A legfontosabb hírek az európai szabályozásról, a Libráról és a kínai bányászatról

spot_img

Megint összefoglaljuk a nagyvilág felől érkező legfontosabb híreket:

Kínai szorítása nem enged

  • Egy új kutatás szerint a Bitcoin hálózat hashrate-ének 65%-a egyenesen Kínából jön. Vagyis a távol-keleti ország eléggé dominálja az egész bányászatot: itt összpontosul a hardvergyártás, a bányászcégek itt vannak és olcsó az áram is. A CoinShares kutatásából az is kiderül, hogy amióta mérik (2017 óta), ez a legmagasabb részesedése Kínának a hashrate-ből: az év eleje és közepe óta is folyamatosan emelkedett.
  • Az is kiderült, hogy a bányászok bevétele ebben az évben nagyjából 5,4 milliárd dollár körül alakult. Az év eleje óta a Canaan Creative, az egyik nagyobb kínai bányásztársaság arra törekedett, hogy bejegyezzék ők egy amerikai tőzsdén, ami novemberre meg is történt. Az IPO-ban a tervezett 400 helyet csak 90 millió dollárt sikerült összegyűjteni, de ez elég volt, hogy tőzsdére menjen. A gondok nem értek véget: novemberben a cég részvényei 40%-ot estek a tőzsdén.

Európa bekeményít

  • Egy közös nyilatkozatban szögezte le az Európai Tanács és az Európai Bizottság, hogy

„semmilyen globális stabilcoin nem kezdheti meg a működését az Európai Unióban, addig, amíg a szabályozási és felügyeleti kérdések nem tisztázódnak és a kockázatokat nem azonosítják és kezelik megfelelően”.

Ezzel gyakorlatilag betiltotta a Librát, ennek jogi vonatkozásain pedig jelenleg is dolgoznak a Bizottságban: a globális stablicoinok szabályozása készülőben van.

  • Eközben az Európai Központi Bank új elnöke, Christine Lagarde a debütáló beszédében arról beszélt, hogy rá kell kapcsolni a digitális valuták kérdésében és a stabilcoinok terén is mások előtt kell járniuk.

Lagarde beszélt a digitális valuták akciócsoportról és arról, hogy 2020 közepére új, világosabb célokat fognak kidolgozni a csoport számára. Lagarde szerint a tagállamok központi bankjai felől megvan az igény a digitális valuták, stabilcoinok kibocsátására és az EKB-nek ezekre reagálnia kell.

Libra

Egy fontosabb mozzanatot produkált az utóbbi időben a Libra. A júniusban publikált whitepaperben egy apró változás történt. Kikerült az a rész, ami arra utalt, hogy az alapítók és a Libra AlapÍtvány tagjai számára osztalékot fog fizetni a Libra.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img