A kriptoverzum nehézsúlyú influenszerei

spot_img

Nincs mese, az influenszerek végérvényesen betörtek az életünkbe, persze az, hogy meddig maradnak már más kérdés, van, aki szerint jó sokáig, mások szerint mint minden trend, ez is lecseng majd, legalábbis konszolidálódik. Az viszont biztos, hogy a kriptopénzek piaca sem lehet kivétel, a “megmondóemberek” itt is megmondják jól, ki-ki a maga vérmérséklete, személyisége, képességei függvényében szép sűrűn posztol arról, amiről.

A Twitterre fókuszálunk a mai összeállításban, hiszen bár hazánkban némiképp elmarad a globális átlagtól a platform népszerűsége, a nemzetközi térben nagy jelentőséggel bír. Csapjunk a lecsó közepébe, a Bitcoin.com remek anyagából szemezgetünk:

Nehézsúly: 800 000 – 2 000 000 követő

Ebben a kategóriában több ezer like és megosztás érkezik minden nap minden személyiség -szinte- minden posztjára, hogy melyikük, mármint melyik influenszer mennyire hiteles, azt mindenki ítélje meg maga.

  • Justin Sun: 2 000 000 követő, ezzel abszolút győztese a kategóriájának, érdekes módon csupán 2017 augusztusában csatlakozott a felülethez, sokak szerint kamu felhasználói fiókokkal, pontosabban a feketepiacon vásárolt követőkkel érte el ezt az igazán szép eredményt. Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az mindenesetre biztos, hogy a Tron fiatal vezére a kripto-Twitter királya.
  • John McAfee: a kripto- és IT ipar korosodó fenegyereke 2012 novembere óta twitterezik, ennek megfelelően, pontosabban a kitartó, organikus növekedés eredményeképp egymillió követőnél jár, ki tudja, hogy meddig juthat el. Az mindenesetre biztos, hogy ez egy igazán szép eredmény, hogy John megnyilvánulásai kriptopénzekről, nőkről, drogokról, politikáról, vagy éppenséggel elnöki ambícióiról mennyire teszik hitelessé, azt szintén az olvasónak kell megítélnie.
  • Vitalik Buterin: közel 893 követővel az Ethereum alapítója bőven befér a top kategóriába, talán ő az a szakember, aki az eddigiek közül -jelen cikk szerzőjének véleménye szerint- talán a leghitelesebb, legfelkészültebb, és legnagyobb tehetségű.
  • Charles Lee: 831 ezer követővel a Litecoin első embere is fontos személyiség, szerénységéről, visszafogott stílusáról ismert. Bár nem tett jót a megítélésének, hogy a 2017-es lufi során, amikor az LTC 400 dollár körül járt hirtelen eladott, elmondása szerint csupán azért, hogy a jövőben ne vádolhassák árfolyammanipulációval.

Középmezőny: 300 000 – 800 000 követő 

Ez a kategória valamivel szerényebb számokat produkál, mint az előző, ám még mindig óriási teljesítményről van szó, szó szerint tömegeket érnek el gondolataikkal, véleményeikkel.

  • Naval Ravikant: 776 ezer követő, “angyal filozófusként” is emlegetik ezt az influenszert, évek óta foglalkozik kriptopénzekkel, és bloklánccal.
  • Marc Andreesen: 736 ezer követőt ért el eddig ez vállalkozó, és kockázati tőkebefektető, az általa alapított, Andreesen Horowitz néven ismert befektetési alap számos startupba fektetett ezen a területen az elmúlt évek során.
  • Fred Wilson: 623 ezer követővel bír a Union Square Ventures alapítója, elkötelezett híve a kriptopénzeknek, és a blokklánc technológiának.
  • Roger Ver: 597 ezer követő, világszerte ismert, a Blockchain.com, a Kraken, és számos egyéb kripto-startup befektetője.
  • Chris Dixon: 572 ezer követő, egyike volt azoknak, akik azt mondták, hogy a bitcoin elérheti a százezer dolláros árfolyamot.
  • Andreas Antonopoulos: 507 ezer követő, az egyik legismertebb kripto-influenszer, a témában született sikerkönyvek szerzője.
  • Changpeng Zhao: 490 ezer követő, ennyivel rendelkezik a Binance vezére.

Pehelysúly: 100 000 – 250 000 követő

Bár ezek is óriási számok, ahogy azt láthattuk, az előbbiekhez képest mégis “kis” szereplőkről van szó, lássuk, kik ők, és mekkora a követőtáboruk!

  • Nick Szabo: 243 ezer követő, a magyar származású informatikus itt tart, igazán szép teljesítmény, bár megérdemelne többet is, hiszen a blokklánc egyik atyjáról van szó.
  • Michael Arrington: 240 ezer követő, egy nagybefektetőről van szó, aki igazán szereti ezt a területet, nem mellesleg a Techcrunch alapítója.
  • Max Keiser: 228 ezer követő, itt jár most az orosz RT (Russia Today) TV csatorna egyik arca, nagy kedvence a bitcoin, egyben sikeres befektető évtizedek óta.
  • Jameson Lopp: 216 ezer követő, itt jár most ez a Bitcoin fejlesztő.
  • Luke Martin: 215 ezer, egy youtuberről van szó, úgy tűnik két fronton is harcol.

Időről-időre érdemes áttekinteni a legnagyobb követőbázissal rendelkező influenszereket, hiszen sokat elárul a piacról az, hogy kire-kikre hallgatnak a legtöbben, pontosabban kit követnek a legtöbben. Justin Sun Tron vezér nem egyszer, nem kétszer, hanem sokszor került már furcsa helyzetbe, “felpumpált”, ha úgy tetszik “túlhájpolt” állításokkal, “közelgő bejelentések bejelentésével” operál előszeretettel, elgondolkodtató, hogy egy ilyen eszközöket használó személyiség vezeti a piacot, pontosabban a kripto-twittert.

Persze a hitelesség is bőven megjelenik a toplistán, elég, ha az Ethereum alapító Buterinre, vagy akár Nick Szabora gondolunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img