Ripple( XRP ) $0.49

Piaci részesedés $22,394,609,438
Napi forgalom $810,092,197
Forgalomban lévő mennyiség 45,404,028,640
Összes kibocsátható coin száma 38,305,873,865
Árfolyam

Árfolyam

 

Mi a Ripple?

Az első kriptopénz a Bitcoin egy olyan elektronikus pénz, ami lehetővé teszi, hogy az érintett felek közvetítő pénzintézetek nélkül, közvetlenűl egymás között bonyolíthatják le az online fizetéseket.

Míg a legtöbb kriptopénz a Bitcoinhoz hasonló utat választott, a Ripple éppen az ellenkezőjét tette: egyszerűbbé tette a pénzintézetek közötti pénzmozgást.

Mielőtt egy bank pénzt küldhetne egy másik országba, rendelkeznie kell egy számlával, melyet egy a célországban üzemelő banknál kell megnyitnia az adott ország pénznemében. Ezek az un. Nostro számlák, amelyek a nemzetközi utalásokat bonyolítják. A legtöbb kis és közepes banknak a Nostro számlák létrehozása és fentartása minden lehetséges országban, ahová az ügyfelei egyszer talán majd pénzt küldenek, rendkívül költséges és erőforrásigényes. A legtöbb nem is bajlódik ezzel, hanem megbíz egy másik bankot, hogy biztosítsa számára a szükséges likviditást.

A Ripple által készített ábrán láthatjuk hogy például egy amerikai bankból egy japán bankba történő utalás során 4 köztes szereplőn is keresztül megy a pénz és minden lépés újabb költségeket ró a bankra és az ügyfelekre is, az időveszteségről nem is beszélve. A rendszer még a 20. század során alakult ki és természetesen nélkülöz minden olyan megoldást, ami az internet korában már elvárható lenne.

A Ripple centralizált rendszere, erre az elavult rendszerre nyújt megoldást. A számtalan Nostro számla fentartása és azok likviditásának biztosítása helyett, egy bank a Ripple hálózat tagjaként csupán egy Ripple számlát kell hogy fentartson, rajta elegendő XRP-vel ( a hálózat pénzneme), ami elegendő fedezetet nyújt az általuk végrehajtott legnagyobb utaláshoz.

A bankoknak ezáltal sokkal kisebb likviditást kell biztosítaniuk és az így felszabaduló erőforrásaikat hasznosabb dolgokra fordíthatják. A Ripple hálózaton egy utalás 4 másodpercet vesz igénybe, szemben a hagyományos módon végzett nemzetközi utalások átlagosan 3 napos idejével. A Ripple számításai szerint egy bank akár 30%-ot is spórolhat tranzakciós költségein, ha ehhez az ő hálózatukat használja.

A Ripple-t az azt támogató bankok miatt sokan jó befektetésnek tartják, mások viszont éppen ezért már puszta létezését is a kriptopénzek megcsúfolásának tekintik.

Linkek