Coinok ingyen: nem tévedés, nem átverés

spot_img

Ahogy a kriptopénzek és blokklánc projektek száma nőttön nő, a területen próbálkozók marketing lehetőségei egyre szűkülnek. Ugyan a vezető közösségi média platformok szinte mindegyike bezárta már a kapuit a kripto hirdetések előtt, a YouTube-on és egyéb eszközökön mégis fel-fel bukkannak (agresszív) hirdetések.

De mi lehetne jobb módja egy coin vagy token elterjesztésének annál, hogy elkezdjük ingyen osztogatni? Pontosan ezt a stratégiát választja nem egy, nem két munka, ma az Airdropokról lesz szó. Kezdjük a definícióval:

Az Airdrop az a folyamat, mely során egy kriptopénz vállalkozás coinokat vagy tokeneket ad korai felhasználóinak, ezért semmilyen ellentételezést nem kér.

Fontos egyből kiegészítenünk az alapdefiníciót, vannak olyan Airdropok, melyek során ethereum-ot vagy egyéb, vezető kriptopénzt kérnek az alkotók, egyfajta letétként a tárcánkba ahhoz, hogy megkaphassuk az “ingyen” tokeneket vagy coinokat. Nem teljesen tiszta tehát a fogalom, mégis tény, hogy számos olyan induló projektet találhatunk, amik teljesen ingyen adnak nekünk valamit.

Az “ingyen” viszont ismét pontosításra szorul, azért nem úgy van az, hogy csak beküldjük a tárcánk címét (általában ethereum tárca szükséges) és már érkezik is az ingyen pénz az égből. Tipikusan az alábbi néhány ellenszolgáltatás valamelyikét kérik, ezek amúgy hasonlóak a különböző “ingyenes”, promóciós fogásokhoz a klasszikus marketingben. Általában 2-3 lépést kell megtennünk ezek közül:

-Rövid beszámoló írása a projektről (érdemes pozitívan nyilatkoznunk róluk)

-Csatlakozás a Telegram csatornájukhoz

-Aktivitás a csatornán, ez néhány (érdemi) hozzászólást jelent

-Twitter, Facebook, egyéb közösségi média felületeik követése

-Személyes adatok megadása

-Meghívó link elküldése X számú barátnak

Néhány Airdrop lehetőséghez szükség van az úgynevezett KYC (Know Your Customer) azonosításra is, ezek során személyes, hivatalos adatokat is kérhetnek rólunk, például a személyi igazolvány számunkat. Ez azért fontos, mert az Identitiy Theft, vagyis a személyazonosságunk “ellopása” egyre gyakoribb bűntény. Mivel itt, a kriptopénzek világában adott esetben komoly értékekről van szó, nagy a csábítás a bűnözők számára, hogy jogosulatlanul használják az adatainkat.

De mégis miért jó ezekben részt venni, lehet bármi értéke annak, ami “ingyen” van? Válaszoljunk egy kérdéssel a kérdésre: 2009-ben elfogadtunk volna pár bitcoin-t cserében azért, hogy feliratkozunk egy hírlevélre? Valószínűleg nem, hiszen akkor még senki sem tudhatta, legalábbis nagyon kevesen, hogy a BTC-ből az lesz, ami.

Természetesen szinte nulla az esélye annak, hogy lesz még olyan kriptopénz, ami hasonlóan nagy utat jár be, mint a bitcoin. Viszont nagyon úgy tűnik, hogy a blokklánc jó ideig velünk marad, egyre nagyobb és nagyobb súlya lesz a világban. Persze a 2017-ben, 2018-ban és a következő években induló projektek kilencven százaléka jó eséllyel elvérzik.

De vajon melyik lesz sikeres, melyiknek megy fel egy, két, akár tíz dollárig az árfolyama, és melyik megy a süllyesztőbe?

Ha utánajárunk egy-egy Airdropnak, megvizsgáljuk a “kötelezőket” a projekt kapcsán, akkor közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, olyan projektben vegyünk részt, aminek lehet sikere. Az Akadémián többször is írtunk már arról, hogy mit kell megvizsgálnunk egy blokklánc projekt értékelése során, ismétlésképp újra:

-A csapat “minősége”, hány és milyen szakmai múltú ember áll a munka mögött?

-A coin vagy token létjogosultsága, valós problémára akarnak megoldást adni?

-Mennyire egyedi a munka, van több tucat hasonló, vagy rajtuk kívül alig egy-két azonos célú?

-Mennyire jó a technológia, két hét alatt dobták össze, vagy komoly erőfeszítés előzte meg az indulást?

Végül lássuk, hogy hol kaphatunk információkat az Airdropokról. Vannak “Airdrop gyűjtő” oldalak, ezeknek egyetlen egy célja van, hogy csokorba szedjék, időbeliség és egyéb paraméterek mentén rendezzék ezeket a lehetőségeket. Ezek az oldalak nem csupán felsorolják a közelgő Airdropokat, közzéteszik azt is, hogy mit kell majd tennünk, ha részt akarunk venni.

Airdrop Tracker

Nagyon könnyen használható gyűjtő oldal, a hírlevelükre is feliratkozhatunk, így nem kell újra és újra visszatérnünk az oldalra, friss Airdrop lehetőségekért.

Airdrop Alert

Az Airdrop Tracker-nél több funkcióval rendelkezik, de a lényeg itt is ugyanaz, rendezi a közeledő Airdrop lehetőségeket, bemutatja, hogy melyik projektben mit kell tennünk ahhoz, hogy részt vehessünk.

Airdropter

Szintén könnyen használható, egyszerű eszköz, itt az egyes Airdrop lehetőségeket értékelhetjük, láthatjuk a mások által adott pontszámokat (csillagokat) is.

Tokendrops

Ez az oldal már összetettebb, a Facebook és egyéb fiókunkat kell összekötnünk a felülettel, úgynevezett referal linkeket kell megosztanunk az ismerőseinkkel ahhoz, hogy tokeneket kaphassunk.

Coin Airdrops

Ez a felület bővebb leírást ad az egyes projektekről, mint a lista eddigi szereplői, ez fontos, hiszen több információ segítségével könnyebb megítélnünk, hogy érdemes e időt áldoznunk arra, hogy hozzájussunk néhány ingyen tokenhez.

Az, hogy pontosan hány tokent, coint kaphatunk egy Airdrop során, minden munka esetében más és más. Függhet attól, hogy mit is kérnek tőlünk pontosan, minél több időt, energiát igényel a részvétel, általában annál nagyobb lesz a jutalmunk is. Egy-egy Airdropban részt venni pofonegyszerű, akár percek alatt végezhetünk, ha viszont szisztematikusan akarunk végigmenni a lehetőségeken és megragadni mindent, amiben hiszünk, akkor már több időt kell szánnunk az egészre.

Egy ethereum tárcát mindenképp nyitnunk kell majd, hiszen a legtöbb induló vállalkozás Ethereum alapú, így ez elengedhetetlen. Célszerű lehet egy új email fiókot nyitnunk és azzal részt vennünk a különböző Airdrop lehetőségekben, így elkerülhetjük, hogy a fiókunkat elárassza tengernyi levél. Legyünk azonban körültekintőek, számos csalás történt az elmúlt években a kriptopénzek kapcsán, ugyan itt nem tőlünk kérnek “pénzt” hanem nekünk adnak, az adatainkra mégis ügyelnünk kell.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img