Nagy ingadozás kísérheti a jegybanki kamatcsökkentés bejelentését

spot_img

Az amerikai jegybank elnöke szerda este fontos bejelentést tehet, ami várhatóan világszerte megmozgatja majd a piacokat. A szervezet több mint 4 év után ismét csökkenthet az amerikai dollár alapkamatán, amit az infláció elleni küzdelem jegyében az elmúlt 2 évben 23 éves csúcspontra, 5.5%-ra emeltek.

A csökkentés esélyét már biztosra veszik a befektetők, így a kérdést jelenleg az jelenti, hogy az első kamatvágás során vajon 0.25%-kal vagy 0.5%-kal nyesik-e vissza a kamatlábat. A befektetők ezzel kapcsolatos piaci pozícióit tükröző Fedwatch szerint 57%-uk 0.5%-os vágásra számít, míg 43%-uk csak 0.25%-ot tart valószínűnek.

A magas kamatok alapvetően negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra, mert a drága hitelek visszafogják a költekezést. A kamatok csökkentése hosszabb, több éves távon kedvezhet a tőzsdei befektetések számára.

A legfőbb amerikai részvényindexnek számító SP500 a múlt héten végig emelkedett és jelenleg csak jelenleg 0.67% választja el egy új csúcs elérésétől. Az arany pénteken új rekord árfolyamot ért el, így szintén nagy erővel készült erre a hétre. A bitcoin árfolyama a múlt héten szintén 10%-kal erősödött, ám vasárnap este korrigálni kezdett, így az elért nyereség harmadát ma hajnalra visszaadta.

A szerda este 20:00-kor várható bejelentés miatt a héten nagyobb ingadozások és hirtelen fordulatok is lehetnek a tőzsdéken. A kamatvágásra egyes mutatók szerint olyan gazdasági környezetben kerül sor, amit korábban válságok kialakulásakor lehetett tapasztalni, így a befektetők véleménye is megoszlik arról, hogy a kamatcsökkentés a hosszú távú pozitív hatások ellenére középtávon, a következő hónapokban inkább pozitív, vagy negatív hatást fog-e gyakorolni az árfolyamokra.

A statisztikák szerint 1 hónap emelkedés, majd 11 hónap zuhanás jöhet a szeptemberi alapkamat csökkentés után

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img