Bankok és bálnák

spot_img

Charles W. Morgan egy amerikai vállalkozó volt, aki a 19. században élt és az energia szektorban utazott, vagy ahogy akkoriban mondták: bálnavadász volt.

A bálnazsír és az abból kinyert olaj akkoriban nagyon keresett cikk volt. Az olajlámpások és az ebből készített gyertyák fényesebben égtek, mint a hagyományos állati zsírból és méhviaszból készült társaik. A fényerő mértékegysége, a Kandela, eredetileg 1 db cetolajból készült gyertya fényerősségét jelentette.

Amikor Morgan belevágott a bálnavadászatba, az már egy öt évtizede növekvő iparág volt és rendkívüli jövedelmezősége lévén az állam is színre lépett és minden létező téren beszabályozta a piacot.

Idővel, hősünk már hét bálnavadász hajóval rendelkező flottát vezetett és 1841-ben, a nyolcadik hajóját saját magáról nevezte el. A 351 tonnás Charles W. Morgan lett végül az utolsóként fenmaradt, még ma is hajózható állapotban lévő bálnavadászhajó.

Pár évvel később azonban Mr. Morgannek feltünt, hogy a piac túlzsúfolódott. Egyre több lett a vetélytárs, miközben a bálnák száma is kezdett megcsappanni, ezzel csökkentve az egyes vadászatok jövedelmezőségét. 1847-ben végül elkezdett megválni hajóitól és más üzletek után nézett. Bányákba, vasútépítésbe és a bankokba fektette pénzét.

Döntését jobbkor nem is hozhatta volna. 1849-ben, egy kanadai geológus kísérletezés közben létrehozott egy új elegyet, melyet kerozinnak nevezett el. Már ennek előállítása is sokkal olcsóbb volt a bálnavadászanál, de a kegyelemdöfést a petróleum egy szintén ekkor felfedezett új párlata, a paraffin adta az iparágnak.

Több évtizednyi tündöklés után, a bálnavadászatnak lassacskán befellegzett.

A mai formájában ismert, modern, központi bankokra és telekommunikációra épülő bankrendszer az elmúlt évszázadban alakult ki. Miközben müködése a végletekig szabályozott, folyamatos válságokkal küzd. Az egyre növekvő infláció és a központi bankok beavatkozásai mellett hozamot elérni olyan küzdelmet jelent, mint amit Ahab kapitány vívott Moby Dickkel szemben.

Pedig a sokkal nagyobb hatékonysággal működő új megoldások már a rendelkezésünkre állnak. Használatuk csupán akarat kérdése.

2013 november 11-én, valaki – akkori áron számítva – 109 millió dollár értékű Bitcoin tranzakciót hajtott végre.

A tranzakció:

  • Néhány perc alatt lezajlott,
  • Végrehajtásához nem kellet harmadik személy engedélyét kérni,
  • Az utalás költsége 0 dollár volt,
  • A résztvevő felek személyes adatai védettek maradtak,
  • Vasárnap délután történt.

Amikor a petróleum tönkretette a bálnavadászokat:

  • Senki sem számított rá, hogy be fog következni,
  • A korábbi rendszer vezető szereplői nem támogatták a változást,
  • A jó minőségű új termék mellett, az azt utánzó bóvlik is megjelentek a piacon,
  • A spekuláció miatt hatalmas áringadozások jellemezték.

Egyre többen ismerik fel a blokkláncban rejlő lehetőségeket, az új generációk pedig már ezek ismeretében nőnek fel. Azok a fiatalok, akik az elmúlt években kerültek kapcsolatba  a kriptopénzekkel, 5-10 éven belül már közép- és felsővezetők lesznek azokon a helyeken, ahol most élből elvetik ezek használatát. Vajon ők is foggal-körömmel ragaszkodnak majd a régi rendszer fenntarásához? Én nem hinném.

Készült: a Dutch Blockchain Conference 2014-es előadása alapján.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img