Összeférhetetlenségi aggályok a CFTC döntése kapcsán

spot_img

Jogilag komoly aggályokat vet fel az amerikai Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság, a CFTC (Commodity Futures Trading Comission) állítólagos azon döntése  miszerint teljes mértékben megengedi alkalmazottai számára a kriptopénzek kereskedelmét.

A Bloomberg jelentése szerint CFTC most lehetővé teszi a munkavállalók számára a digitális tokenek és kriptopénzek kereskedelmét, amíg azok nem marginban (leegyszerűsítve: hitellel, vagy kölcsönnel), vagy bennfentes információik segítségével vásárolják meg őket.

Mint emlékezetes nemrég a CFTC elnöke J. Christopher Giancarlo nagyot ment a szenátusi meghallgatáson, amikor védelmébe vette a kriptopénzeket és azok használóit.

Tavaly decemberben a CFTC üdvözölte a bitcoin határidős piacokon (Chicago Board Options Exchange (CBOE) és a Chicago Mercantile Exchange (CME) történő megjelenését és jó iránynak látta a nagy népszerűségnek örvendő bitcoin elérhetővé tételét a mainstream befektetők számára.

Akkor mi is megírtuk a hírrel kapcsolatos gondolatainkat, és annak is hangot adtunk, hogy egyáltalán nem bánjuk, hogy a méltán híres és népszerű Andreas Antonopoulos elfoglalta a „helyét” a CME Group-on belül.

Nem volt ezzel gondunk hiszen Andreas úgymond kívülről jött és nem volt semmi kapcsolata korábban a CME-vel.

Az viszont, hogy  magáért a szabályozásért is felelős CFTC munkavállalói nyomásra enged az alkalmazottainak a bitcoin kereskedelem kapcsán, jogilag igenis aggályosnak tűnik. Hiába tette világossá Giancarlo úr, hogy a bitcoin tulajdonos alkalmazottak nem vehetnek részt a Bitcoinhoz kapcsolódó döntésekben, mivel az összeférhetetlenség lenne, a dolog nem ilyen egyszerű. Az az érvelés, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, a SEC is  lehetővé teszi a munkatársai számára, hogy digitális pénzekbe fektessenek szintén aggályokat vet fel.

Egyrészt ez a terület még csak most formálódik, és nem túl szerencsés, ha akár közvetlenül, akár közvetett módon,de a szabályozásban részt vevők érdekelté válhatnak a szabályozás kimenetelében. Félreértés ne essék, én is szabályozás, vagyis jó szabályozás párti jogász vagyok. Azonban az összeférhetetlenség minden esetben kizárással kell, hogy járjon.

Itthon sem lenne feltétlen szerencsés, ha a szabályozás kapcsán mondjuk olyan MNB-s vagy NGM-es tisztviselők vennének részt, akik maguk is érdekeltek a kriptovalutákban.

Pontosan ezért kell szélesebb szakmai grémium elé vinni majd a szabályozás kérdéskörét. Olyanok elé, akik nem töltenek be ilyen pozíciókat. A digitális devizák esetében azok természetét tekintve igen nehéz a tulajdonosuk, birtoklójuk személyének azonosítása. Márpedig olyan wallet címekből, ahol adott esetben nem is történik tranzakció, igen nehéz következtetést levonni (pláne hitelt érdemlően bizonyítani)  a felhasználó vagy tulajdonos személyére.

Ha a CFTC-ben lévő alkalmazott közvetlenül vagy közvetve érdekelt mondjuk a bitcoin árfolyam volatilitás megszüntetésében, mert attól mondjuk árfolyam stabilizálódást és emelkedést remél, akkor nem biztos, hogy be fogja jelenteni az összeférhetetlenségét.

Könnyen lehet, hogy más utat keres magának.

Ellenben az azért mégsem megengedhető, hogy az első és másodfokú döntést is ugyanazon személy hozza meg, azaz nem szerencsés, ha azok akarnak szabályozási kérdésekben dönteni, akik maguk is érdekeltek a szabályozandó tárgy gazdasági helyzetében.   

Dr. Varsányi Károly

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img