoinokkal végzik, melyek átlagos heti volumene 2024-ben 270 milliárd dollár volt. Ez ~70-szer magasabb mint az euró alapú társaiké.

Balra: A dollár alapú kereskedési forgalom 90%-át stabilcoinok, 10%-át fiat valuták teszik ki. Jobbra: Az euró alapú kereskedési forgalom 98.9%-át fiat valuták, 1.1%-át stabilcoinok teszik ki.

Az euró stabilcoinok kereskedésben használt aránya még jóval kisebb a dollárnál, az euróban denominált tranzakciók csak alig több mint 1%-át teszi ki. Ez ugyan alacsonynak tűnhet, de ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor gyakorlatilag még 0% volt az euró stabilcoinok piaci részesedése, előrelépésnek tekinthető.

A USDT-EUR kereskedési pár 2024-ben messze a legmagasabb volumenű euró piac, ami arra utal, hogy elsősorban a kripto piacról való kilépésre, kiutalásra használják az európai kereskedők. A forgalmi adatok alapján a legtöbben a Krakent használják erre a célra, ez a piac legnépszeróbb kripto – euró kapuja.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Sepa, Visa, Mastercard: a Binance ismét támogatja a hagyományos fiat kapukat

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img