Kedvező a céges fogadtatása a Bitcoinnak.

spot_img

A Neustar, Inc. (NYSE: NSR) által indított Neustar International Security Council, azaz a  cyberbiztonsági szakértők globális fóruma által különböző cégek körében végzett kérdőíves vizsgálat szerint a felmérésben résztvevő cégek nagy hajlandóságot mutattak arra, hogy alkalmazzák a bitcoint az üzleti szektorban.

A felmérés szerint a vállalatok 80%-át érdekelné a pénzügyi tranzakciók kripto pénzekben történő teljesítése. Emellett a felmérésben résztvevő válaszadók 48%-a mondta azt, hogy a kripto pénzek használata lehet a módja annak, hogy vállalkozása plusz jövedelmet generáljon az így (ti: kripto pénzek használata által) hozzáadott értéken keresztül.

A másik oldalon a válaszadók 80%-a félt a DDoS-támadások fokozott kockázatától, ami akkor következne be szerintük, ha a támadók megtudnák, hogy bitcoint vagy egyéb kripto pénzt tartanak, és 26%-uk azt állította, hogy szerinte nagyobb kockázatot jelentene a kripto pénz tartása az üzleti tevékenységükre, tekintettel az ún. ransomware támadásokra.

Mint ismeretes egy az Egyesült Királyságban végzett céges kutatás szerint az ottani cégek is nagy érdeklődést mutatnak a különböző kripto pénzek iránt.

Abban a felmérésben 750 IT döntéshozót vizsgáltak meg a kripto pénz használati hajlandóságuk kapcsán a legalább 250 fős vagy annál nagyobb brit nagyvállalatokon belül.

A brit felmérés úgy találta, hogy ezek a vállalatok átlagosan 24 bitcoinnal rendelkeznek, tehát nem csak a hajlandóság van meg bennük, hanem aktívan ki is használják a bitcoinban és az egyéb kripto pénzekben rejlő lehetőséget.

Az is kitűnik mind a 2 vizsgálatból, hogy a különféle vállalatok vezetőinek – nem meglepő módon – azonos félelmeik vannak a kripto pénzek kapcsán.

E szerint a bitcoinot használó vállalkozások egyik legfontosabb problémája az, hogy egyre kifinomultabb támadásokkal – például  ransomware-rel élnek a támadók, melyeket vélhetőleg a kriptoról történő tudomásszerzés indukál.

Persze az is igaz, hogy ennek a fenyegetettségnek például a brit bűnüldöző hatóságok is a tudatában vannak és a maguk részéről igyekeznek lépést tartani a támadókkal.

Rodney Joffe, a NISC vezetője és Neustar alelnöke és munkatársa azt mondta: “a Ransomware és a DDoS támadások továbbra is a vállalatok vezető fenyegetésének számítanak, a támadások puszta mennyisége, összetettsége és potenciális súlyossága miatt is.”

” A technológiát kihasználva számos eszközzel, például kompromittálódott IoT eszközökkel támadhatnak hackerek, akik a ransomaware-rel és a DDoS támadásokkal jelentős zavart okozhatnak. Ugyanakkor valószínű hogy egy idő után egyformán fognak összepontosítani a hagyományos (nagy összegű) pénzügyi adatok ellopására és a kripto pénzek (pl: Bitcoin) törvénytelen megszerzésére is. Egy kohézivabb biztonsági stratégia kidolgozásával ezek a szervezetek jobban megvédhetik a  leginkább veszélyeztetett adataikat, folyamataikat és modelljeiket, rövid és hosszú távon pedig megóvhatják kritikus információikat “tette hozzá Joffe.

Dr. Varsányi Károly

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img