Hogyan ne pánikolj, mikor zuhan a piac?

spot_img

Zuhan a piac és te újra érzed, hogy ezt elb*tad? Minden 20%-os esésnél azt érzed, hogy kifut a talaj a lábad alól? Óránként számolgatod, hogy épp mennyit ér a portfóliód? A bejegyzésben gyorsan átnézzük, hogy hol a hiba, aztán igyekszem néhány javaslattal szolgálni arra, hogyan tudod a kriptopiacot kevesebb aggodalommal szemlélni.

A pánikról

Az oldalon is többször beszéltünk már róla, hogy a kriptopénzek piaca egy rettentően instabil, érzelem alapú piac. Kijön egy tweet és bezuhan az árfolyam? Bejelentik, hogy lesz egy bejelentés, erre 50%-ot emelkedik a Top100-ban lévő coin? A bitcoin árfolyama egy fontos hír hatására zuhan, és mivel a januári mészárlás óta mindenki retteg, megindulnak az altok is.

A befektetők egy része 2017. év végén érkezett a piacra, tapasztalatlanok, főleg tőzsdepszichológiában. Ahogy te pánikolsz, úgy pánikol az összes többi kisbefektető is. Számtalanszor tapasztaltam, hogy mikor a legnagyobb vérengzésben átfut az agyamon, hogy “bakker, nem kellene eladni?”, nagyjából függőleges zuhanás jön és visszapattanás kezdődik.

Soha ne fektess több pénz kriptóba, mint amit probléma nélkül el tudsz veszteni.

Ez a kriptopénz biblia első oldalán szerepel olyanok könnyeivel írva, akik húszezren vettek és 6000$-on adtak el bitcoint. Ha folyamatosan azon aggódsz, hogy mi lesz a pénzeddel, az a biztos jele annak, hogy hibáztál, vagy a befektetett összeg meghatározásánál, vagy pedig a profitjaid ki nem vételénél. Nem arról van szó, hogy el fogod veszteni a pénzed, hanem arról, hogy ha aggódsz, az érzelmeid átveszik az irányítást, és olyan döntéseket fogsz hozni, amelyek néhány hét vagy hónap távlatából érthetetlenek.

A megoldás a portfóliód méretének csökkentése akkorára, hogy kibírd, hogy nem nézed naponta a coinmarketcapet, vagy inkább itt az oldalon az árfolyamokat. Ha nem teszed ezt meg, akkor is izgulni fogsz, ha mínuszban vagy, meg akkor is, ha komoly pluszban. Tudom, mert mindkettőt tapasztaltam. Nem éri meg a plusz szívmunkát és az idegeskedést.

A kapzsiság különösen nagy probléma ezen a piacon, hiszen ki ne hallott volna arról, hogy százezer vagy egymillió dollárra is “várnak” egyetlen bitcoint? Ezért voltak olyanok, akik zálogosították a házukat, hogy kriptót vegyenek, és ezért raknak bele az emberek jóval többet, mint amennyit szabad lenne. Nagyon fontos, hogy még mi, akik lelkesen, napi sok órában követjük a piac történéseit és hiszünk a blockchain és a bitcoin világmegváltásában, sem tudjuk, hogy mi következik akár holnap.

A stratégia fontossága

0310 kriptpiac pánik kriptosuli bitcoin 2
Gaius Julius Caesar légiói élén a 11700$-os, fontos BTC ellenállást ostromolja 2018.03.05-én

Személyes véleményem az, hogy 2018-ban már nem lehet stratégia nélkül (elkezdeni) kriptózni. Nem befektetési tanácsadásként mondom, mert azt nem adhatunk, csak példaként:

  • Hiszel a piacban és el akarsz érni egy bizonyos nyereséget 2018-ban? Ha elérted, fogd a pénz nagy részét, és fuss. Bárcsak megfogadtuk volna ezt 18000$-nál…
  • Hosszú évekre akarsz bitcoinba, ripple-be fektetni, mert biztos vagy benne, hogy a technológiájuk a jövő? Tegyél bele annyit, amennyit gondoltál, és ne stresszelj rajta, felejtsd el.
  • Azon vacillálsz, most van-e a megfelelő alkalom befektetni? Nem tudhatod. Ne egyszerre, hanem fokozatosan, például hetente azonos mennyiséggel szállj be.
  • Vastag mínuszban vagy és attól félsz, megy még lejjebb? Igen, mehet még sokkal lejjebb is. A pozíció egy részének kivétele után, ha tényleg megy lejjebb, sokkal nagyobb mennyiséget tudsz visszavásárolni belőle, így az eredeti vásárlási átlagáradat csökkentetted. Ha azonnal feljebb indul, akkor is csak azon a kis részen buktál.
Te hogyan határoztad meg a kriptopénz portfóliód méretét? Milyen stratégiát követsz 2018-ban?
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img