Mindenki pánikol, a bitcoin bálnák közben szépen gyarapodnak.

spot_img

A kripto pénzekkel kicsit is foglalkozók tudják, hogy a digitális pénzek árfolyamai igen csak ingadozóak és aki ezeket az ingadozásokat tudatosan tudja követni  (azaz kereskedik ezekkel a pénzekkel), az az évek során ügyesen ki tudta használni ezeket a swingeket.

Nem tűnik ördöngösségnek, hogy add el a csúcson a kripto pénzedet majd vásárold vissza alacsonyabb áron, de megvalósítani már annál nehezebb.

Bizony sokan tudnák ezt megerősíteni mondjuk akár bitcoin esetében tavaly év végéről, ahol mindenki a korrekciót várta az árfolyam meg szépen felszaladt a 20.000 dollár közelébe. „Túl van ez már árazva, majd visszaveszem, amikor jön a korrekció” mondták eladáskor, aztán már csak a fogukat szívták, amikor az árfolyam nemhogy korrigált volna, de egyenesen kilőtt.

Van azonban a BTC tulajdonosoknak egy bizonyos csoportja, akik újra és újra könyörtelenül kihasználták ezeket a swingeket.

Ők a 100 leggazdagabb BTC tulajdonos, azaz az ún.  “bitcoin bálnák”. “A bitcoin bálnák néven ismert személyek vagy csoportok nagy mennyiségű kripto eszközzel rendelkeznek és a bitinfocharts.com-ból gyűjtött adatok szerint a 100 leggazdagabb BTC cím legtöbbje nem vesztett pénzt az elmúlt 65%-os árfolyamcsökkenéskor sem. Sőt! Tudatosan tovább gyarapították a vagyonukat.

Vegyük például az egyik legnagyobb BTC tulajdonost, aki potom 167.000 BTC-t birtokol a walletjében. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a BTC-ket, az első BTC vásárlása 840  dollár értékben történt.  Ez volt az első, de korántsem az utolsó BTC vétele, hiszen jelenleg 1,4 milliárd dollár értékű BTC-n csücsül, ami azt jelenti, hogy több ezer BTC-t gyűjtött még be az első 840 dollárnyi tétel mellé.

Véletlen lenne az, hogy ezek a bitcoin bálnák képesek voltak sokkal több BTC-t szerezni mindegyik korrekció alkalmával?

2017-ben például 6 “nagy” árfolyam korrekció történt, amelyek  során a BTC több mint 30%-ot veszített az értékéből, de  a bálnák minden egyes alkalommal BTC-t és pénzt nyertek ezzel. 

A leggazdagabb bitcoin-tárca címek  évek óta ugyanazt a mintát követik.  Bevásárolnak az alacsony árfolyamnál majd eladnak a magasnál. Példának okáért 2017. novemberében és decemberében szépen eladogattak és valószínűleg vissza is vették alacsonyabb árfolyamon, mondjuk 2018 februárjában.  2017. november 12-én, amikor a bitcoin árfolyama új „all time high”-ra ugrott, akkor a blokkláncon történő eseményeket nyomon követők kiszúrtak egy csekély 25 000 BTC-s eladást a Bitfinex nevű kripto-tőzsdén.

Tekintettel arra, hogy egyes elképzelések szerint körülbelül 1000 tárca címnél van a forgalomban lévő BTC-k 40%-a, ezért nem elképzelhetetlen, hogy ezek a szereplők ismerik egymást, sőt nem csak ismerik, de kommunikálnak is egymással. Ezen a véleményen van  Kyle Samani  a Multicoin Capital nevű cég képviselője, aki szerint „pár száz ilyen szereplő ismeri egymást. Nagy valószínűség szerint kommunikálnak is egymással. A többit meg mindenkinek a fantáziájára bízom.”

A korrektség kedvéért tegyük azt is hozzá, hogy nem mindenki osztja ezt a „40% uralja a piacot” teóriát.

Különböző adatgyűjtési módszert alkalmazva a Bambou Club nevű cég kutatói a globális bitcoin vagyon és  bitcoin gazdagság kapcsán a fentieknél jobb vagyon és bitcoin eloszlást  feltételeznek.

Tanulmányuk szerint ugyanis több mint 25 millió bitcoin tulajdonos van és már 0,153 BTC-vel a leggazdagabb bitcoin tulajdonosok között lehet lenni. 15 BTC-vel pedig már az “elit elitjében”, azaz a leggazdagabb 1%-ban találhatod magad.

Konklúzióként annyi leszűrhető, hogy azt valóban nem tudhatjuk, hogy a bálnák együtt dolgoznak-e adott esetben az árfolyam csökkentésén és valóban összehangolják-e az eladási tevékenységüket?

Az azonban igenis látható, hogy  a bálnák az évek során szépen kerestek a különböző piaci ingadozások folyamán, és sokkal nagyobb halakká (vagyis emlősökké) váltak a bitcoin vagyoneloszlás tengerében.

Ha érdekel, hogy kik a kripto-világ leggazdagabbjai, akkor elolvashatod egy másik cikkünkben.

Fordította: dr. Varsányi Károly

Forrrás: itt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img