Pantera Capital: Megvolt az alj a piacon, itt a vételi jel

spot_img

…legalábbis a következő egy évben sokkal többet fog az árfolyam a 6000$-os alj fölött tölteni, mint alatta, sőt, a korábbi 20.000 dolláros csúcs is leküzdésre kerül jövő februárig – mondja Dan Morehead, a Pantera Capital, 2013. óta kifejezetten kriptókra szakosodott befektetési alap vezetője. Ez a jóslat még így magában elég kevéske, úgyhogy nézzük a Dan által publikált medium bejegyzésből két okot statisztikával, amire alapozza a véleményét:

Az emberi természet

Mivel az ember az evolúciónak köszönhetően természetes csordaszellemmel rendelkezik, nagyon nehezen függetlenítjük magunkat az általános piaci hangulattól. Mindenki, aki akár már egyetlen kriptós vásárláson túl van, tudja, hogy ez totálisan igaz:

  • Mikor nagyon megy a piac, és óriásit emelkedik, vennénk, hogy ne maradjunk le a nagy lehetőségről
  • Mikor zuhan a piac és körülöttünk mindenki menekül, menekülnénk mi is, hiszen megszüntetnénk a brutális, piros napok fájdalmát

Elmésen megjegyzi a bejegyzésben, hogy elképzelhető, hogy a szavannán felszedett viselkedési minták már nem állják meg a helyüket, mikor korai fázisú protokol tokenekbe fektet az ember. 

Példaként a 2013-2015 közötti időszakot hozza, amikor a 100$ alatt BTC árnál a kutyát nem érdekelt a dolog, ellenben mikor 500$ körülre ért az árfolyam, hirtelen megjelent az erős vásárlói nyomás és közel 1200-ig nyomta az árfolyamot az összeborulás előtt. Ezután egészen 200-ig esett vissza az árfolyam, de a befektetők tömegei persze elmaradoztak, hogy aztán majd 5000$-nál jelenjenek meg újra, annak ellenére, hogy 2016. és 2018. eleje között az idő felében 1000$ alatt vagy környékén járt az árfolyam.

Többször volt róla szó az Akadémián, ilyen bizony az emberi természet.

Eltérés a 200 napos mozgóátlagtól

A blogbejegyzésben azt is leírták, a február 6-ai alj valószínűleg az esés végét jelentette. Lehetséges ugyan, hogy rövid időre ez alá néznek az árfolyamok, de 2019. elejéig bőven e fölé várják az árakat, sőt a valószínűnek tartják a korábbi 20.000-es csúcs legyőzését is. A korábbi tapasztalatok szerint egyébként, ha sikerül idén a korábbi nagy csúcs jelentette ellenállás áttörése, újabb komoly hegymenetre számíthatunk.

A Panter Capital BTC alapja az alapítás óta eltelt 5 évet tekintve a 167.4%-os éves (hello állampapír!) hozamot produkált. Mivel “ami gyorsan emelkedik, ritkán megy a 200-as napos mozgóátlag alá”, erre az indikátorra, mint vételi jelzést adó eszközre tekintenek:

Eltérés a 200 napos átlagártól

A grafikonon feketével jelölt időszakban tartózkodik az árfolyam az átlag alatt. A cikkben szerepel egy állítás, miszerint, ha a lefelé keresztezéskor vásároltunk volna BTC-t, akkor egy évvel később 285% haszonnal lehetett volna eladni. 2014. augusztus 12-ei vétel és a 2015. aug. 12-ei eladás között 50%-os bukó van, úgyhogy ezt a közel 300%-ot valószínűleg valami másra gondolta a szerző, amit kifelejtett a cikkből.

Annyi azonban biztos, hogy 2018. március 14-én a BTC árfolyama tartósan alázárt a 200-asnak, így a Pantera szerint itt a tökéletes vásárlási időpont, ha hosszú távra gondolkodunk. Hogy egy év múlva hol lesz az árfolyam, arról fogalmunk sincs, azonban ha a következő napokban felfelé tör ki a BTC árfolyama és sikerül áttörni az előtte tornyosuló többszörös ellenállási zónát, újra indulhat a vásárlói piac és visszatérhet a tömegek befektetési kedve.

A leküzdendő akadályok: mozgóátlagok és korábbi csúcs, mindezt lehetőleg a forgalom növekedésével. Kattints a képre az eredeti méretért!

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img