Stop-Loss menedzsment, interjú Pataki Gábor kriptopénz brókerrel

spot_img

Pataki Gábor több évtizede dolgozik tőzsdei piacokon, az elmúlt években váltott a kriptopénzek kereskedésére. Az egyik legismertebb és legeredményesebb kriptopénz kereskedő itthon, vele beszélgettünk. 

A témánk a Kriptopénzek szárnyalása és zuhanása, és az, hogy hogyan lehet biztosítani a nyereséget és minimalizálni a veszteséget.

Pataki Gábor kriptopénz bróker

Hogyan látja a kriptopénz piac jelenlegi helyzetét?

Minden szempontból hihetetlen volt az elmúlt 10 hónap. 25 éve kezdtem el tőzsdei befektetésekkel foglalkozni, huszonévesen még bróker is voltam, azonban az orosz válság alatt sem láttunk ekkora zuhanásokat, mint amit az elmúlt 2 hónapban.

A tavalyi év és a január eleje az eszetlen mértékű árfolyamnövekedésről szólt, aminek egyszer meg kellett, hogy legyen a böjtje, de ekkora böjtre én sem számítottam. Tény, hogy nincsen szabályozás a kriptopénzek helyzetére, kereskedésére és kibocsátására vonatkozóan és ez nagy gond.

Viszont joggal reménykedhetünk abban, hogy mindez a belátható jövőben meg fog történni, nemcsak az EU-ban, hanem Magyarországon is. A szabályozott kriptopénz piacok sokkal szélesebb befektetői kör számára jelentenek majd vonzó alternatívát.

A márciusi G20 konferencián Buenos Airesben a világ vezető gazdaságai júliusi határidőt határoztak meg az egységes kriptopénz szabályozás javaslatainak megfogalmazására. Ez pedig mindenképpen bizakodásra ad okot és még az idén megvalósulhat alkalmazásuk.

Természetes, hogy a kriptopénzek árfolyama ennyire ingadozik, ezt egyszerűen el kell fogadnunk?

A piac törvényei maximálisan érvényesülnek, ebből a szempontból akár normálisnak is nevezhetnénk, azonban a jelenlegi kriptopébz piac nagyon kicsi még. Mostanra már több mint 10 000 kereskedési rendszer létezik, melyek száma tavaly év elején még a 2 500-at sem érte el.

A kereskedési rendszerekben bevezetett kriptopénzek száma napokon belül eléri az 1 600-at, miközben az összes kriptopénz összértéke csupán 388 Mrd USD. Összehasonlításképpen mondom, hogy az Amazon 680 Mrd USD-t, a Google 712 Mrd USD-t és az Apple 870 Mrd USD-t ér.

A Facebook-ot most direkt nem említem, mert akkora bajban vannak, hogy akár százmilliárdokat is csökkenhet a cég értéke és jegyezzük meg, hogy teljesen jogosan bünteti őket a piac!

A piac méretéből adódik az árfolyamok ingadozása, amit volatilitásnak nevezünk. Akár pár százmillió dolláros tőkével elmozdíthatjuk a közepes méretű kriptopénzek árfolyamát, ahogy anno a Fotex részvény árfolyamát is könnyű volt mozgatni, manipulálni.

Összességében növekedő tendenciát mutatnak a kriptopénz értékek, ha az elmúlt 3 hónap átlagát nézzük. Amint lesz szabályozás, érezhető mértékű tőke áramolhat a piacokra, ami stabilizálhatja és egyben jelentős mértékben növelheti az árfolyamokat.

A kriptopénz kereskedés legnagyobb előnye, hogy az év minden napján, a nap minden órájában lehet kereskedni, azonban a hétvégék és az ünnepek alatt – ahogy ezt a húsvéti ünnepek alatt is láttuk – az árfolyamok gyakran akár 5-10%-kal is mérséklődnek.

Mivel lehet védekezni az árfolyamváltozások során jelentkező veszteségekkel szemben?

Természetesen van mindenre megoldás, – erre is – habár gyakorlati alkalmazása nem túl egyszerű. A Stop-Loss megbízás napi szintű alkalmazása megoldást jelenthet a tőke védelmére és az elért nyereség biztosítására.

A Stop-Loss egy adott árfolyamszintnél aktiválódó ajánlat, mellyel maximalizálni tudjuk veszteségeink mértékét és az elért eredményeket nemcsak biztosítani, hanem az árfolyamok emelkedésének köszönhetően tovább tudjuk növelni mindaddig, amíg az árfolyamok csökkenésbe nem váltanak.

A gond csak ott van, hogy a legtöbb tőzsdén nincs mód USD-vel vagy EUR-val kereskedni, így ha rákényszerülünk arra, hogy Ethereum vagy Bitcoin ellenében vásároljunk vagy adjunk el, akkor két kriptopénz árfolyammozgásának vagyunk kitéve egyszerre.

Ha például NEO-t vásároltunk Ethereum-ért és az Ethereum árfolyama emelkedik, – miközben a NEO dollárban számított árfolyama azonos mértékben csökken – akkor a két kriptopénz keresztárfolyama gyakorlatilag nem változik, pedig a NEO-ba történt befektetésünkön – dollárban számítva – veszteséget szenvedtünk volna.

A Stop-Loss eladásunk nem teljesül, ha a keresztárfolyam nem, vagy más mértékben változik.

Továbbá gondot jelent az is, hogy a több mint tízezer kereskedési rendszer közül egy olyat sem ismerek, amely jelezné, ha teljesült a megbízásunk. Jelez ha a transzfer megérkezett vagy ha beléptünk a rendszerbe, még az IP címünkről, a belépéshez használt eszköz típusáról is kapunk értesítést e-mailen, de egy Stop-Loss ajánlatunk teljesüléséről nem.

