Ötéves lett a CoinMarketCap

spot_img

Ötödik születésnapját ünnepelte tegnap a legnépszerűbb kriptós oldal, az árfolyamok és tőzsdék adatait összefoglaló CoinMarketCap.

Az oldal 2013-as indulásakor mindössze 7 kriptopénzt és néhány váltót követett, de a mai napon már 1600 coin és 200 tőzsde adatai között böngészhetnek a felhasználók. A honlapok globális rangsorában a 174. helyen állnak és ezzel például megelőzik a WhatsApp, a CNBC vagy a Fehér Ház hivatalos weboldalát is. Twitter fiókjuk 424 000 követővel rendelkezik.

A honlapot üzemletető a cég hátteréről viszont már sokkal kevesebbet lehet tudni. Az biztos, hogy központjuk egy New York-i épületben található, az alapító pedig Brandon Chez, egy 31 éves programozó aki korábban a Lockheed Martin (a világ egyik legnagyobb repülőgép és fegyvergyártójának) munkatársa volt.

A CMC reklámok megjelenítésével tarja fent magát. A potencionális hirdetők a Google rendszerén keresztül indíthatják el kampányaikat, minimálisan $20 000 értékben.

Az oldal jelentőségét jól példázza egy idén januárban történt eset. A Bitcoin árának növekedésével több országban (főleg Dél-Koreában) már csak jelentős, 20-50%-os extra prémiummal lehetett kriptopénzekhez jutni. A CMC vezetője úgy gondolta, hogy az érintett tőzsdéket időlegesen nem fogja figyelembe venni az átlagárak kiszámításánál, így ezek kikapcsolásával egyik pillanatról a másikra 10-25% körüli esést mutattak a CMC listáján szereplő coinok középárfolyamai. Mivel a döntésről előzetesen nem tájékoztatták a felhasználókat, január 7-én egy kisebb pánik söpört végig a piacon. Mindenki a hirtelen történt zuhanás okát kereste, miközben csak a CMC-nél módosítottak egy függvényen.

A szülinapos CMC az évfordulót egy új logóval és egy régóta várt mobilos alkalmazással ünnepelte, valamint bevezetésre került egy új eszköz a “Watchlist” is, ahol csak a kifejezetten számunkra érdekes coinokat mutatja a rendszer.

Az utóbbi időben sok a CMC-hez hasonló oldal indult, melyek funkcióik tekintetében le is körözik a nagy öreget. Ilyen például a Coinlib, ahol össze is hasonlíthatjuk a különböző kriptopénzeket, vagy éppen megkereshetjük, hogy egy adott kereskedési párral éppen éppen melyik tőzsde kínálja a számunkra legkedvezőbb árfolyamokat. Ebből a szempontból a CMC-t akár a bitcoinhoz is hasonlíthatjuk. Bár már elavultnak tűnhet, az első ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó oldalaként az emberek megszokták a használatát és nehezen veszik rá magukat a váltásra. Bárki is próbálja meg átvenni tőle piacvezető szerepet, egy ilyen bejáratott márkanévvel szemben nem lesz könnyű dolga.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img