Vádat emeltek Pavel Durov, a Telegram alapítója ellen

spot_img

A Telegram alkalmazással kapcsolatos bűncselekmények miatt vádat emeltek alapítója, Pavel Durov ellen. A vezérigazgató, négy napot töltött előzetes őrizetben a francia rendőrségen, majd a tegnapi napon bűnrészességgel vádolták meg többek között gyermekekről készült pornográf képek terjesztésével és más állítólagos bűncselekmények elkövetésével.

Durovot szombaton este 8 órakor tartóztatták le, miután magánrepülőgépével egy Párizs melletti repülőtéren landolt, majd négy napig tartották fogva a Telegramon folytatott állítólagos bűncselekmények kivizsgálásának részeként. A tegnapi napon, szerda este viszont már vádat is emeltek ellene és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot – áll a párizsi ügyész által kiadott közleményben.

A közlemény szerint bírósági felügyelet mellett szabadlábra helyezték 5 millió euró óvadék fejében, valamint hetente kétszer jelentkeznie kell egy francia rendőrőrsön. A Telegram alapítója ellen hivatalos nyomozás indult hat vádpontban, többek között gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok, a kábítószer-kereskedelem támogatása és a francia hatóságokkal való együttműködés hiánya miatt – közölte szerdán Laure Beccuau párizsi ügyész.

Részlet a letartóztatás utáni vádiratból (forrás: tribunal-de-paris.justice)

A francia hatóságok szerint a Telegram szinte egyáltalán nem reagált a jogi megkeresésekre, ami aztán arra késztette a JUNALCO-t (a szervezett bűnözés elleni küzdelem nemzeti joghatósága), hogy vizsgálatot indítson az üzenetküldő szolgáltatás vezetőinek lehetséges büntetőjogi felelősségükről és a bűncselekmények elkövetésében betöltött szerepükről. Az előzetes vizsgálatok 2024 februárjában kezdődtek, és az első vizsgálatokat az OFMIN, a kiskorúak elleni erőszak megelőzésére létrehozott ügynökség koordinálta.

Abszurd azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős a platformmal való visszaélésekért” – írta a Telegram vasárnap, mielőtt Durovot megvádolták volna. A platform nem válaszolt azonnal a vádakat kommentálva.

Letartóztatása óta mind az Egyesült Arab Emírségek, mind Oroszország konzuli hozzáférést kért Durovhoz, aki mindkét országban rendelkezik állampolgársággal. Nem egyértelmű, hogy Durov, akinek egyébként francia útlevele is van, miért utazott Franciaországba.

Oroszország bizonyítékok nélkül azt állítja, hogy Durov letartóztatása az Egyesült Államok műve, Franciaországon keresztül akar befolyást gyakorolni a platformra. “A Telegram egyike azon kevés és egyben a legnagyobb internetes platformoknak, amely felett az Egyesült Államoknak nincs befolyása” – mondta Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Durov őrizetbe vétele “semmiképpen sem politikai döntés“. “Az igazságszolgáltatás feladata, hogy teljes függetlenségében érvényesítse a törvényt” – írta az X-en közzétett bejegyzésében. Az Európai Bizottság szerint a letartóztatást a francia büntetőjog szerint hajtották végre, és nem kapcsolódik a technológiai platformokra vonatkozó új európai szabályozáshoz.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Túl magas lehetett a bónusz, a Bybit lefújta a DOGS promóciót

/wired, cryptonews, cryptovalleyjournal/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img