Repkedő mínuszokkal zárjuk az első negyedévet

spot_img

2018 első három hónapjában 600 milliárd dollárral csökkent a kriptopiac mérete. A zászlóshajónak tekinthető Bitcoin jelenleg 65%-al ér kevesebbet $20 000-os csúcsához képest, a legtöbb altcoin pedig ennél rosszabb mutatókkal rendelkezik.

A három legnagyobb vesztő közül kettő is a Bitcoin forkok közül került ki. A Bitcoin Diamondért nem olyan régen még $105-t is adtak, jelenleg mindössze $2.19-t ér, ami 98%-os esést jelent. A Bitcoin Gold sem járt sokkal jobban, $540 helyett már $45-ért is meg lehet venni (-91%) és a legismertebbnek számító Bitcoin Cash is csak kicsivel teljesített jobban (-84%).

Az ilyen mértékű esés a legtöbbször annak az eredménye, hogy a coinok többsége mögött semmilyen termék nem áll, értéküket csak az éppen aktuális hype növeli. Erre az Einsteinium az egyik legjobb példa. November végén egy tweetben bejelentették, hogy decemberben valami hatalmas dolog fog történni és illusztrációként egy Apple laptopról készült képet is mellékeltek az üzenethez. A mobiltelefonos bányászást támogató coin miatt sokan azt hitték, hogy valamilyen partnerkapcsolatról lehet szó és az árfolyam az egekbe szökött.

A bejelentés napján aztán kiderült, hogy semmi ilyesmiről nem volt szó, aminek meg is lett az eredménye.

Az EMC2 azóta is esik. Jelenleg $0.11-t ér ahová a $2.83-ról esett vissza (-94%).

A valós értékkel nem rendelkező és az egekbe hype-olt coinok elméletének azonban ellentmond a Ripple példája, mely 87%-ot esett az elmúlt hónapokban, miközben szinte minden héten bejelentenek egy újabb bankkal kötött együttműködést vagy teszt programot. Vannak akik úgy vélik mindez a kriptopiacok éretlenségének tudható be, míg mások szerint egyértelműen piac manipulációról van szó és persze ott vannak azok is akik szerint az egész csak egy nagyra nőtt lufi volt. Talán egyik sem igaz, talán mindhárom egyszerre.

A kriptopénzek árának korábbi csúcsához képest alakulását ti is nyomonkövethetitek az athcoinindex oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img