Egy kriptovaluta, amit hétköznapi géppel bányászhatunk

spot_img

Sokat lehetett arról hallani az utóbbi időben, hogy a látogatók tudta nélkül használták gépeiket kriptovaluta bányászatra egyes website tulajdonosok. Hírbe került a világ egyik legnagyobb illegális filemegosztó oldala, a Pirate Bay és számos egyéb felület is.

A jelenség azt a kérdést is felvetette, hogy egyáltlán van-e értelme kriptovalutát bányászni egy „egyszerű” asztali géppel vagy laptoppal. Egyesek szerint a válasz olyannyira igen, hogy még a ma divatos sharing economy (közösségi gazdálkodás) modelljében is megjelentek bányász szoftverek, például a WinMiner.

Ezek lényege az, hogy a gépünk szabad kapacitását kihasználva a processzorunkkal vagy akár videókártyánkkal bányászhatunk egyes kriptovalutákat, kiválasztjuk az áhított coin-t és már megy is a munka. Ami igaz, az igaz, anno még magát a BTC-t is érdemes volt hétköznapi gépekkel bányászni.

De azok az idők elmúltak, a difficulty fontos fogalom, egy érettebb coin életében már nem fogunk tudni részt venni olyan hardverekkel, amiket a sarki közértben is beszerezhetünk. A helyzet az, hogy az eredményeink még egy frissen induló kriptovaluta esetében is igen gyérek lesznek, hacsak nem komoly videókártyákkal próbálkozunk.

Ennek ellenére akinek szimpatikus például a WinMiner modellje, töltse le bátran, a kifizetéseinket dollárban kapjuk, én magam is teszteltem egy ideig. Összességében viszont tény, hogy bárki, aki kicsit is komolyam akar bányászni, az mélyen a zsebébe nyúl és vesz néhány videókártyát, összerak egy gépet aminek semmi más dolga nincs.

A hosszas bevezető után kanyarodjunk rá a lényegre, tavaly Augusztusban elindult egy coin ami nemhogy otthoni, irodai gépekkel bányászható, de kifejezetten ez a célja, kerete a rendszernek. Bizony, a JSECoin új paradigmát akar teremteni a kriptovaluta világban.

Az értékpropozíciójuk fontos eleme, hogy fenntarthatatlan az az óriási áramfogyasztás, amit a jelenlegi kriptovaluták bányászata igényel. Illetve miért ne lehetne a bányászat olyasmi, amit bárki csinálhat, akár szakértelem nélkül is?

A következő, és legfontosabb gondolat pedig az, hogy a banner és egyéb hirdetések ideje lejárt a website üzemeltetők körében, elcsúfítják oldalaikat, keveset termelnek, csak a baj van velük. Más kérdés, hogy a gyakorlatban ezzel mennyire értenek egyet a webhely tulajdonosok milliói, az állítás mindenesetre ez.

A JSECoin betűszó, Java Script Embedded Coin áll mögötte, igen egy Java scriptet kell beágyaznunk az oldalunkba, ez nagyjábal harminc másodperc alatt meg is van. Innentől kezdve minden egyes látogatónk gépét a böngészőn keresztül elkezdi JSECoin bányászatra használni az apró script.

Persze transzparens az egész, az oldal alján megjelenik egy figyelemfelhívás, a látogató tud arról, hogy felhasználjuk a CPU kapacitásának egy részét. Meg is mérhetjük a CPU terheltségét bányászat közben, gyakorlatilag észrevehetetlen, nem is okoz lassulást a gépünk működésében.

A JSECoin a processzor erőforrásainak 10%-át használja fel, a Monero eltitkolt bányászata 80-90%-ot.

De mégis mire jó a JSECoin? Egyelőre semmire, ugyanis még ICO előtt állnak. A tervek szerint a már említett hirdetési modell eszközévé válhat, hirdetési felületeket adhatunk, vehetünk a coin segítségével. Persze van némi ellentmondás abban, hogy a hirdetési felületeket akarják kiváltani, a másik céljuk pedig az, hogy ezeket vásárolhassuk meg a coin felhasználásával.

Azért ez még ne vegye el a kedvünk, a másik elképzelés szerint e-commerce eszközzé is válhat, webshopok-ban is vásárolhatunk majd az új eszközzel. Az biztos, hogy ez a kriptovaluta a széles tömegeknek is megnyitja a részvétel lehetőségét ebben az izgalmas, új világban.

A bányászatnak két módja van. Egyrészt beágyazhatjuk oldalunkban az említett apró Java scriptet, másrészt a self-mining vagyis “egyedülálló bányászat” eszközével a saját gépünkkel is bányászhatunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mintsem felmenni az oldalukra, regisztrálni, majd megnyomni egyetlen egy gombot.

Apró szépséghibája az egésznek, hogy csak akkor fog menni a munka, ha az adott böngészőablak az előtérben van a képernyőnkön, nem tehetjük le az ablakot a tálcába Windows esetén, nem lehet másik fül megnyitva a böngészőben.

A megoldás az, hogy egy külön ablakban indítjuk el a munkát, ezt sosem tesszük le a tálcába, egy másik böngészőablakban végezzük a napi munkánkat. Ennek oka a processzor dolgoztatása, ha a tálcába kerül egy ablak, akkor nem fog dolgozni.

Végül lássunk néhány számot:

  • 48 000 000 bányász dolgozott 2017. Augusztus óta
  • 15 000 website tulajdonos ágyazta be a scriptet
  • 59 000 felhasználó regisztrált eddig

Ha egy picit használjuk a fejünket, akkor láthatjuk, hogy a negyvennyolc millió bányász nem azt jelenti, hogy ennyien kezdték el tudatosan bányászni a coin-t, a websiteok látogatóiról van szó. Hiszen az önálló bányászathoz és a beágyazáshoz is regisztrációra van szükség, regisztrált userekből pedig még csupán 59 000 van.

Én magam az első ezer bányász (regisztrált felhasználó) között voltam, azóta is, töretlenül dolgozom rajta. Beszéltem személyesen az alapítókkal, készséges, hiteles emberek, hamar reagálnak bármilyen kérdésre, nem árulnak zsákbamacskát. A blogomban is használom, valóban működik, minél több a látogatónk, annál több lesz a napi termelésünk.

Hiszek az eszköz jövőjében, fontos lépés a kriptovaluták evolúciójában az, hogy a tömegek számára is megnyitjuk a bányászat lehetőségét. A coin konkrét felhasználására pedig reméljük adódik majd életképes megoldás.

Ha tetszett, kövess a Facebookon továbbiakért!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img