Vitatéma: A Litecoin CEO más kriptót népszerűsít

spot_img

A Litecoin-alapító Charlie Lee 2017. december 19-ig nagyjából a legkevésbé ellentmondásos figura volt a kriptós hírességek közül. Aztán bejelentette, hogy eladta az összes, már hat éve tartott Litecoinját. A legújabb közösségi felhördülést az okozta, hogy Charlie, miután érdeklődött a Nano projekt technikai részleteiről, egy reklám-szagú tweetben mutatta be a kriptopénzt. A bejegyzésben bemutatom az eseményeket, reakciókat.

Azért hívom fel erre a figyelmet, mert kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is! Magyar nyelven nem olvastam még vitát ebben a témában.

2017. December 19.

Talán nem sokaknak van meg ennyire pontosan, de december 19. volt az a nap, amikor a BTC árfolyama megkezdte a zuhanását a 19.000$ környékén kialakult platóról (4 órás chart). Ugyanazen a napon érte el a Litecoin a mindenkori csúcsát 370$ körül:

Időzíteni tudni kell. Bárcsak magamról is elmondhatnám, hogy megy a dolog.

Arról, hogy hat év (!) tartás és bányászat után az eladásból származó bevétel mekkora brutális összeg lehetett, találgatni sem érdemes. A lényeg itt nagyjából az, hogy milyen okok álltak amögött, hogy Lee pont a létező legjobb helyen vált meg a saját projektjének kriptóitól.

Állítása szerint azért volt rá szükség, mert ha befektető és alapító-cégvezető egyben, nem tud úgy létezni, hogy ne kapjon bármely lépése kritikát a bennfentes kereskedelem gyanúja miatt. A sztoriért és kommentekért katt a képre:

A közösség reakciója érthetően vegyes és végletes volt, főleg annak ismeretében, hogy az azóta eltelt lassan három hónapban épp, hogy az akkori árfolyam felét sikerül tartania a Litecoinnak. Az én véleményem egyébként az, hogy hosszú évek kriptós rutinjával felmérte, hogy ha ekkora felfutás után a BTC elindul lefelé, hamarosan minden el fog. És ha már eldöntötted, hogy megválsz a részedtől, legalább tedd a jó helyen.

Jó helyen tette.

Az ellentmondásos Nano tweet

A BTC és az egész kriptopiac zuhanása közben az eset hullámai elültek, Charlie továbbra is Charlieskodott, jöttek a hírek Litepayről, együttműködésekről, fejlesztésről. Közben az LTC visszavette az 5. helyet és már be lett lengetve a BCH lenyomása is. A közösség egy részében azonban ott maradt a tüske.

Reddit böngészése közben élőben figyeltem, ahogy Charliee Lee a Nano subján kérdez a technológiáról, potenciális rizikóiról. Érdekes kis beszélgetés alakult ki, de már akkor sem értettem teljesen, hogy miért saját névvel, ennyire feltűnően csinálja. Kompetitort elemez? Befektetői érdeklődést látunk? Mi a franc történik?

Aztán tegnap jött Lee saját tweetje a 720ezer követőjének a Nano-ról és technológiájáról. Ezek szerint sikerült meggyőzniük:

A közösség szintén nagyjából annyira megosztott, mint a korábbi esetben. Eladja a saját coinjait, de egy vetélytársba belevesz és még hirdeti is? Lenyúlja titokban a Nano kódrészleteit és beleépíti az LTC-be? Részesedést szerez, hogy a megfelelő pillanatban bálnaként összeomlassza az árfolyamot?

A kezdődő paranoiámmal én még azt is el tudom képzelni, hogy más projektek népszerűsítésével a piacot akarja jobb színben feltűntetni. Miért? Mert ő is tudja, hogy kritikus szinten vannak az árfolyamok, ahonnan felfelé kéne elmozdulni. Most pedig jöjjenek a ti konteóitok!

Mi a véleményed az esetről? Erkölcsileg és szakmailag mi a véleményed Charlie Lee exitjéről? Mik lehetnek az indítékai Nano ügyben? Vitatkozzunk egy jót!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img