Hal Finney-re emlékezve: Bitcoin és én

spot_img

A tegnapi napon volt 10 éve, hogy 2014. augusztus 28-án hunyt el Hal Finney informatikus, aki kulcsszerepet játszott a Bitcoin hálózat életében és korai szakaszában. A szomorú évforduló alkalmából több nemzetközi sajtó is megemlékezett róla. A Kripto Akadémia virtuális hasábjain egyik utolsó bejegyzésével szeretnénk leróni tiszteletünket előtte, amely a bitcointalk.org oldalon jelent meg 2013. március 19-én.

…Azok számára, akik nem ismernek, Hal Finney vagyok. A kriptográfia világában a PGP egy korai verzióján dolgoztam, szorosan együttműködve Phil Zimmermann-nal. Amikor Phil úgy döntött, hogy elindítja a PGP Corporation-t, én voltam az egyik első alkalmazottja. Nyugdíjba vonulásomig a PGP-n dolgoznék. Ugyanakkor kapcsolatba kerültem a Cypherpunkokkal. Többek között én futtattam az első kriptográfiai alapú anonim remailert.

Ugorjunk előre 2008 végére és a Bitcoin bejelentésére. Észrevettem, hogy a kriptográfia nagy öregjei (50-es éveim közepén jártam) hajlamosak cinikussá válni. Én idealistább voltam; mindig is szerettem a kriptot, annak rejtélyét és paradoxonát.

Amikor Satoshi bejelentette a Bitcoint a kriptográf levelezőlistán, a legjobb esetben is szkeptikus fogadtatásban volt része. A kriptográfusok túl sok nagyszabású tervet láttak már tanácstalan nooboktól.

Pozitívabb voltam. Régóta érdekeltek a kriptográfiai fizetési rendszerek. Ráadásul volt szerencsém találkozni és széles körben levelezni Wei Dai-val és Nick Szabóval is, akikről általánosságban elmondható, hogy olyan ötleteket hoztak létre, amelyeket a Bitcoin segítségével valósíthatnak meg. Kísérletet tettem korábban, hogy létrehozzam a saját proof of work alapú valutát, az RPOW-t. Szóval lenyűgözőnek találtam a Bitcoint.

Amikor a Satoshi bejelentette a szoftver első kiadását, azonnal megragadtam. Azt hiszem, Satoshi mellett én voltam az első, aki futtatta a bitcoin szoftvert. Kibányásztam a hetvenvalahányas blokkot, és én voltam az első bitcoin-tranzakció címzettje, amikor Satoshi tíz érmét küldött nekem próbaképpen. A következő napokban e-mailes beszélgetést folytattam Satoshival, többnyire én jelentettem a hibákat, ő pedig kijavította azokat.

Ma Satoshi valódi kiléte rejtély. Akkoriban azt hittem, hogy egy japán felmenőkkel rendelkező fiatalemberrel van dolgom, aki nagyon okos és őszinte volt. Sok zseniális embert volt szerencsém megismerni életem során, így felismerem a zsenialitást.

Néhány nap múlva a Bitcoin elég stabilan futott, így hagytam futni. Ez még azok az idők voltak, amikor a nehézség 1 volt, és CPU-val meg GPU-val lehetett blokkokat találni. A következő napokban több blokkot bányásztam, majd kikapcsoltam, mert felforrósította a számítógépemet, és zavart a ventilátor zaja. Utólag visszagondolva, bárcsak tovább futtattam volna, de másrészt rendkívül szerencsés is voltam, hogy ott lehettem az elején. Ez az egyik félig teli pohár félig üres dolog.

Legközelebb 2010 végén hallottam a Bitcoinról, amikor meglepődve tapasztaltam, hogy még mindig megy és a bitcoinoknak pénzbeli értéke is van. Leporoltam a régi pénztárcámat és megkönnyebbülten, hogy a bitcoinjaim még mindig megvannak. … Átvittem az érméket egy offline pénztárcába, ahol remélhetőleg érnek majd valamit az örököseimnek.

… 2009-ben meglepetésként ért, amikor hirtelen halálos betegséget diagnosztizáltak nálam. Az év elején voltam életem legjobb formájában, sokat fogytam, és elkezdtem a távfutást. Lefutottam néhány félmaratont, és elkezdtem edzeni egy teljes maratonra. …  és azt hittem, készen állok. Ekkor minden elromlott.

A testem kezdett tönkremenni. Elmosódott a beszédem, elvesztettem az erőt a kezemben, és lassan  a lábam sem tért magához. 2009 augusztusában hivatalosan is ALS beteg lettem. ALS, vagy más néven Lou Gehrig-kór, a híres baseball-játékos után.

Az ALS egy olyan betegség, amely elpusztítja az idegsejteket, amelyek jeleket szállítanak az agyból az izmokba. Először gyengeséget, majd fokozatosan növekvő bénulást okoz. Általában 2-5 éven belül végez az emberrel. Eleinte enyhék voltak a tüneteim, és folytatni tudtam a munkát, de a fáradtság és a hangproblémák miatt 2011 elején nyugdíjba vonultam. Azóta a betegség menthetetlenül folytatódik.

Ma lényegében bénult vagyok. Egy csövön keresztül táplálnak, és egy másik csövön keresztül segítik a légzésemet. A számítógépet eyetracker rendszerrel kezelem. Beszédszintetizátor is van, szóval ez most az én hangom. Az egész napot az elektromos kerekesszékemben töltöm. Arduino segítségével kidolgoztam egy interfészt, hogy a szememmel állíthassam a kerekesszékem helyzetét.

…Továbbra is tudok olvasni, zenét hallgatni, tévét és filmeket nézni. Nemrég fedeztem fel, hogy még kódot is tudok írni. Nagyon lassan, valószínűleg 50-szer lassabb, mint korábban. De továbbra is szeretek programozni, és ez ad nekem célokat. Jelenleg azon dolgozom, amit Mike Hearn javasolt, és a modern processzorok biztonsági funkcióit használom, amelyeket a “Trusted Computing” támogatására terveztek, hogy megerősítsem a Bitcoin-pénztárcákat. Már majdnem készen áll a kiadásra. Már csak a dokumentációt kell elkészítenem.

…Ez az én történetem. Összességében nagyon szerencsés vagyok. Még az ALS mellett is nagyon elégedett vagyok az életemmel. De a várható élettartamom korlátozott. A bitcoinok örökléséről szóló viták több mint tudományos érdeklődésre tartanak számot. A bitcoinjaim a széfünkben vannak tárolva, a fiam és a lányom pedig technológiában jártas. Szerintem elég biztonságban vannak. Jól érzem magam a hagyatékommal.”

Végezetül egy 1998-ban készült felvételen hallhatjuk Finney-t a Crypto 98 Konferencián, ahol a nulla tudásalapú igazolásról (zero-knowledge proof) tart egy előadást.

Hal Finney (1956. május 4. – 2014. augusztus 28.)

/bitcointalk.org/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img