A média és a pánik ereje a kriptopiacon

spot_img

Az utóbbi hetekben a kriptopiac mélyrepülése közben lettem arra figyelmes, hogy gyakran ugyanarról a bejelentésről vagy sajtótájékoztatóról egymásnak totálisan ellentmondó hírek jelennek meg, a számokat tekintve pedig túlnyomó többségben vannak a pánikkeltő írások, ha csak egy kicsit is lehet az elhangzottakat negatív hírként értelmezni.

A bejegyzésben végignézzük a pánikkeltés hatásait a piacra, szolgálok néhány példával is, és teszek néhány javaslatot arra, hogy hogyan tudod függetleníteni magad ettől a bizonytalanságtól.

FUD

A FUD a “Fear-Uncertainty-Doubt”, azaz félelem, bizonytalanság és kétely összevonásából keletkezett és az egyik leggyakrabban használt kriptós szakkifejezés az utóbbi időben.

FUD-ot nem a negatív hírekre, hanem azokra a hangulatkeltő féligazságokra, vagy egyenesen hazugságokra kell(ene) használni, amelyek pánikot keltenek és aláássák a befektetők és érdeklődők bizalmát a kriptopénzek ígéretében.

Kérem az utóbbi hónapokban egész FUD cunamival állunk szemben, gyakran napon belül mondanak maguknak ellent a vezető (és kisebb) portálok, sőt, még a kriptós média is. A magyar helyzet sem különbözik, az általan követett Index és Portfólió és rendszeresen össze-vissza, hangulatkeltő cikkeket közöl, amelyek között ritkán helyet kap egy értékelhető, objektív írás is.

A média szerepe és a jelenlegi helyzet

Én személy szerint nem tudok hírek nélkül élni, de kezd sok lenni ez a rengeteg “fake news”, kamuhír mindenhol. Szerintem egyszerűen annyiról van szó, hogy a szerkesztőségek időhiányban vannak és nem érnek rá ellenőrizni a forrásaikat, elolvasni az eredeti nyilatkozatokat stb.

Hiteles forrásokra van szükség, amelyek készítői veszik a fáradságot a kutakodásra. Üdv az oldalon 😉

A jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy millió forrásból tájékozódhatunk a friss hírekről, de nagyon nehéz eldönteni, hogy melyikben lehet bízni. Nekem tapasztalati alapon a Cointelegraph jött be, illetve ha közösségi felületekről beszélünk, akkor a twitter és reddit. Twitter azért, mert közvetlenül az érintettektől kapunk információt, aminél semmilyen cikk nem lehet pontosabb. A redditen pedig a közösség értelmezése során olyan nézőpontok is előkerülhetnek, amelyekre én nem gondoltam.

Frissítés: 2018. februárban brutális mértékben elszaporodtak a twitter átverések népszerű személyiségek tweetjei alatt. Ha bármilyen felületen olvasott bármilyen felhívásban valaki ingyen Ethereumot, Bitcoint ajánl, át akar verni. Csak simán ignoráld ezeket a posztokat, üzeneteket.

0209 fake news források kriptók india kína fud hírek 1
hallott róla, kirakta, nem ellenőrizte, pánikolt kelt vele

Mutatok néhány példát az utóbbi hetek FUD-jára:

India

  • Vége a kriptóknak Indiában, mondja a Quartz cikke. Aztán szépen a kisebbek átveszik a hírt és terjed a pánik, betongolyóként esik a BTC
  • Aztán még aznap megírja a Cointelegraph, hogy félreértelmezték az eredeti beszédet… szó nincs tiltásról
  • Egy héttel később pedig az újabb mainstream media FUD-ot vesézik, miszerint 2 hónapos hírekkel csomagoltak újra és keltettek pánikot

Kína

  • Kína és Hong Kong még a birtoklást is büntetni fogja!!!44 Terjed a hír és szerencsére nem sok hatása lett, az egyidőben zajló amerikai pozitív történések miatt
  • majd nyilván kiderül, hogy kamu az egész, feltört Jegybanki címről küldték szét a világ hírportáljainak a hírt. Több sebből is vérzett a sztori, ennek ellenére még a kriptós portálok is felkapták, mintha muszáj lenne.

Ezekhez hasonló példát rengeteget lehetne mutatni az Európai Központi Bankról, orosz tiltásról és még jópár témáról. Minél többet olvasol kripto témában, annál nagyobb a zaj.

Mit tehetünk mi?

Nyilván fontos, hogy a kriptopénzekkel, mint hosszútávú befektetéssel foglalkozol, vagy rövid távon is kereskedsz.

A kereskedőknek ezek a hírek, legyenek pozitívak vagy negatívak, kifejezetten jól jönnek, hiszen szinte borítékolható, hogy megmozgatják a piacot. Angol nyelvű kriptós videókban rengetegszer hallottam a kifejezést, miszerint “Buy the rumor, sell the news”, azaz pletykára vegyél és hírre adj el. Ez azért megfontolandó stratégia, mert 2017-ben rengetegszer láthattuk, hogy egy-egy kriptopénz ára már attól elszállt, hogy meglebegtették egy világcéggel való együttműködés lehetőségét.

Teljesen más a helyzet, ha hosszútávra tervezel. Ebben az esetben csak olyan projekteket válassz, amelyeknek bízol a világmegváltó potenciáljában. Ez most lehet, hogy egy kicsit erősnek hangzik, de lassan másfél éves kriptós tapasztalattal elmondhatom: sokkal könnyebb figyelmen kívül hagyni a sok sz*rt, ha ismered a technológiát, a víziót és azt, hogy mire lehet képes hosszú távon. A HODL, a tartás még így is rettentően nehéz lesz, hiszen mégiscsak a pénzed forog kockán. Képzeld el mennyivel nehezebb lenne, ha épp 50%-ot esett volna egy olyan coin, amiről azt sem tudod, hogy micsoda.

Az utóbb másfél hónap során a Bitcoin, Ethereum, Neo és társaik lehetőségei és technológiája az égvilágon semmit nem változott. Ami változott, az a tömegek megítélése, köszönhetően a rengeteg negatív vagy negatívnak értelmezett hírnek. Egy hír alapján soha ne dönts, mert bőven lehet, hogy kamu az egész.

Mit gondolsz a témáról? Neked vannak megbízható kriptós információforrásaid, amik nem hagynak cserben még a legnagyobb FUDviharban sem? Oszd meg velünk a Fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img