Miért pánikol a piac?

spot_img

Megnövekedtek a várakozások az amerikai jegybank kamatcsökkentésének mértékét illetően, az alábbiakban részletesen megnézzük, hogy mit jelent ez a piacok számára, és miért okoz jelen pillanatban pánikot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a piac egyre inkább arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 50 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre a közelgő szerdai ülésén, a korábban várt 25 bázispontos csökkentés helyett. Elméletben a kamatok 25 bázispontos csökkentése jó hír a piacok számára, hiszen több pénzt pumpál a gazdaságba, ami különösen kedvez a kockázatos eszközöknek, például a kriptovalutáknak. Azonban a mostani helyzet, amikor a piac többsége már 50 bázispontos csökkentésre számít, sokak számára aggodalomra ad okot.

Miért aggódnak egyes befektetők?

1. A nagyobb mértékű kamatcsökkentések gyakran előrejelzik a recessziót

A kamatcsökkentés általában extra likviditást hoz a piacra, ami kedvező a kockázatos eszközök, például a kriptovaluták számára. Azonban a jelentős, 50 bázispont feletti kamatcsökkentések ritkák, és gyakran a recessziók előfutárai. Ez az oka annak, hogy egyes befektetők aggódnak, hogy a jelenlegi kamatcsökkentési várakozások esetleg egy gazdasági válságot előjelezhetnek.

2. A piaci fellendülést nem csak  kamatcsökkentéssel lehetne elérni

A kamatcsökkentés nem az egyetlen módja annak, hogy friss likviditást pumpáljanak a piacra. A mennyiségi lazítás (QE) egy másik eszköz, amelyet a Fed használhat: pénzt nyomtat, azt bankoknak kölcsönadja, akik tovább hiteleznek cégeknek és magánszemélyeknek, ami fellendíti a gazdaságot. A kamatcsökkentés és a QE kombinációja általában a piacok növekedéséhez vezet. Azok azonban, akik a pánikgombot készülnek megnyomni, arra hivatkoznak, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság idején is több kamatcsökkentés és QE volt, ami előrevetítheti a mostani helyzet kockázatait.

Global Liquidity Index
Globális Likviditás Index a 2008-as válság előtti időben | Forrás: Financial Times

Miért ne essünk pánikba?

1. A 2008-as globális pénzügyi válságnak nyilvánvaló kiváltó oka volt

A 2008-as válságot egy jelentős katalizátor, az ingatlanpiaci összeomlás indította el. Jelenleg azonban nem látunk olyan, az egész gazdaságot alapjaiban megrengető tényezőt, amely hasonló katasztrófát idézne elő. Bár lehetséges, hogy ezek a tényezők csak váratnak magukra, a piacról való kivonulás pusztán egy ismeretlen jövőbeli kockázat miatt azt eredményezheti, hogy elmulasztjuk a legjobb teljesítményű időszakokat. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki kihagyja az S&P piac legjobb 10 napját egy 30 éves időszak alatt, az portfóliójának teljes eredményét akár 54%-kal is csökkenheti!

2. A Fed ma kész többet költeni a gazdaság támogatására

2008-ban a Fed visszafogottan kezelte a költségvetését, de ma már hajlandó akár ezermilliárdokat is nyomtatni, ha azzal fenntarthatja a piacok egészségét. Az amerikai dollár teljes kínálata az 1959 és 2008 közötti 49 éves időszak alatt 7,5 billió dollárra nőtt. Ezt a mennyiséget 2008 és 2020 között (mindössze egy évtized alatt) megduplázták, ami azt jelenti, hogy a Fed közel egy fél évszázadnyi dollármennyiséget nyomtatott egy évtized alatt, ahogy az a lenti képen is jól látszik.

M2 money supply
Fed közel egy fél évszázadnyi dollármennyiséget nyomtatott egy évtized alatt | Forrás: MilkRoad, FRED

Az új megközelítés előnyei és hátrányai

A pénzkínálat ilyen mértékű növelése kifejezetten kedvezőtlen hatással lehet az amerikai dollár értékére, mivel a kínálat ekkora növekedése nagyon elértékteleníti azt. Ugyanakkor, amikor ez az újonnan nyomtatott pénz limitált mennyiséggel bíró, vagy egyenesen ritka eszközökbe – például műtárgyakba, ingatlanba, nemesfémekbe, és Bitcoinba – áramlik az épp az ellenkező hatást válthatja ki: az eszközök értékét növeli, ahelyett, hogy csökkentené még akár reálértéken is.

Az idők tehát változnak. A Fed most hajlandó hatalmas mennyiségű pénzt nyomtatni, ha ezzel a gazdaságot egészségesen tarthatja. A kulcs, hogy elkerüljük a dollár – és természetesen az összes többi fiat valuta – leértékelődéséből származó károkat, ha a pénzünket ritka eszközökbe helyezzük, amelyek hosszú távon nagy valószínűséggel felülmúlják a piacot. Ide tartoznak többek között bizonyos kriptovaluták is.

/MilkRoad/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img