Biztos, hogy 1 500 kriptopénz van?

spot_img

Üres perceimben nem csupán azokat a coinokat nézegetem, amikben érdekelt vagyok, néha rápillantok a kriptopénzek teljes listájára is. Gyakori kritika a területtel szemben, hogy esztelen mennyiségű projekt fut egymás mellett, hiteltelenné teszi a kripto világot az, hogy szinte bárki útjára indíthat egy digitális fizetőeszközt.

Ez tény és való, fejlesztőktől tudom, hogy alig két-három hónap alatt, néhány millió forint befektetéssel életre hívhatunk egy saját kriptopénzt. Valóban árt ennek az egésznek a túlkínálat, aki újként csöppen közénk, csak kapkodja a fejét a tengernyi lehetőség láttán.

Érdekes párhuzamot vonhatunk a websiteok és a kriptopénzek között, jelenleg közel két milliárd weboldal várja az internetek népét, egészen pontosan: 1 805 260 010 darab, legalábbis jelen cikk születésekor ennyiről számolnak be a nyilvántartások. De biztos, hogy mindegyiknek van valós súlya?

Gondoljunk csak bele, ha egy ír cukrász szakkör vezető oktatója létrehoz egy blogot valamelyik népszerű blogmotorral azért, hogy a képzés aktualitásairól beszámoljon a tanulóknak, az is egy új webhely a nap alatt. Ha azonban két nappal később egy kedves ismerőse felajánlja, hogy egy üveg bor ellenében elkészít számára egy egyedi bemutatkozó oldalt, akkor könnyen lehet, hogy a blog feledésbe merül, akár hosszú éveken át ott árválkodik majd üresen, elfeledve.

Annak ellenére, hogy semmilyen célja nincs, látogatója pedig csak akkor, ha egy keresőmotoron keresztül valaki véletlenül rábukkan, mégis eggyel növeltük a honlapok számát. Próbáljunk meg realisztikusan becsülni. Tegyük fel, hogy a vezető, közepes és kis híroldalakkal, rendszeres látogatókkal bíró blogokkal, társkereső oldalakkal, apróhirdetési, kormányzati, egyéb felületekkel együtt minden országra jut tízezer komolyan vehető oldal.

A becslés hasra ütés szerű, nem előzte meg komoly kutatás. Ha ezt elfogadjuk, akkor kétszáz országgal számolva mindösszesen kétmillió értékelhető website van a világon, ez nagyságrendekkel kisebb érték, mint kétmilliárd.

Hasonló lehet a helyzet a kriptopénzek kapcsán is, senki sem gondolhatja, hogy a Putin, Disney, Cannabis, FrankyWill coin és sok száz hasonszőrű próbálkozásnak van bármiféle jelentősége. Tucatnyi olyan kriptopénz bemutatkozó oldalt láttam, amin a jelen webes design irányelveket és divatot semmibe véve, teljes igénytelenséggel, szemmel láthatólag alig pár óra munkával dobták össze az alkotók az online névjegyüket.

Az 1 500 ma jegyzett kriptopénz java részét egyáltalán nem lehet komolyan venni. Ez a cikk teljesen szubjektív, a cél a vitaindítás és közös gondolkodás. Úgy gondolom, hogy legfeljebb 50 kriptopénzről beszélhetünk, ezen belül is fontos kategóriákat alkotni.

Sokan emlegetik a top 10, mások a top 15, megint mások a top 25 kategóriákat.

A market cap valóban fontos szempont, de önmagában nincs túlzottan nagy jelentősége. Annak már sokkal nagyobb szerepe van, hogy mennyire aktív a coin mögötti csapat a hibajavításban és az új ötletek megvalósításában. Hasonlóan fontos szempont az adott közösség mérete és aktivitása, ehhez érdemes megnéznünk a közösségi média felületeit a projektnek.

A következő a kereskedési volumen, remek dolog az, ha valakik dollár százezreket tartanak akár az adott kriptopénzben, de ha nem zajlik kereskedés, az nem kecsegtet túl fényes jövővel. Végül, de nem utolsó sorban az sem mellékes, hogy mekkora érdeklődés van az adott coin-ra, ez szintén könnyen kideríthető, csupán egy gyors Google keresést kell elvégeznünk.

Ha azt látjuk, hogy alig néhány, esetleg egy tucat említés van csupán különböző weboldalakon a coinról, az ismét nem túl szerencsés. Mondd el a véleményed egy kommentben, mit gondolsz, hány olyan kriptopénz van jelenleg, amit komolyan lehet venni?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img