Magyar zenészek a blokkláncon, Musicoin interjú

spot_img

Korábban írtunk már a Musicoin projektről, az első blokklánc alapú zenemegosztó rendszerről. Egy Ethereum forkról van szó, az egyik munkatárssal, az argentin Martin Lacabanne-al beszélgettünk.

Pontosan mi a Musicoin?

A Musicoin egy decentralizált platform, a blokklánc technológia és a peer-to-peer file megosztó hálózat ötvözete. Egy módosított Ethereum fork-ról van szó, okosszerződéseken keresztül biztosítjuk a szerzők licencét az alkotásaik kapcsán.

A royalty kifizetések így automatizáltan történnek, a zenészek kontrollja is teljes. 2017 Február 11-én indultunk el a béta verzióval, ekkor indult a $MUSIC bányászata. Fontos a modellünkben a “Sharism” (megosztás) gondolata is, minél több zenét tesz közzé egy szerző, annál inkább jutalmazza a rendszer.

Az alapelv az, hogy a zene disztribúciós láncában a szerzők kell, hogy a legtöbb javadalmazásban részesüljenek azért, mert közzéteszik a munkájukat. Továbbá a kompenzációjuk növekszik, minél több anyagot tesznek közzé, azzal arányosan annál többet kapnak a rendszertől.

Mit kell tudnunk az alapítókról?

Isaac Mao alapította a projektünket, még mindig velünk van, egy vegyes csapatot vezet mely zenészekből, technikai és gazdasági szakemberekből áll. Dinamikusan növekszik a Globális Képviselői Programunk (Global Ambassadors Program – GAP), jelenleg nagyjából 40 képviselőnk van világszerte. A cél 1 000 képviselőt elérni 2019-ig.

Hány zenész van jelenleg a platformon?

Most 5 200 zenésszel dolgozunk együtt, ebből 62-en egy-egy független kiadót képviselnek.

Mi a kriptopénz, a $MUSIC célja?

A Musicoin rendszerében teljesen ingyenes a zenehallgatás a felhasználóknak, hirdetések nélkül, a zenészeket $MUSIC-al fizetjük, minden lejátszás után. Az alkotók az egész ipar legmagasabb kifizetéseit kaphatják tőlünk. 1 $MUSIC jár minden egyes lejátszásért. Az árfolyam jelenleg 0,015 dollár, ez lényegesen nagyobb értékű ellentételezés, mint bármelyik másik lejátszási platform esetében.

Hogyan látod a jövőtöket, hol lesztek öt év múlva?

Folyamatosan dolgozunk most is és a jövőben is a rendszerünk tökéletesítésén. A cél az, hogy mind a zenészeknek, mind a hallgatóknak a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

Mit jósolsz, mi lesz az árfolyamotok 2023-ban?

A célunk a platform fejlesztése. Nem spekulálunk az árfolyamra, az első zenepirai kriptopénzt kínáljuk, az a feladatunk, hogy a legjobbak legyünk a magunk területén.

Hogyan terveztek vesenyezni a piac meghatározó szereplőivel, például az iTunes-al és a Spotify-al?

Nincs ilyen tervünk. A rendszerünk egyedi, a célunk az, hogy a zenészek tisztességesen és gazdaságosan megélhessenek a munkájukból.

Hogyan látod a kriptopénzek és a blokklánc ipar jövőjét?

Mindkettőt a globális gazdaság részeként látom a jövőben, most még csak a kezdeteknél járunk. Miután mindenki megértette, hogy miről szólnak ezek az eszközök, hétköznapi pénzekké válnak, a mindennapi tranzakciók részei lesznek.

Vannak Magyarországról vagy a régiónkból zenészek a platformon?

Igen, számos magyar zenésszel dolgozunk együtt, hamarosan egy képviselőt is kijelölünk Magyarországon. Itt egy lista a magyar zenészeinkről, a profiljukkal együtt:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img