Programozó hiány foghatja vissza a kriptopénzek elterjedését?

spot_img

Japán a kriptopénzek fellegvára, de a Reuters beszámolója szerint a további növekedésnek gátat szabhat, hogy az országban egyszerűen már nincsenek olyan programozók, akiket megbízhatnának a szükséges fejlesztői feladatokkal.

A Coincheck januári feltörésekor mintegy 500 millió dollárnyi kriptopénznek veszett nyoma. Sok vád érte a tőzsdét, hogy nem fordított elég figyelmet oldalának védelmére és ezeken a kiadásain próbált meg spórolni, hogy még többet költhessen reklámokra. A helyzet azonban, hogy jelenleg 32 tőzsde működik az országban és további 100 vár hatósági elbírálására.

A gazdasági minisztérium által végzett felmérés szerint 2016-ban már 15 000 szakember hiányzott a kapcsolódó területekről, 2020-ra pedig becsléseik szerint ez a szám eléri az 50 000-t. Ennek megfelelően a szektorban elérhető fizetések is ugrásszerűen növekedtek, ami a tavalyi évben 20-30% körüli lehetett, így egy kezdő programozó fizetése már 100 000 dollár körül(~25 millió Forint) alakul.

A technológia terjedésével a jelenség várhatóan más országokban is felüti majd a fejét, ugyanakkor Japánban komoly problémát okoz a kultúrális berendezkedés is, a legtöbben ugyanis egész életükben ugyanannál a cégnél dolgoznak, így a hozzáértő, tapasztalt munkaerő átcsábítása más vállalatoktól nem járható út az itteni cégek számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img