Stellar Lumens AMA (2018.03.20.)

spot_img

Jesse Lund, az IBM blokkláncért felelős vezetője egy AMA (Ask Me Anything – kérdezz bármit) keretében válaszolt a Stellar Reddit fórumában feltett kérdésekre. Az elmondottak alapján, hamarosan nagy bejelentések várhatóak a Stellar Lumens háza tájáról. A feltett kérdések közül szemezgettünk. (A hasonló kérdésekre adott válaszokat helyenként összevontuk.)

Az IBM használja a Stellart?

Igen. Jelenleg az IBM látja el a Stellar nyilvános hálozatának hitelestő feladatait és felkészítjük a vállalati szintű felhasználásra, valamint hogy a nemzetközi utalások bonyolítására létrehozott fizetési alkalmazásunk része lehessen. Mindezt kiegészítik a privát üzleti hálózatok felé irányuló törekvéseink is.

Nemzetközi utalásaihoz az IBM jelenleg már a Stellart használja, ami nem jelenleg generál túl nagy forgalmat, de ez meg fog változni, amikor hamarosan hivatalosan is elindítjuk a brandelt termékünket.

Európai bankok is lesznek az IBM / Stellar felhasználói között?

Sajnos erről nem nyilatkozhatok, de hamarosan nyilvánosságra hozzuk majd a támogatott országok és valuták neveit.

Milyen messze vagyunk még attól, hogy központi bank bocsájtson ki tokeneket a Stellaron vagy más platformon?

 

NAGYON NAGYON KÖZEL

A bankok hamarosan újra azzal fognak foglalkozni amire kitalálták őket: felügyelik a betéteket, alacsony kockázatú befektetést kínálnak, kölcsönöket adnak és elősegítik a gazdasági növekedést. Pénz levonni azért, hogy végrehajtsanak egy tranzakciót elég béna dolog.

A Lumenst fogja használni az IBM is, vagy saját tokent bocsájt ki?

Az IBM jelenleg nem tervezi saját token kibocsájtását, de “agresszívan dolgozunk” azon, hogy központi- és kereskedelmi bankok, valamint más pénzintézetek bocsássanak ki digitális eszközöket (e-pénz, digitális arany, stb.) a Stellar hálózatán. Szerintem hamarosan hallani fogtok ilyen együttműködésről.

Mi a helyzet az Univerzális Fizetőeszköz pilóta programmal és kik vesznek részt ebben?

A tavalyi SIBOS konferencián történt bejelentés óta rengeteg megkeresést kaptunk. Ezekről hivatalosan a második negyedévben fogtok többet hallani, illetve bevezetünk egy új márkanevet is. Szorosan együttműködünk több pénzintézettel, központi bankkal és vállalattal.

2018-ban szeretnénk letenni a működés alapjait és létrehozni egy pénzügyi hálózatot, amely alacsonyköltségek mellett, közvetlen, valós idejű tranzakciókat és valuták közötti átváltást tesz lehetővé (ezért univerzális). Végül támogatni fogunk más eszköz típusokat is, ami a Stellar igazi erőssége.

Ezt az univerzális megoldást a CLS vagy a SWIFT is használhatja?

SWIFT: a legtöbb bank által használt, tranzakciókat közvetítő rendszer. Forgalma napi 5 trillió dollár.

CLS: FOREX tranzakciókat kezelő cég. Forgalma akár napi 11 trillió dollár is lehet.

Aktív párbeszédet folytatunk a CLS-el és a Visa-val. Mindkettő régi és fontos ügyfél az IBM számára. Keressük a lehetőségét az univerzális fizetőrendszer használatára az általuk használt rendszerekben, de megállapodást még nem írtunk alá. A CLS-el más blokklánc projecteken is együttműködünk. A célunk, hogy az IBM által kifejlesztett megoldást részévé tegyük ügyfeleink fejlesztési terveinek. A csapatom nem folytat párbeszédet a SWIFT-el, de nyitottak vagyunk a velük való együttműködésre.

Mi a helyzet a Walmart és a Maersk pilóta programokkal?

Walmart: 2016-ban ez az üzletlánc lett a világ legnagyobb bevételét elért cége.

Maersk: konténerek és tengeri szállítmányozás területén piacvezető cég.

Folynak a tárgyalások az általunk biztosított fizetési szolgáltatások használatáról. A globális kereskedés az egyik “alacsonyan lógó gyümölcs”, amit a blokklánc valószínűleg meghódít majd magának. A Világkereskedelmi Szövetség szerint évente 8 trillió dollár kereskedelmi forgalom bonyolódik a bankok közreműködése nélkül.

Szándéka az IBM-nek, hogy a Stellart javasolja azoknak a partnereinek, akik hatékonyabb fizetési megoldások után kutatnak?

Igen. Az IBM puszta jelenléte egyfajta biztosítékot jelent a Stellar hálózat számára. Ezen hoztuk létre az univerzális megoldásunkat és hamarosan egy “token élettartam menedzselő” termékkel is elő fogunk állni, melyen ICO-k és egyébb digitális eszközök lesznek kibocsájthatóak. Ezzel az IBM a tokenek tervezésében és fenntartásában is megvetheti a lábát.

Lesz lehetőség arra, hogy a tranzakciókkal kapcsolatos információk rejtve maradjanak?

Aktívan dolgozunk ezen, mert egyes banki ügyfelek és pénzintézetek is ezt szeretnék, de a Lightning Network alkalmazása a Stellar hálózatán lehetővé teszi majd a privát tranzakciókat.

Mit gondolsz a szabályozásról?

Nagy az eltérés a különböző országok hozzáállása között és hogy miként definiálják a kirpto pénzeket, de még nagyon az elején járunk. Biztos vagyok benne, hogy idővel ezek a problémák megoldódnak.

A szabályozással kapcsolatos huzavona késlelteti a munkát?

A szabályozásra szükség van, de 12 hónappal ezelőtt mindaz amiről most beszélünk még csak egy terv volt és csak tavaly nyáron indítottuk el a prototípust. A fejlesztés villámgyorsan ment végbe.

Mit gondolsz a blokklánc adoptáció sebességéről? Gyorsabb mint amire számítottál?

Nekem megfelel ez az ütem.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img