Világcégek, amelyek nemet mondtak a Bitcoinra

spot_img

Hajlamosak vagyunk telekürtölni a világot azzal, ha egy ismert vállalat kriptopénz elfogadóvá válik és csak csendben duzzogva vesszük tudomásul, ha nem sokkal később mégis azt mondják: “Köszi, de mégsem érdekel minket a dolog”!

via GIPHY

Emlékezzünk hát és vessünk keresztet azokért, akik ma már nem lehetnek közöttünk.

Fiverr

A több millió szabadúszó munkavállalót összegyűjtő Fiverr a világ leglátogatottabb weboldalai közé tartozik. A cég 2017 januárjában szüntette meg a Bitcoinnal történő fizetés támogatását egy akkoriban meghozott izraeli törvény miatt (itt található a cég székhelye). Ez a Bitcoint nem valutaként, hanem vagyontárgyként definiálta, az ebből adódó átváltással és adózással kapcsolatos bonyodalmak pedig már meghaladták volna a cég ebből származó bevételeinek mértékét.

Expedia

Az turisták számára tette lehetővé hogy bitcoinjaikat autókölcsönzésre, valamint a hotelszobák és repülőjegyek előzetes lefoglalására használják fel. Ezt végül a magas költségekre, a lassú tranzakciós időkre és az utalások bonyolult megvalósítására hivatkozva szüntették be. Az Expedia 2018-as bevételei elérték a 99.7 milliárd dollárt, így személyükben egy igazi nagyágyút veszített el a kriptós ökoszisztéma.

Reddit

A világ legnagyobb fóruma havi 18 milliárd oldalletöltéssel és 330 millió felhasználóval rendelkezik. Ők a prémium funkciók megvásárlásánál tették lehetővé a BTC-vel történő fizetést, de ezt végül a Coinbase egy weboldalakba integrálható fizetési megoldásának (Merchant Tool) megszűnésével felfüggesztették.

Microsoft

A tech óriás 2017 decemberében, a bull run csúcsán egekbe szökő tranzakciós díjakkal indokolta a Bitcoin támogatásának megszüntetését. Bár az nemsokára ismét megjelent a fizetési opciók között, később az online fórumokon olyan panaszokról lehetett hallani, melyek szerint az elvi lehetőség ellenére sem dolgozták már fel az így beérkező utalásokat.

Steam

A világ legnagyobb videójátékokkal foglalkozó oldala ugyancsak a volatilitás és a magas tranzakciós költségek miatt vetette el ezt a lehetőséget. A 75 millió felhasználóval rendelkező online áruház célközönsége éppen fedi a kriptók iránt potencionálisan érdeklődők táborát, ezért az ő elvesztésük is érzékeny veszteséget jelentett.

Stripe

A legnagyobb online fizetéseket feldolgozó szolgáltatók közé tartozó cég megoldásait több mint egymillió kis- és nagy vállalkozás használja. Igazgatójuk szerint a Bitcoint azért ejtették, mert az lassú, drága, és túl van tolva, más kriptopénzekben azonban ennek ellenére látnak lehetőséget. A Stripe 2%-os tulajdonrésszel rendelkezik az IBM által is támogatott Stellar-ban.

PayPal

2014-ben részleges támogatást jelentettek be a Bitcoin iránt, de később ők is kihúzták a dugót. Pénzügyi igazgatójuk szerint ügyfeleiket nem érdeklik a kriptós fizetési lehetőségek, de ha ez megváltozna, ők is hajlandóak lennének újragondolni a döntésüket. A vállalat egyébként már több alkalommal lépett fel olyan felhasználók ellen, akik kriptopénz vásárlásra használták fel PayPal számlájukat.

Visa, Mastercard

Talán kicsit kakuktojásnak számítanak ebben a listában, hiszen soha nem tartoztak a Bitcoint elfogadó szolgáltatók közé, de a két vállalat nem egy alkalommal görgetett már akadályt a kriptók iránt érdeklődő potencionális vásárlók elé.

Twitch

Az Amazon tulajdonában lévő streamer platform a napokban már másodszor szüntette meg a Bitcoin támogatását. Ezt először 2014-ben távolították el az oldalukról, de 2016-ban ismét megjelent a fizetési lehetőségeik között. Mostani döntésükhöz nem fűztek kommentárt.

Csendben eltüntette a kriptós fizetési lehetőséget a Twitch

Az elveszített nagy nevek ellenére szerencsére folyamatosan érkeznek az új érdeklődők is és a stafétabotot jelenleg olyanok viszik mint például a Fidelity, a Starbucks, a Domino’s Pizza, az Overstock, a Square és a Twitter.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img