Megszólalt az MtGox CEO-ja

spot_img

A 2014-es MtGox hackelés volt a legnagyobb bitcoinnal kapcsolatos bűncselekmény a történelemben. Négy évvel ezelőtt a kriptovaluták még főleg tech geek-ek és futurista álmodozók témája volt, ezért az eset akkoriban nem jutott be a vezető hírek közé. Pedig 2014-ben az MtGox, tokiói pénzváltó kezelte a bitcoin tranzakciók 70%-át a világon. Nemrég került nyilvánosságra, hogy egy brit cég és néhány orosz kiberbűnöző állhat a 650.000 (hatszázötvenezer!) bitcoin eltulajdonítása mögött.

Mark Karpeles – MtGox

Mark Karpeles volt az mindenesetre, aki az MtGox oldalát vitte, és aki névvel arccal kért bocsánatot a befektetőktől akkoriban, továbbá végig együttműködött a hatóságokkal a nyomozásban, melynek végén az FBI le is tartóztatott egy orosz állampolgárt. A tőzsde persze összeomlott, miután a felhasználók nem tudták lehívni többé a pénzüket. A hackertámadás óta Mark Karpeles most először nyilatkozott a sajtónak:

„Olyan érzés volt, mint lezuhanni a tetőről. Ahogy látod hogy közeledik a föld, és tudod, hogy meg fogsz halni. Az MtGox egy érdekes projektből mindennapos rémálommá vált. Bankokkal, kormányhivatalokkal vitatkozni, és emberekkel, akikről addig azt se tudtad addig, hogy léteztek.”

A nyomozás arra jutott, hogy több mint a fele az eltűnt bitcoinoknak a BTC-e kriptotőzdsén (érdemes kattintani) kötött ki, ami az FBI szerint a kiberbűnözés egyik nemzetközi központja volt, és a fő funkciója az illegális jövedelmek átmosása volt. A nyomozás szerint a honlap üzemeltetője az Always Efficient LLP. Ez a cég egy pénzmosoda volt, melynek célja az volt, hogy megszervezze a pénz számtalan rétegen keresztül történő áthaladását, míg az eredete követhetetlenné válik.

Alexander Vinnik – BTCe

Egy bizonyos Alexander Vinnik orosz állampolgárt tartóztattak le tavaly Görögországban az esettel kapcsolatban, és vádat emeltek ellene huszonegy rendbéli pénzmosás és egyéb bűncslekemények vádjával. Azonban Mr. Karpelest is letartóztatták, és sikkasztással vádolják bizonyos MtGox tranzakciók kapcsán. Karpeles tagadja a vádakat.

 

A newsbtc.com nyomán

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img