A Mesterséges Intelligencia kutatás jobban fizethet, mint a kriptopénz bányászat

spot_img

A blokklánc mellett a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó területek is exponenciális növekedésen mentek keresztül az elmúlt évben. A tőkebefektetők az elmúlt évben már 12 milliárd dollárt fektettek az ilyen irányú kutatásokba, mely duplája az azt megelőzőnek. Összehasonlításképpen a blokklánc startupok 5.6 milliárd dollárnyi friss tőkét csábítottak a szektorba.

Az M.I. és a blokklánc a következő 5-10 év fontos kutatási területei lesznek és várhatóan a jövő gazdaságának alapjait képezik majd, de amíg oda eljutunk még rengeteg munka vár a fejlesztőkre, hogy lefektessék ennek az infrastruktúrának az alapjait.

Az egyik legnagyobb kihívást jelenleg a mesterséges intelligenciák tanításához szükséges adatok megszerzése jelenti. A blokklánc és a decentralizáció ebben nagy segítséget nyújthat az M.I. fejlesztők számára, jelenleg ugyanis csak kevés cég rendelkezik az ehhez szükséges adatmennyiséggel.

A másik nagy kihívást az adatok feldolgozása jelenti, a gépi tanulás ugyanis rendkívűl erőforrás-igényes folyamat. A blokkláncon természetesen már erre és készül a megoldás: a Golem Network-ön a telefonunk és számítástechnikai eszközeink kihasználatlan kapacitását adhatnánk el az MI fejlesztők részére és az ilyen irányú felhasználás akár jövedelmezőbb is lehet, mint a különböző kriptopénzek bányászata. Az elmúlt napok egyik legfelkapottabb Reddit topikja is éppen erről szólt:

“A főiskolán a mesterséges intelligenciákról tanulok és ezeknek a hálózatoknak a tanítása rengeteg számítást igényel. Az AWS és a Google Cloud nyújt olyan szolgáltatásokat, ahol bérelhetnénk ehhez szükséges kapacitást, de ez egy olyan csóró diáknak mint én nagyon drága. A suli támogat, de ebből a pénzből 3 napnál többet nem lehet kifizetni.

Szerencsére egy barátom Ethereumot bányászott az Nvidia 1080-as kártyáival és miután megkerestem hamar kiderült, hogy ha kétszer annyit fizetnék neki mint amennyit a bányászattal keres, az neki is jó üzlet és számomra is sokkal olcsóbb módja annak, hogy a gépeivel taníthassam a saját neurális hálózataimat.

Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha a bányászok számára lenne egy ilyen lehetőség, hogy a videókártyáikat az M.I. kutatók számára is bérbe adják?

Így aztán létrehoztam a Vektordash-t, egy honlapot ahol kutatásra adhatod bérbe az Nvidia kártyáidat. Jelenleg ezzel a többszörösét is meg lehet keresni, mint hagyományos bányászattal.

Egyszerűen csak egy kliens programot kell elindítanod és megadni, hogy mennyi ideig vagy hajlandó futtatni azt. Ha valakinek szüksége van a gépedre, akkor kibérelheti és kifizeti neked azt az időt, ameddig használta az erőforrásaidat. A program futtatása mellett tovább folytathatod a bányászatot is, mert automatikusan oda-vissza vált a rendszer attól függően, hogy éppen van-e megrendelőd.”

További részletek a Vektordash honlapján.

A videókártyák és bányászás kapcsolatáról egy korábbi cikkünkben is olvashatsz: GPU gyártók és bányászok: gyűlölök és szeretek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img