Sia Skynet: a decentralizált (és egyelőre ingyenes) tárhelyszolgáltatás

spot_img

30%-kal emelkedett a Siacoin árfolyama, miután bejelentették webes tartalmak tárolására és megosztására létrehozott alkalmazásuk, a Skynet indulását.

A Skynet felhasználói fájlokat tölthetnek fel és alkalmazásokat futtathatnak a platformon, amelyek elviekben mindaddig elérhetőek is maradnak, amíg legalább egy ember ‘pinneli’ (kitűzi, megjelöli) azokat, ezzel jelezve, hogy számára fontos anyagról van szó.

A jelenleg nyilvános és teljesen ingyenes tárhelyszolgáltatást a SIA nodejai által üzemeltetett portálokon keresztül lehet elérni, akiknek havonta ~$10 extra kiadást jelenthet egy ilyen kapu üzemeltetése. A tervek szerint a későbbiekben különböző fizetési csatornákon, például a Lightning Netwörkön keresztül tudnak majd az üzemeltetők pénzt kérni ezek használatáért.

A SIA számokban

A szolgáltatásban nagy potenciál lehet, hiszen az ilyen módon megosztott adatokat nem lehet egykönnyen eltávolítani, cenzúrázni vagy blokkolni, bár ez nyilván egyes tartalmak esetében akár hátrányosnak is minősülhet. A Skynettel a SIA bizonyos szempontból a Tron által támogatott Bittorrent vetélytársává is válhat.

Aki szeretné kipróbálni a Skynetet, az ezeken a kapukon keresztül tud anyagokat (pl.: dokumentumokat, filmeket, zenéket, képeket vagy akár HTML oldalakat) feltölteni a hálózatra.

https://siasky.net — operated by Nebulous
https://skydrain.net — operated by PixelDrain
https://sialoop.net — operated by Keops
https://siacdn.com — operated by Maxint LLC
https://skynethub.io — operated by jchauan
https://skynet.luxor.tech — operated by Luxor
https://skynet.tutemwesi.com — operated by Tutemwesi
https://vault.lightspeedhosting.com — operated by Lightspeed Hosting

Aki a letöltés sebességét tesztelné, az ezen a linken keresztül egy ~600 Mb-os rajzfilmet ránthat le a gépére.

Ha még nem tetted meg, próbáld ki a Brave böngészőt is, ami reklámmentes internetezést garantál felhasználói számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img