Bill Gates: A kriptopénzek halálesetekért felelősek

spot_img

Kezd nagyon menni nekem ez a clickbait címadás. Csak sajnos ebben az esetben itt nem csupán clickbaitről van szó: Bill Gates valóban mondott valami ilyesmit a tegnapi,  éves reddit AMA (Ask Me Anything – Kérdezz Bármit) során. Nézzük, mit is mondott pontosan a kriptopénzekről, és hogyan reagált erre a közösség.

Reddit AMA Bill Gates-szel

0228 bill gates reddit 2
Egy dátum jó lett volna rá, de azért így is elhiszem

Hatodik éve tartották meg tegnap a világ (épp) második leggazdagabb emberének kérdezz-felelek eseményét redditen. Közel húszezer kérdés és hozzászólás érkezett, amelyek közül a legnépszerűbbekre válaszolt Gates.

Utólag olvasva a feltett kérdéseket és válaszokat, teljesen el vagyok ájulva az AMA műfaj erején. Az, hogy a világ egyik leghatalmasabb emberétől bárki kérdezhet, és kaphat olyan választ, amit akár a saját életére is tud alkalmazni, egészen csodálatos. Érdemes elolvasni kérdéseket és a válaszait is, felér egy beszélgetéssel vagy mentorálással.

Néhány az előkerült témák közül: Mi a jelenlegi 3 fő célja, Milyen hatásai lesznek az automatizációnak a következő 10-20 évben, Hogyan osztja be az idejét, Szokott-e random mogyoróvajas szendvicset csinálni (nem szokott, néha főz magának paradicsomlevest, mert a fiatalkorára emlékezteti), Lesz-e pénzügyi válság és Mit gondol a kriptopénzekről.

A kriptopénzek témája

Beszélgetésekből, interjúkból vágott YouTube videók miatt szerintem a témában jártas többség eddig úgy volt vele, hogy Gates pro-BTC. Most az AMA során kiderült, hogy nem teljesen van ez így. Íme a vonatkozó kérdés és a filantróp válasza:

Mi a véleménye a kriptopénzekről? – Az anonimitás szerinte nem jó dolog, mivel a kormányoknak tudniuk kell a pénzmosást, adóelkerülést és terror finanszírozást felderíteni. Jelenleg szerinte a kriptókat fentanyl és más drogok vásárlására használják, ezért ez egyike azon kevés technológiának, amelyek viszonylag közvetlenül felelősek halálesetekért. Az ICO-k és kriptopénzek körüli spekulációs hullám veszélyes azok számára, akik hosszú távra fektetnek be.

Ez nagyjából semmivel sem több vagy kevesebb, mint amit a mainstream média az utóbbi 3 évben tolt. Szerintem a kérdés már alapból hibás volt, nem ezt kellett volna felszavazni, hanem valami olyasmit, hogy milyen előnyei lesznek a blockchainnek és a kriptopénzeknek a jövőre nézve. A válaszra érkezett persze a szokásos USD ellenérv. Patthelyzet. Valahogy el kéne olvastatni az öreggel Andreas Antonopoulos Internet of Money vagy Mastering Bitcoin könyvét.

Fogadtatás

A kriptós közösség leginkább poénra vette a témát, mondván Gates öreg már, és a többi öreg milliárdoshoz hasonlóan egyszerűen nem értik a dolgot. Többen kifejezték, hogy kicsit össze vannak zavarodva, mert most vettek gyümölcsöt Bitcoinból, ami miatt megvan a napi vitaminbevitelük. Akkor most káros vagy nem káros? Az örök optimisták pedig csak ennyit szűrtek le az egészből: When asked about Cryptocurrencies, Bill gates replied “…go long.” 😀

Titkon mindannyian ezt gondoltuk Gates válaszát olvasva. Biztos lemaradt a 6000$-ról

A piac egyelőre úgy tűnik, nem reagált semmit a dologra, pedig mostanra nyilván minden mainstream hírportál lehozta a témát.

Mit gondolsz az esetről? Warren Buffet anno bevallotta, hogy nem túl sokat konyít a témához. Gates-nél is ez lehet a helyzet?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img