Kereskedőrobot okozta a 40 milliárd dolláros esést?

spot_img

Tegnap este mi is megírtuk az új, “Bréking!” rovatunk első bejegyzésében: a Binance körüli valamilyen zavar miatt 1000 USD-t esett a Bitcoin árfolyama, a teljes piaci kapitalizáció pedig kettő, azaz kettő óra alatt 40 milliárd dollárt, közel 10%-ot. Nyilván a szokásos túltolt para történt, de hirtelen nem lehetett tudni semmit, csak azt láttuk, hogy készül összedőlni a ház. A bejegyzésben gyorsan átnézzük a történéseket, amit azóta megtudtunk, és ejtünk pár szót a már korábban is érintett témáról: a pánik erejéről.

Kávé mellé, röviden.

A Binance hibája?

0308 bitcoin esés kereskedő robot binance
A pánik indulása okozta óriás forgalom és reprezentációja az árfolyamban.

Az első hírek arról szóltak, hogy meghackelték a Binance-t és egyes felhasználók összes altcoinját automatikusan BTC-re váltotta az oldal. Aztán, hogy az altcoinjaikből Viacoin-t vett, megint csak az oldal. Az első órában ettől volt hangos a twitter, reddit és a kriptós média. Aztán mikor a Binance vezér az eddigiekben már megszokott profi módon megszólalt, a kedélyek kicsit lenyugodtak és két lehetséges forgatókönyv terjedt el:

Tweetjében kereskedési szokatlanságokat említett és korábbi adathalászati eseteket említett, amelyeknek köze lehetett a zavarhoz.

A közösség redditten pedig azt a verziót kapta fel, én ezt olvastam este sokkal több helyen, hogy valamelyik népszerű kereskedő robot (trading bot) bizony hack áldozata lett, és minden olyan Binance felhasználó, aki ennek megadta a belépési adatait, az úgy járt, hogy eladásra kerültek az altjai, majd mindenjéből Viacoin lett véve. Ezt alátámasztani látszott, hogy a Viacoin árfolyam nagyon hirtelen ugrott meg kb. 2,5-szeresére:

0308 bitcoin esés kereskedő robot binance 2
Katt a nagyobb képést! (forrás: coinmarketcap)

Hackerek a közösség szolgálatában ¯\_(ツ)_/¯

Aztán magyar idő szerint éjfél körül helyreállt a világ rendje. A Binance bővebb, hivatalos állásfoglalását később fogják közzétenni, de addig is, minden rendben. A kereskedés, a be-és kiküldés működik, minden korábbi, problémás ügyletet visszaállítottak. A legzseniálisabb az egészben: A hackerek kriptót vesztettek az akció közben, amit a Binance a saját jótékonysági alapjának adományoz.

https://twitter.com/cz_binance/status/971520303812698112

Pánik és a külső szolgáltatók

A pánikról csak annyit, hogy ha olyan hírekre kezdesz el pánikolni, amelyek se nem bizonyítottak, se nem fontosak a kriptopénzek víziója, technológiája vagy potenciálja szempontjából, akkor folyamatosan pénzt fogsz bukni ezen a piacon. Mindenkinek meg kell tanulnia nem felülni ezeknek a késszúráshoz hasonlítható kamuzuhatagoknak. Az, hogy az áfolyam egy kritikus ponton zúgott ekkorát, kellemetlen, viszont azt is jelentheti, hogy akik ezen az árszinten bizonytalanok voltak, most legalább kiszóródtak.

Van még egy fontos téma, amit érinteni kell, ez pedig a külső szolgáltatók “third parties” esete:

Szoktuk mondani, hogy ha tőzsdén tartod a kriptóidat, soha nem tudhatod őket teljes biztonságban. Ha még ráadásul egy külső szolgáltatást is igénybe veszel, hogy kereskedjen a coinjaiddal helyetted, újabb, még nagyobb rizikót vállalsz. A döntéseidért csak te vagy felelős!

Mi a véleményed a Binance “hackről” és kezeléséről? Beszéljük meg a Fórumban!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img