Megvan a Bálna, aki a BTC összeomlást okozta

spot_img

Ha volt olyan érzésed december vége óta több alkalommal is, hogy valami “nem stimmel” ezekkel a nagy, függőleges esésekkel a bitcoin/kriptopénzek árfolyamában, akkor nem vagy egyedül. És az utóbbi napok híreit látva végre tudjuk is, hogy mi okozta: A 2014-ben becsődölt japán kriptotőzsde, a Mt. Gox 200000 darab bitcoinja áll a dolog mögött.

A Mt. Gox ügy

0309 bálna bitcon mt.gox 3
A Mt.Gox csőd egyik károsultja

2014. elején a Mt.Gox nevű, egykor a világ bitcoin kereskedésének 70%-át (!) bonyolító oldal beszüntette a működést és csődött jelentett. Aztán a nyomozás során kiderült, hogy 2011 és 2014 között 744408 darab (!) bitcoin tűnt el a lerakatából, aminek nagy része nyilván az ügyfelek pénze volt. Érdemes az ügy wikipédia cikkét elolvasni, annyira szövevényes, hogy kriminek is elmenne.

A tőzsde összeborulása utáni helyreállítási kísérlet során 200000 bitcoint sikerült megmenteni, ezek kerültek a kártérítési alapba, amelyet bizonyos Nobuaki Kobayashi kezel egy bizottság élén. Az árfolyamok aztán 2014. áprilisához képest 2017. végére közel 50-szörösére emelkedtek, amit nyilván már a csődbizottság sem nézhetett karbatett kézzel: Elkezdték japán jenné tenni az alap bitcoinjait, hogy abból fizessék ki a károsultakat.

0309 bálna bitcon mt.gox 4
Kiküldések a tárcából. Látszik, hogy a december végi kiküldéseket remekül időzítették, míg február elején teljes pánikban lehettek

 

Február ötödikén, a 6000$-os alj előtti napon, még sikeresen szúrtak egyet Caesarba, 18000 darab BTC-t öntöttek a piacra, látszólag totál pánikban. “Úristen mi lesz, ha 100$-ra esik a BTC, akkor hogyan fizetjük ki a károsultakat?” “HÁT LÖKJÜK A SZAKADÉKBA, ÚGY BIZTOS JÓ LESZ” – szóltak és felkötötték fejükre a Kamikaze kendőt.

0309 bálna bitcon mt.gox
Kék vonal a követelések, piros pedig az alap Bitcoinjainak értéke 2017. májusában! (coindesk)

A grafikon alapján azonban már májusban elkezdhették volna a megfontolt eladást, ennek ellenére decemberig vártak. Miért?

A mostani pánik oka

Az eladások hatása a piacra. Nem állítom, hogy csak ez a felelős az árfolyam csökkenéséért, de a hógolyót elindította a lejtőn

Maradt még 164000 darab BTC a kártérítési alapban. Ha ~36000 darab húszezer dollárról hatezerig lökte, mégis mi történhet, ha a többit is eladják? Ha tippelhetek, az lesz, hogy a felháborodás miatt nem fognak több borítást csinálni, hanem átgondoltabban adnak túl, fokozatosan a maradék BTC-n:

  • adjanak a károsultaknak, legalább annak aki kéri, közvetlenül BTC-t
  • aukción adjanak túl a coinokon, ahogy az FBI is tette a Silk Roadon lefoglalt bitcoinjaival
  • sokkal kisebb adagokat adjanak el, de gyakrabban

Könyörgöm ki ne kérne az elveszett bitcoinjai helyett bitcoint? Aki akarja, eladja egyénileg, és kész.

A BTC gyenge pontja, de nem Achilles-ina

A legbrutálisabb az egészben az, hogy 2011-ben egy hack miatt, 2014-ben a tőzsde csődje miatt, és ahogy most már végre tudjuk, 2018. elején a Mt. Gox kártérítési alapból eszetlenül eladott BTC-nek köszönhetően borult össze a piac. Ha a tegnapi és mai pánikot nem számítjuk, háromször “ölte meg” a Mt. Gox, egyetlen kriptotőzsde, a Bitcoint. Rengeteget mond el az akkori ügy súlyosságáról és egyúttal arról is, milyen veszélyeknek van kitéve a kriptós közösség, ha centralizált – a bitcoin szellemiségével ellentétes – megoldásokra hagyatkozik.

A kriptotőzsdéken tárolt pénzeid nem a te birtokodban vannak, hanem másra bíztad őket. Ha nem kereskedsz, érdemes magadnak tárolni a kriptóidat!

Kilátások a jövőre nézve

Az első hírek pont egybeestek a napokban történt Binance-üggyel. Pedig most se csőd, se nagyértékű eladás nem történt, egyszerűen a hírek lehetséges következményei okozták a pánikot, aminek hatására két nap alatt 2300$-ral, 22%-kal csökkent a BTC árfolyam és tűnt el 80 milliárd dollár az összpiaci kapitalizációból.

Öröm az ürömben, hogy végre kikerültek a lapok az asztalra. A BTC árfolyama egy kártérítési ügy borzasztó kezelése miatt esik ekkorákat, nem azért, mert nem bíznak az emberek a technológiában, vagy a BTC digitális arany szerepében. Biztos vagyok benne, hogy mostantól ezrek fogják árgus szemekkel nézni, hogy mikor küldenek ki a Mt. Gox címről bitcoint és már állnak is készenlétben, hogy az eladási hullámban bevásároljanak.

Frissítés: Időközben kiderült, hogy 2018. szeptemberéig biztosan nem kell újabb eladástól tartanunk, ráadásul valószínűleg a mostani, közel 36000 darab bitcoin eladása teljesen fedezte a kárigényeket. Hogy a maradékkal mi lesz, még kérdéses. Nagy esély van rá, hogy az ellentmondásos Mt. Gox alapítóhoz kerül.

(a borítóképen egy cetcápa látható, amely a porcos halak osztályának a rablócápa-alakúak rendjébe, ezen belül a monogenerikus cetcápafélék családjába tartozó faj)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img