spot_img

Warren Buffett: A Bitcoin patkányméreg. A négyzeten.

spot_img

Bevallom, én nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet a “patkányméreg a négyzeten”, az első gondolatom a számok bűvkörében élő, ráadásul vizuális típusként egy sarokba helyezett retró patkányméreg volt (amiket balatoni nyaralókban még ma is látni), a jobb felső sarkában egy kettes számmal. A szám csak a levegőben lógott, mint egy rajzfilmben, de lehet, hogy az én fantáziám szegényes.

Az viszont bizonyos, hogy az “omahai orákulum”, a világszerte ismert milliárdos befektető, Warren Buffett ismét belerúgott az ismert kriptopénzbe, a bitcoinba. Legutóbbi nyilatkozata szerint a bitcoin “patkányméreg a négyzeten”. A befektetési alapja, a Berkshire Hathaway éves részvényesi találkozóján tette fenti nyilatkozatát, ezúttal indoklást is fűzött az állításhoz:

A Bitcoin nem hozott létre önmagában semmit, amikor nem produktív értékeket hozunk létre, akkor csak arra számítunk, hogy a következő személy többet fizet érte, mint mi, abban bízva, hogy az őt követő személy megint többet fog fizetni.

Nem ez az első alkalom, hogy Buffett -finoman szólva- kritikus a bitcoinnal, legutóbb éppen a múlt héten fogalmazott úgy, hogy a bitcoin nem befektetés, hanem szerencsejáték. Januárban pedig arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a bitcoinnak “szinte biztosan rossz vége lesz”.

A patkányméreg amúgy régóta használt szer, kifejezetten veszélyes, nem csak a patkányokra, a háziállatainkkal is könnyen végezhet, Dr. Radnai István állatorvos szakmai állásfoglalása szerint:

A racumint, mely a zabpehely és a kukoricapehely mellett cukrot, tejport és ízesítő anyagokat is tartalmaz, a patkányok nagyon kedvelik, és minden más táplálékkal szemben előnyben részesítik. Hatóanyaga a kumatetralil, mely többszöri fogyasztásra ható véralvadásgátló, négy-ötszöri fogyasztása után a patkányok általában vérfogyottságban elpusztulnak. A patkányok igen kedvelik, és egyszeri felvétele után mindaddig visszajárnak a fogyasztására, amíg 3-5 nap után el nem hullanak.

 

A hatóanyag mérgező hatása azon alapszik, hogy kiszorítja a K-vitamint a patkány anyagcseréjéből, és ezáltal gátolja a máj protrombin és prokonvertin termelését. Ennek következtében folyamatosan romlik a vér alvadó készsége, az apró – olykor mikroszkópikus – vérfalsérülésen keresztül lassú belső elvérzés következik be. Megjegyzem, hogy nem csak a Racumin, de más véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmazó patkányirtószerek (Ratex, Protect stb.) mérgező hatása is ezen az elven alapul.

Hosszasan gondolkodtam, hogy mi lehet az összefüggés egy blokkláncon tranzaktálható kriptopénz, egyesek és nullák egymásutánja és a máj protrombin alkotó képessége között. Végül arra jutottam, hogy amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek, én csak egy magyar újságíró vagyok, távolról sem amerikai milliárdos, nem kell mindent értenem.

Tavaly októberben is hasonló véleményt fogalmazott meg Buffett, akkor úgy fogalmazott, hogy nem lehet értéket rendelni a bitcoinhoz, hiszen nem egy értékteremtő eszköz. Úgy tűnik, a közeli munkatársai is hasonló véleményen vannak, Charlie Munger alelnök szerint a kriptopénzekkel való kereskedés nem kereskedés, egész egyszerűen “demencia”.

A Wikipédia szerint a demencia:

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

Ismét hosszas gondolkodásba estem, kerestem az összefüggést a társas képességek és az ethereum ellenében vett IOTA között, itt sem jártam sikerrel.

spot_img
Heti kriptopénzügyi összefoglaló

Kriptopénzügyek

Space ID tokenosztás a Binance-en!

Elköltözik az USA-ból a Coinbase?

spot_img