Elindult az IBM World Wire

spot_img

A pénz fontos szerepet játszik mindannyiunk életében, de mit érünk vele ha nem tudjuk használni? Miért kell fizetnünk azért, ha el akarjuk költeni vagy tovább küldeni valaki másnak? Miért kell órákat vagy napokat várnunk arra, hogy megkaphassuk? A pénz gyors mozgására ma nagyobb szükség van mint valaha. Erre kínál megoldást az IBM új gazdasági rendszere.

A tegnapi nap folyamán 76 országban, 47 valuta támogatásával kezdte meg működését a World Wire, amiben a vállalat egy globális ökoszisztémához való csatlakozás lehetőségét kínálja ügyfeleinek. A Stellar blokkláncán alapú szolgáltatás lehetővé teszi az egymással kompatibilis és átváltható digitális eszközök, például fiat pénzt helyettesítő tokenek vagy más pénzügyi termékek kibocsátását és használatát.

Az új fizetési rendszerben a szabályozott keretek között működő pénzkezelést végző szervezetek vehetnek részt, akik egymás között a világ bármely két pontja között oszthatnak meg valós időben elektronikus pénzügyi üzeneteket (tranzakciókat). A hálózatban a pénz és az utaláshoz szükséges adatok nem különülnek el egymástól, hanem ugyanazt jelentik, együttes mozgatásuk pedig sokkal hatékonyabb ügymenetet tesz lehetővé.

A World Wire-rel a pénzküldés olyanná válik mint az email használata. A felhasználónak nem kell azzal foglalkoznia, hogy hol van, kinek küld üzenetet vagy éppen melyik szolgáltatót használja, egyszerűen csak működik. Az értékek áramlása így olyan szabaddá válhat, mint ahogy az információ mozog az interneten keresztül.

A szolgáltatás elsőként Európa, Ázsia és a Csendes-óceán térségében vált elérhetővé, de még ebben az évben be fogják vezetni az Egyesült Államokban is. A rendszerhez hamarosan központi bankok is csatlakozhatnak, eleinte azokból a térségekből, ahol nagy földrajzi területen megoldatlan még a gyors fizetési megoldások biztosítása. Ezek közé tartozik például Indonézia, ahol a szigetvilágban élők számára sokkal kényelmesebb megoldást jelentene, ha készpénz hurcolászása helyett telefonjaikon keresztül is képesek lennének elintézni pénzügyeiket.

A World Wire a világ elmaradott elmaradott területein élők számára is lehetővé teszi, hogy beléphessenek a világ gazdasági körforgásába. Az egészen mikro méretű tranzakciók (néhány cent) gazdaságos továbbítására is alkalmas hálózat pedig új távlatokat nyithat az üzleti és kereskedelmi életben is.

Az indulást néhány órával ezelőtt, a szingapúri Asia 20/20 konferencián jelentették be. Az ezt megelőzően nyilvánosságra került információk szerint az euró, az indonéz rúpia, a dél-koreai won és a brazil reál már biztosan megtalálható a szolgáltatás által támogatott, digitalizált valuták között. A World Wire mögött álló Stellar (XLM) tokenek tegnap óta már nem csak a Binance, hanem Coinbase kínálatában is elérhetőek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img