Nick Szabo: A 3 legfontosabb kriptós fejlesztési terület

spot_img

A magyar származású amerikai, aki időről-időre előkerül, mint az egyik lehetséges Satoshi Nakamoto-jelölt, az utóbbi hetek tőzsde és tárca hackjei által inspirálva három olyan kritikus területet azonosított, ahol a következő években komoly előrelépésre van szükség a kriptopénzek valódi tömeges adopciójának lehetősége érdekében.

MyEtherWallet átirányítás

A legutóbbi hack a MyEtherWallet-et érintette. A dolog szépsége, hogy mégcsak nem is a MEW webes felülete került meghekkelésre: A támadók az oldalra irányuló forgalom egy részének elterelésével egy, az eredetihez tökéletesen hasonlító adathalász oldalra irányították a MEW felhasználóinak egy részét, ahol – valószínűleg a böngésző SSL-probléma miatti figyelmeztetése ellenére – kulcsaik beírásával pillanatok alatt elvesztették javaikat. A lopás mértékére különböző számokat taláni a kriptós médiában, 150.000$-tól tízmilliós nagyságrendig változnak a számok. Az eset újra felhívta a figyelmet a kulcskezelés nem túl felhasználóbarát voltának problémájára.

Szabo 3 pontja

Nick Szabo már a kilencvenes évek végén felvetette a digitális arany és kriptográfiai rejtvények megoldásainak láncba fűzésének koncepcióját. Többször cáfolta, hogy ő lenne Nakamoto.

  • Biztonságosabb tárolás (kulcsok kezelése)
    • Az újonnan érkezők számára komoly probléma már a privát és publikus kulcsok közötti különbség megértése is, a kulcsok biztonságos tárolásáról nem is beszélve. Készülnek már ez első univerzális tárcák, melyek megkönnyíthetik a technológiára kevésbé fogékonyak életét kriptoföldön.
  • Decentralizált tőzsdék
    • Vagy rövidítve DEX-ek, kiveszik a harmadik felet a kriptopénzek váltási folyamatából. Felületükön közvetlenül, a saját birtokunkban lévő kriptókkal kereskedünk, azokhoz harmadik fél nem fér hozzá. Erre a gyakori tőzsde hackek, túlterheléses támadások, lassulások vagy kiutalási problémák miatt komoly szükség van. A 2018-as év egyik nagy trendje lesz a DEX-ek elterjedése, illetve a már meglévő centralizált tőzsdék (pl. Binance) decentralizálttá való átalakítási folyamatának megkezdése. A NEO ökoszisztéma első decentralizált tőzsdéjéről, a Switcheo-ról már írtunk korábban:

Switcheo: Nagy siker a NEO első decentralizált tőzsdéje

  • Második rétegű megoldások felhasználóbaráttá tétele
    • A rohamléptekkel fejlődő Lightning Network-öt, mint a BTC tranzakciók skálázhatóvá és költségének minimálissá tételében élenjáró megoldást, a közösség (kivéve a Bitcoin Cash támogatóit) egyhangúan messiásként várja. Azonban ahhoz, hogy ez egy széles körben használható funkcióvá, szolgáltatássá váljon, óriási fejlődésen kell keresztül mennie nem csak stabilitásban, de a front-enden, a felhasználói felületen is. Jelenleg csak tech guruk tudják használni a LN-t. Minden új “second-layer” megoldásnak a technológia mellett a használat könnyedségére is kell fókuszálnia.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img