Kínában blokkláncra teszik a rendőrségi bizonyítékokat

spot_img

Nincs megállás, az élet legkülönbözőbb területein jelenik meg a blokklánc, most éppen a kínai rendőrség döntött úgy, hogy bizonyítékokat fognak az új technológia segítségével tárolni. A tavaly év végén benyújtott szabadalmi kérelemben leírt technológia kifejezetten a rendőri munkát fogja segíteni, az illetékes minisztérium kifejtette, hogy a központosított adattárolás nagy hibája, hogy a bizonyítékok módosíthatóak.

Arról nem is beszélve, hogy a felhő alapú jelen megoldások kapcsán nem megoldott az sem, hogy felügyelve legyen a bizonyítékok feltöltése egy eljárásban, ha megvesztegetnek, netán megfélemlítenek egy nyomozót, hiába adott egy ügydöntő bizonyíték, ha “elkallódik”, akkor nem lehet felhasználni.

A szabadalmi leírás szerint minden érintett fél, a bizonyítékot feltöltő hatóság, a rendszer üzemeltetői digitális aláírásukkal kell, hogy ellássák a feltöltés tényét, időbélyeget kap az adott bizonyíték, rögzítésre kerül az is, hogy pontosan kinek a kérésére került elhelyezésre a blokkláncon.

A “társadalmi biztonság” nevezetű minisztérium nyújtotta be szabadalmaztatásra a technológiát, ezzel párhuzamosan a helyi adóhatóság is vizsgálja a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit. Nem csupán a blokklánc “divat” jellege áll a háttérben, az ázsiai országban több nagy botrányt kiváltó betörés is történt felhő alapú adatbázisokba, cégek, magánszemélyek kapcsán egyaránt.

Kínában régóta nagy probléma a korrupció, annak ellenére is, hogy akár halálbüntetést is kaphatnak azok a hivatali személyek, politikusok, akik a köz érdekeit semmibe véve élnek vissza hatalmukkal.

A kereskedelemben is kezd megjelenni a technológia, januárban egy Kínából, az USA-ba tartó szója szállítmány volt az első árumozgás, amit a blokklánc felhasználásával rögzítettek, bonyolítottak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img