Orchid (OXT): a decentralizált VPN

spot_img

Újabb kriptopénzzel bővült a Coinbase kínálata. Az Orchid (OXT) egy most debütáló kriptopénz, aminek tokenjei alig néhány napja váltak kereskedhetővé a tőzsdéken.

A projekt privát hálózatok létrehozását teszi lehetővé, vagyis bármilyen csoport, vagy közösség elindíthatja vele a saját VPN szolgáltatását. A VPN egy olyan magánhálózat, ami el tudja rejteni a netezőket a világháló kíváncsiskodó tekintetei elöl. Vannak, akik tudatosságból és anonimitásuk megőrzésésének céljából használják ezeket, mások számára ez az egyetlen lehetséges megoldás, hogy megkerüljék a hazájukban bevezetett internetes-korlátozásokat.

Egy VPN-re ma már akár néhány dollár havidíj befizetésével is elő lehet fizetni, használatuk pedig nem igényel különösebb szakértelmet sem. A problémát az jelenti, hogy maguk a szolgáltatók is könnyen a megfigyelés eszközeivé válhatnak, ugyanis ha akarnák, vagy ha arra kényszerítenék őket, nyomon tudnák követni saját ügyfeleik internetes forgalmát.

Ezt a bizalmi kérdést oldaná meg az Orchid, a harmadik fél, vagyis a VPN szolgáltatók kiiktatásával.

Az Orchid-hoz csatlakozó felhasználók vagy egy VPN szolgáltatásra fizethetnek elő, vagy felajánlhatják saját sávszélességüket, hogy ők maguk váljanak egyfajta átjátszóállomássá, amit más netezők használhatnak fel kilétük titokban tartására.

Mindez egy tokenizált rendszerben megy végbe. Aki felajánlja a saját adatforgalmát, OXT tokeneket szerezhet, aki igénybe veszi azt, ezekkel fizet érte. A kriptopénz hasznlatának köszönhetően nemcsak az elrejtett internetes forgalom, de a VPN használatára utaló bankszámla kivonat sem árulkodik a felhasználók tevékenységéről.

Ami az Orchidot különlegessé teszi, az az úgynevezett multi-hop rendszer, ahol a különböző, Orchidon belül létrehozott VPN szolgáltatók között is ugrálhatnak az anonimitásra vágyó userek, amivel tényleg kiküszöbölhető, hogy egyetlen harmadik félben keljen megbíznia annak, aki titokban szeretne barangolni a világhálón.

“Bízunk benne, hogy hálózatunk a szólásszabadság és a szabad információáramlás eszközévé válhat.”

Az Orchid tokenje Ethereum alapú, tárolása bármilyen ERC20 kompatibilis walletben megoldható Ha többet is szeretnétek megtudni róla, látogassatok el a csapat weboldalára,vagy a vegyetek részt a Coinbase oldalán elérhető Earn programban, ahol 12 dollár értékű OXT tokent is bezsebelhettek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img