Warren Buffett megint megmondta

spot_img

Időről-időre előkerül a 20. század nagy befektetőinek,dollármilliárdosainak és innovátorainak véleménye a bitcoinról és általában a kriptopénzekről is. A mai napon jelen sorok írója egy újabb kedves ismerősétől kapta meg, most épp a 444 aktuális cikke alapján, a befektető guru, sokak példaképe, Warren Buffet tanácsát/véleményét a bitcoinról, ami sikeresen ki is lökte a kora délutáni kajakómás delíriumból.

A borítóképen Hide the Pain Harold látható, nem Buffet. Ő maximum csak így érzi magát, hogy folyton a szerencsétlen bitcoinról kérdezik. A cikk a szerző magánvéleménye.

88 évesen is megmondja a frankót. De mit tehetne?

A 2017-es nagy emelkedések közepette rendszeresen Warren Buffett szavait hallottuk például már a 3000$-os BTC buborékról is, majd idén februárban a másik nagyágyú, Bill Gates osztotta meg a világgal nézeteit, miszerint közvetlen halálesetekért felelősek a kriptopénzek. Gates esetében, aki egy valódi technológiai innovátor és az IT-forradalom egyik meghatározó úttörője volt, sokkal problémásabbak ezek a tájékozatlanságból vagy számításból eredő kijelentések, mint az öreg esetében.

warren bitcoin
1930-ban született és biztosan rohadtul unja a témát

A mostani, legújabb Buffett vélemény eredetileg az amerikai Forbes-ban jelent meg és technológiáról, társadalmi-gazdasági hatásokról már meg sem próbál értekezni, csak és kizárólag a befektetési aspektusra koncentrál. Kifejtik, hogy Buffett szerint a kriptopénzeket nem mozgatja más, csak a színtiszta spekuláció, és inkább szerencsejátékhoz hasonlíthatók, mint valódi befektetéshez. Azt is mondja az eredeti cikk idézete szerint, hogy ezzel az égvilágon semmi baj sincs.

Ez az ember a világ jelenleg harmadik leggazdagabb embere, és semmi köze a technológiához. Dehát könyörgöm, lassan 88 éves. Kérdezze már meg mindenki az öregapját, hogy mi a véleménye a Simple, Revolut vagy Uber alkalmazásokról. Hogy szerinte a Hyperloopnak vagy az önjáró autóknak mi a realitása.

A 90-es évek óriási internet hype-jából teljesen kimaradt, egy kis túlzással egy vasat nem kerestek az internet első térhódításán, mindig hagyományos iparágakra, banszektorra, ráadásul azon belül is az alapítókra és stabil piacra, mintsem az innovációra fókuszáltak befektetéskor. De mondok jobbat:

Buffet és csapata nyilván tud a blockchainről, sőt az is nyilvánvaló, hogy ifjú titánjai alaposan megkutatták a dolog gazdasági-pénzügyi potenciálját is. Érdemes megemlíteni azonban, hogy Warren és a Berkshire a Wells-Fargo, a világ egyik legnagyobb bankjának legnagyobb részvényese (9.9%). Mivel nyugodtan kijelenthető, hogy a befektető milliók példaképe, egy pozitív megnyilatkozás a kriptopénzekkel kapcsolatban óriási visszhangot verne és legitimációt adna sokak szemében. Egyértelmű, hogy nem is lesz ilyen, hiszen a Bitcoin tulajdonságai és értékajánlata ellentétesek a hagyományos bankrendszer értékeivel. Buffet öreg, de nem bolond. 

Ha folyton kérdezik a témáról, mégis mit csináljon? Valamit mondania kell. Értem én, hogy kell a szenzáció, meg a hangulatkeltés, de legalább ne a 90 éves, és világ életében a mostani bankrendszer haszonélvezője nagybefektetőt kérdezzük már egy új, villám sebességgével fejlődő terület pénzügyi-technológiai jövőjéről.

Ideje lenne végre a saját Buffetjeinket, Gates-einket – ha tetszik, Messiásainkat – megtalálnunk az élet minden területén, hogy végre az utóbbi párszáz évben először, végre ne 70-80 éves emberek és nézeteik döntsenek a világ alakulásáról. Azzal csak a baj van.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img