Így ne járd meg kriptóval 2018-ban

spot_img

A kellemesen clickbait címet letudva nézzük meg az Ethereum-alapító Vitalik Buterin intelmeit a kriptopénzek veszélyeivel kapcsolatban. Mindenkinek – kezdőknek és haladóknak egyaránt – érdemes megfontolnia a szavait.

Vitalik

A 24 éves zseni az egyik legismertebb és legfelismerhetőbb kriptós személyiség, a Forbes Richest in Cryptocurrency listája szerint legalább 4-500 millió dolláros vagyona van. Ránézésre is egy teljesen más dimenzióban létezik, mint mi, földi halandók, de mikor megszólal, hallani is lehet, hogy valószínűleg a földönkívüliek küldték a bolygóra, hogy a decentralizáció eszméjével egy új szintre lökjenek minket.

Tweetjei

Esélyes, hogy engem minősít, de a tweetjeinek nagy részéből egy szót nem vagyok képes felfogni. Aztán két napja jött tőle ez:

0219 vitalik buterin befektetés twitter 2
Kedvelték a követői az üzenetet

Nagyjából így szól magyarul: „A kriptopénzek még mindig újak és volatilisek, bármelyik pillanatban közel nullára eshet az árfolyamuk. Ne fektess be több pénzt, mint amennyinek az elvesztését megengedheted magadnak. Ha a megtakarításaidnak keresel helyet, még mindig a hagyományos befektetési formák a legbiztonságosabb választások.”

2018. januárjában és február elején mészárlás zajlott a piacon. A Bitcoiné mellett az altcoinok nagy részének is 70%-ot esett az árfolyama. Rengetegen buktak rengeteg pénzt, mert nem voltak felkészülve agyban a pánikra. Aztán az árfolyamok kilőttek, két hét alatt közel duplázódtak. Annak ellenére, hogy most épp felfelé megyünk, bármelyik nap jöhet egy újabb zakó.

Fontos említést tenni arról a trendről is, amely többek között pont Vitalik twitterjén durvult el leginkább: botok minden egyes tweetje alá átveréseket, az átverések alá pedig megerősítő véleményeket posztolnak. Se Vitalik, se más kriptós személyiség soha a büdös életben nem fog neked személyesen pénzt küldözgetni. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, nagy valószínűséggel nem is az.

Kockázat, ész, diverzifikáció

A témában már írtunk a napokban egy remek bejegyzést, érdemes elolvasnod, ha még most ismerkedsz a kriptopénzek világával. Röviden összefoglalva: rengeteg olvasással, tervezéssel és diverzifikálással felépített portfóliót érdemes létrehoznod, de csak akkorát, hogy ne érdekeljenek különösebben az akár 80%-os csökkenések.

Mutatok egy példát a saját múltamból a tervezés hiányára:

0219 vitalik buterin befektetés twitter 3
Bizony a piros nyílnál vettem bele egy konszolidáció végén

Remek érzékkel vettem bele, aztán ugyan láttam, hogy két- majd háromszorozódott az egyébként csekély mennyiségű pénzem a coinban, de úgy voltam vele, hadd fusson. Aztán elindult a lavina, és minden plusz oda lett. Nem emlékszem végül hol adtam el, de mindenképp drága tanulópénz volt. A nagy felfutások soha nem tartanak örökké.

Mi a véleményed Vitalik tweetjéről? Miért írhatta pont most? Beszéljük meg a Fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img