Így, ha teljesül is a megbízásunk nincs lehetőségünk ellenoldali ajánlatot tenni és lemaradhatunk a további emelkedésről.

Lássunk egy példát dollár alapon. Vásárolunk 10 Ethereum-ot 500 USD árfolyamon, amiért – a brókerdíjat nem számítva, amely általában 0,1-0,25% között szór – 5 000 USD-t fizetünk. Biztosítani szeretnénk, hogy ne legyen 10%-nál nagyobb veszteségünk, ezért adunk egy Stop-Loss eladói megbízást 450 USD árfolyamra, azaz azt szeretnénk, hogy 450 dollárnál váljon aktívvá az eladásunk, így maximalizáljuk a kockázatunkat.

Ha mindezt egy olyan tőzsdén tesszük meg, ahol nincs módunk dollárban vásárolni, hanem kizárólag Bitcoin-nal tudunk fizetni, abban az esetben nem tudjuk 100%-ban biztosítani, hogy 10%-os Ethereum árcsökkenésnél lezáratja (eladja) a pozícióinkat a rendszer, mivel a Bitcoin árfolyama is mozog és az Ethereum-é is, így az Ethereum Bitcoin-ban számolt keresztárfolyama is folyamatosan mozgásban van.

Nézzük a példát nyereség oldalon. Az 5 000 dollár ellenében megvásárolt 10 db Ethereum pozíciónk értéke 20%-kal növekszik, azaz 600 dolláron tudnánk eladni. Lehetőségünk van biztosítani a nyereségünk egy részét, ha egy Stop-Loss eladói ajánlatot adunk például 580 dolláros aktiválási árszintre.

Így, ha az árfolyam lecsökken 580 dollárra, akkor a rendszer automatikusan eladja a 10 darab Ethereum-unkat és 800 dollár nyereségre teszünk szert, amiből még meg kell fizetni a kereskedési rendszer díját is.

Egy csúszó (Trailing) Stop-Loss megbízást adunk, amely arra ad utasítást, hogy 20 dolláros különbséggel kövesse a árfolyamszintet, azaz ha növekszik az árfolyam azonos mértékben növelje az eladás aktiválási árszintjét.

Majd ha az árfolyam 600 dollárról 680 dollárra emelkedik, így, hogy 20 dollárt nem csökkent a növekedési szakaszban, abban az esetben az eladásunk aktiválás árszintje 660 dollárra növekszik.

A csúszó Stop-Loss eladásunk mindaddig nem teljesül, amíg az árfolyam a követési távolságon belüli mértékkel csökken a növekedési szakaszban, így egy kriptovaluta növekedését 30%-os mértékű követő árszinttel akár a bűvös 20 000 dolláros árszintig is lehetett volna követni, mivel nem csökkent 20%-os egyetlen alkalommal sem az árfolyam 7 500 dollár szinttől figyelve.

A kriptopénz tőzsdéken nagyon nagy valószínűséggel teljesülnek a Stop-Loss ajánlatok, köszönhetően a hét minden napján, 24 órában elérhető kereskedési rendszernek. Ezzel szemben a részvénytőzsdéken egy tőzsdeidőn kívül történő bejelentés hatására bekövetkező árfolyamváltozás akár olyan mértékű is lehet, hogy az árfolyam átugorja az aktiválási árszintet és így nem teljesül a megbízásunk. Ez a szerencsétlen eset a kriptovaluta tőzsdéken nem történhet meg.

De lássunk egy talán még érdekesebb esetet is a Stop-Loss vételi oldalon történő használatára. 2018. januárjában óriási mértékben – akár 70%-kal – leértékelődtek egyes kriptopénzek árfolyamai. Egy csökkenő piacon nehéz megítélni, hogy hol lesz az alja amikor érdemes bevásárolni, de csúszó Stop-Loss vételi megbízással erre is lehetőségünk van. Lássuk a fenti példán keresztül, amit sajnos sokan élőben néztünk végig pár hónappal ezelőtt.

680 dolláros árszintről 500 dollárig csökken az Ethereum árfolyama. Van 5000 dollárunk, amit Ethereum-ba szeretnénk fektetni. Adunk egy vételi Stop-Loss megbízást, amelyhez párosítunk egy 50 dolláros követő értéket.

Így, ha 680 dollárról nő az árszint, akkor 730 dolláron vásárolunk, azonban ha tovább csökkennek az árfolyamok, – úgy, hogy 50 dollárnál kisebb mértékű lokális emelkedések követik csak – abban az esetben 550 dolláron automatikusan bevásárol a rendszer, már amennyiben a csökkenés 500 dollárnál megáll és 50 dolláros növekedésnek indul. Egy ilyen speciális ajánlati típus alkalmazásával csökkenő piacon is biztosítani tudjuk, hogy pénzünkért a lehető legtöbb darabszámú kriptopénzt vásároljuk.

Új szolgáltatást indítunk Stop-Loss Manager néven, ugyanis a tőzsdei kereskedési rendszerek nem támogatják megfelelő mértéken az inaktív vételi és eladási (stop-loss) ajánlatok kezelését, annak automatizálást. A legfőbb gondot az okozza, hogy a legtöbb tőzsdéken nem lehet USD-vel vagy EUR-val kereskedni, így keresztárfolyamokra lehet csak Stop-Loss-t beállítani, ami – mint sokan tudjuk – nem nevezhető hatékony védekezési stratégiának.

Elindítottunk egy szoftver fejlesztést is, amely lehetőséget ad majd egy külső program segítségével, USD alapon stoploss ajánlatok beállítására, ütemezésére és automatizált visszavásárlásra is.

De erről a következő hetekben fogok majd további információt adni, azoknak akik feliratkoznak a StopLoss Manager hírlevél listára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img